Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 28 /12:10

I.Šimonytė: savo agresija V.Putinas suvienijo Vakarų pasaulį

Ukrainai tęsiant kovą su šalį užpuolusia Rusija, Lietuva siunčia naują pagalbos siuntą. Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo veiksmais suvienijo Vakarų pasaulį, pritaikiusį Maskvai rimtas sankcijas. Smarkiai smunkantis rublio kursas – to pasekmė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Pirmadienį I.Šimonytė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys surengė spaudos konferenciją dėl Lietuvos Vyriausybės veiksmų Rusijai užpuolus Ukrainą.

Premjerės teigimu, tai, ką dabar stebime, yra tektoninis lūžis. Rusijos prezidentas V.Putinas savo agresija suvienijo Vakarų pasaulį ir kitų regionų demokratines valstybes.

Pastarosios dienos, anot jos, pasižymėjo beprecedenčiais sprendimais, kurių anksčių būtų buvę sunku tikėtis.

„Pirmiausia pabrėžčiau Europos Sąjungos priimtą sprendimą skirti finansinę paramą ginkluotei, ko tikrai nėra niekada buvę. O tai parodo, kaip rimtai yra vertinamas šis karas. Kad tai yra grėsmė ne tik Ukrainai, pasikėsinimą ne tik į Ukrainą, bet taip pat ir į tas vertybes, kuriomis remiasi, ant kurių yra sukurta pati Europos Sąjunga“, – kalbėjo ji.

I.Šimonytė išskyrė Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo kalbą, kurioje paskelbta apie smarkiai didinamą biudžetą gynybai ir energetinės priklausomybės nuo Rusijos mažinimą.

Apie paramą ginkluote Ukrainai paskelbė ir Švedija.

Kalbėdama apie sankcijas Rusijai, Vyriausybės vadovė sakė, kad rengiamas naujas jų paketas.

„Mes, žinoma, turbūt labai nenustebsime girdėdami iš Rusijos informaciją, kad nieko čia tos sankcijos neveiks. Ar jos paveiks elgesį, čia turbūt yra milijono dolerių vertės klausimas. Bet kad veiks ekonomiką, tai faktas. Iš to, ką matome šiandien, birža yra neatidaroma ir yra užfiksuotas dolerio kursas, o Londono biržoje kai kurių aktyvų, susijusių su Rusija, kainos gerokai nukrito. Tai rodo, kad rinka, kuri yra globali ir neutrali propagandai, pasidaro savo išvadas dėl galimybių gauti pajamas ir pelną bei balsuoja, kaip mėgiama sakyti, kojomis“, – pažymėjo ji.

I.Šimonytės išskyrė ir beprecedentį įsiraukimą į paramos rinkimą Ukrainai čia, Lietuvoje.

Į Ukrainą vyks Lietuvos medikai

A.Dulkio teigimu, paramos Ukrainai kryptys yra kelios: parama medikamentais, mūsų specialistų darbas čia, Lietuvoje, priimant sužeistuosius gydymui ir reabilitacijai, paramedikų pagalba pasienyje.

Lietuvos parama medicinos priemonėmis bus siunčiama į du priėmimo taškus Ukrainoje.

Tikimasi, kad pirmieji penki vilkikai į Ukrainą pajudės jau šiandien.

Iš viso, kaip skaičiuojama, dabar skirtai mūsų šalies paramai pervežti reikės apie 35 vilkikų.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Pasak A.Dulkio, Ukraina prašo atsiųsti paramedikų, slaugytojų, reanimatologų ir kitų medicinos darbuotojų.

Bus formuojamos specialistų grupės, kurios vyks į Rusijos užpultą šalį. Norą taip padėti Rusijos užpultai šaliai pareiškė nemažai medikų.

Jeigu šeštadienį rezerve buvo 150 savanorių medikų, tai pirmadienio rytą, pasak sveikatos apsaugos ministro, – jau 250 žmonių.

„Mes dabar tiktai laukiame konkrečių ligoninių, bet jau žinome, kad galime formuoti dvi grupes po 12 žmonių. Ir tai jau yra pradėta. Labai džiugi žinia – man sako, kad ką tik keturiems paskambinome ir visi keturi patvirtino, kad jau tikrai vyks. Vadinasi, mes netruksime suformuoti komandas, sužinosime, kur konkrečiai vykti. Taigi tas darbas juda“, – nurodė A.Dulkys.

Papildoma parama Ukraina

Vyriausybė pirmadienį patvirtino 4 mln. eurų vertės medicininę ir karinę paramą Ukrainai.

Ukrainiečiams parama siunčiama tiek iš valstybės rezervo, tiek iš Sveikatos apsaugos ministerijos turimų išteklių.

Ukraina nuo ketvirtadienio kaunasi su šalį užpuolusia Rusija.

Sekmadienį Rusijos delegacija atvyko į Baltarusiją ir pranešė, kad yra pasirengusi derėtis su Ukraina, kurią pati ir užpuolė. Nors iš pradžių Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kalbėjo, kad neketina derėtis su Rusija šalyje, kuri yra agresyvi Ukrainos atžvilgiu, galiausiai sutiko, kad derybos vyktų pasienyje.

Europos Sąjunga uždarė oro erdvę Rusijai, įvedė naujas sankcijas bei paskelbė, kad Ukrainai skirs 450 mln. eurų ginklams įsigyti, o Bendrijos narės siųs naikintuvus.

Jau sekmadienį Rusijoje formavosi eilės prie bankomatų – rusai, susivokę, kad sankcijos taps sunkia ekonomine našta, skubėjo išsigryninti pinigus. Rublio kursas JAV dolerio atžvilgiu pirmadienio rytą smuko apie 40 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas