Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 12

I.Šimonytė susitiko su Japonijos premjeru Fumio Kishida

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė trečiadienį susitiko su Lietuvoje viešinčiu Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida. Susitikime aptarti Lietuvos ir Japonijos dvišaliai santykiai, parama Ukrainai ir saugumo padėtis Europoje bei Indijos–Ramiojo vandenynų regione, rašoma Vyriausybės kanceliarijos pranešime spaudai.
Susitikimas
Susitikimas / Ž. Gedvilos nuotr.

„Pernai pakylėjome Lietuvos ir Japonijos dvišalius santykius iki strateginės partnerystės, žengdami natūralų žingsnį šalims, tikinčioms tų pačių principų svarba, pirmiausia – taisyklėmis, o ne jėgos ir prievartos politika grindžiama tarptautine tvarka.

Lietuva gerai supranta, kad saugumas ir stabilumas pasaulyje bus trapūs, jeigu mūsų rūpestis jų puoselėjimu apsiribos tik artimiausia kaimynyste. Rusijos brutalus karas prieš Ukrainą ir daugiasluoksnės jo pasekmės rodo, kad euroatlantinis ir Indijos–Ramiojo vandenynų regiono saugumas yra susiję“, – sakė ministrė pirmininkė I.Šimonytė.

Kaip susitikime pažymėjo premjerė, norime ir toliau skatinti Lietuvos-Japonijos bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje, kibernetinės saugos stiprinime, aukštųjų technologijų sektoriuose, auginti abipusį kultūrų pažinimą ir verslo ryšius, todėl dedame pastangas, jog strateginė partnerystė būtų realizuojama praktiškai.

Šių metų gegužę Vyriausybė patvirtino Lietuvos–Japonijos strateginės partnerystės įgyvendinimo veiksmų planą 2023–2025 m., kuriame dalyvauja platus vyriausybinių įstaigų ir įmonių ratas. Japonija taip pat matoma kaip viena pagrindinių partnerių Lietuvos Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strategijoje, kurios priėmimą susitikime pasveikino Japonijos ministras pirmininkas F.Kishida.

Aptartos ne tik platesnio dvišalio, bet ir NATO-Japonijos bendradarbiavimo perspektyvos.

Esame lūžiniame istorijos taške ir Rusijos karo prieš Ukrainą baigtis lems tai, kiek tvarus saugumas bus ir kituose regionuose, todėl demokratijų parama Ukrainai yra svarbi kaip būdas atgrasyti potencialius agresorius, kalbėta susitikime.

Lietuvos ir Japonijos Vyriausybių vadovai išskyrė ir paramos Ukrainos atstatymui aktualumą, kuriame abi šalys taip pat galėtų bendradarbiauti.

Susitikime aptarti pastarieji nestabilumo rizikas didinantys įvykiai Rusijoje bei Baltarusijoje, neatsakinga ir pavojų kelianti Rusijos branduolinė retorika, saugumo padėtis Indijos-Ramiojo vandenynų regione, Kinijos iššūkis, nepriimtinos ekonominės prievartos klausimai bei pasaulinei taikai ir stabilumui pavojų keliantys ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas pažeidžiantis Šiaurės Korėjos balistinių raketų bandymai.

Lietuvos premjerės vertinimu, tik glaudesnis demokratinių šalių bendradarbiavimas gali prisidėti išsaugant ir stiprinant tarptautinį saugumą ir stabilumą ir taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas