Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 17

I.Šimonytė viliasi, kad po savaitės galėsime pereiti į lengvesnį karantino režimą C2 – kas keistųsi?

Trečiadienį premjerė Ingrida Šimonytė svarstė, kad po savaitės epidemiologinė situacija galėtų būti pagerėjusi tiek, kad būtų galima pereiti prie kiek lengvesnio karantino varianto. Jei taip nutiks, pokyčiai paliestų judėjimą tarp savivaldybių, galėtų būti leista atsidaryti didesnėms parduotuvėms, į ugdymo įstaigas galėtų grįžti ikimokyklinukai, atsivertų muziejai. Tačiau apie darbą iš biurų ar restoranų atidarymą svajoti dar negalėtume.

Trečiadienį ministrų kabinetas nusprendė nesvarstyti esminių karantino režimo palengvinimo klausimų, motyvuodamas, jog dėl visko bus sprendžiama po savaitės, kartu pratęsiant karantino trukmę.

„Jei viskas bus gerai, galbūt galėsime kalbėti apie scenarijų C2“, – trečiadienio Vyriausybės posėdyje kalbėjo I.Šimonytė.

Ką numato šis scenarijus?

Kaip jau skelbta, spręsdama dėl karantino atlaisvinimo, Vyriausybė atsižvelgs į du skaičius: naujų atvejų 100 tūkst. žmonių per pastarąsias 14 dienų skaičių ir teigiamų koronaviruso testų procentą.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, naujų COVID-19 atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų šiuo metu siekia 251,3.

Apie premjerės minimo C2 scenarijaus palengvinimus galima būtų kalbėti tuo atveju, jei naujų atvejų per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų rodiklis pasiektų 150-200 atvejų, o teigiamų testų skaičius būtų 4-10 proc. Šiuo metu šis skaičius yra 7,2, tad šį rodiklį atitinkame jau dabar.

Kiek anksčiau ministrų kabinetas pritarė karantino režimo lengvinimo planui, kuriame numatyta, kad pasiekus C2 scenarijuje numatytus skaičius karantinas atrodytų taip:

Namų ūkių kontaktai

Šioje srityje pokyčių tikėtis dar negalėtume – galiotų tas pats kontaktų draudimas, išskyrus vadinamuosius „socialinius burbulus“, kai vienišas žmogus palaiko ryšius su viena šeima, tačiau „burbulas“ vengia visų kitų kontaktų.

Žmonių judėjimas šalies viduje

Judėjimo tarp savivaldybių ribojimai galės būti atšaukiami atsižvelgiant į kiekvienos savivaldybės rodiklius atskirai.

Trečiadienį I.Šimonytė vylėsi, kad skaičiai per savaitę susivienodins ir bus galima kalbėti apie ribojimų mažinimus visose žiedinėse savivaldybėse, o ne tik keliose.

Sveikatos priežiūros veikla

Kaip ir dabar, planinės paslaugos teikiamos atsižvelgiant į atlaisvintas lovas ir taikant vakcinaciją, testavimą, srautų skirstymą.

Sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas veikla

Kaip ir dabar – draudžiama.

Aukštasis mokslas, profesinis mokymas

Profesinis mokymas ir aukštojo mokslo studijos ir toliau būtų vykdomi nuotoliniu būdu, išskyrus tam tikras išimtis.

Bendrasis ugdymas

Pasiekus rodiklį, pradinis ugdymas jau galėtų būti organizuojamas kontaktiniu arba mišriu būdu, užtikrinant Operacijų vadovo sprendimų reikalavimus ir testavimą, vakcinuojant pedagogus prioriteto tvarka.

Abiturientams, kaip ir dabar, tektų mokytis nuotoliniu būdu.

Ikimokyklinis ugdymas

Dabar toks ugdymas rekomenduojamas tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Pasiekus geresnius skaičius, į ugdymo įstaigas galėtų grįžti ir visi kiti vaikai.

Neformalus vaikų ir suaugusiųjų švietimas

Praktinio vairuotojų mokymo ir vairavimo egzaminų atnaujinimas, kartu derinant su vairavimo mokymo atnaujinimu.

Maitinimo įstaigos

Vis dar jokių švelninimų: kaip ir dabar – maistas tik išsinešimui.

Prekyba

Būtų padidintas parduotuvių, kurios gali veikti, plotas. Dabar gali atsidaryti parduotuvės, kurių plotas neviršija 300 kvadratinių metrų.

Pasiekus planą C2, Vyriausybė galėtų leisti atsidaryti parduotuvėms, kurių plotas iki 1500 kvadratinių metrų, tačiau reikalavimas, kad jos turėtų tiesioginį išėjimą į lauką, liktų. Kaip ir reikalavimas užtikrinti 20 kvadratinių metrų plotą vienam lankytojui.

Paslaugos

Niekas nesikeistų – leidžiama teikti paslaugas, jei užtikrinamas 20 kvadratinių metrų plotas vienam paslaugos gavėjui.

Žmonių susibūrimai, renginiai

Galima atverti galerijas, muziejus, ekspozicijų erdves, bibliotekų skaityklas, užtikrinant, kad grupuosis ne daugiau kaip 2 asmenys arba šeima.

Taip pat galėtų būti leidžiami renginiai, kai neišlipama iš automobilio.

Tais atvejais, kai veikla vykdoma uždaroje erdvėje, turėtų būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 20 kvadratinių metrų vienam žmogui reikalavimas (atvejais, kai bendras plotas iki 20 kvadratinių metrų, – vienas žmogus).

Darbas

Išliktų nuotolinio darbo reikalavimas, nebent neįmanoma kitaip.

Įkalinimo įstaigos

Galėtų būti leidžiami trumpalaikiai pasimatymai.

Kaukių dėvėjimas

Karantino mažinimo plane numatyta, kad kaukes lauke turėtume dėvėti dar ilgai – kol pasieksime mažiau kaip 25 atvejų per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų rodiklį.

Tačiau gali būti, kad tiek ilgai laukti nereikės. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos vadybos katedros profesorius Mindaugas Stankūnas neseniai paskelbė, kad gali būti nuspręsta dėl kaukių dėvėjimo lauke.

„Praktiškai buvo suformuota bendra pozicija, kad pagerėjusi epidemiologinė situacija leidžia sumažinti dabartinius kaukių dėvėjimo reikalavimus iki naudojimo: 1) visais atvejais, kai esame patalpose; 2) atvirose vietose, kai negalima išlaikyti bent 2 metrų atstumo. Manau, kad tik laiko klausimas, kada ši formuluotė įsigalios“, – apie tai, kas buvo diskutuojama Karantino grupės pasitarime, feisbuke rašė jis.

Trečiadienį premjerė sakė, kad Vyriausybė atsižvelgs į ekspertų siūlymus šiuo klausimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas