Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 14 /16:17

I.Šimonytės žinia opozicijai: padėkotų, jei situacija nebūtų tokia komplikuota

Opozicija kvestionuoja Vyriausybės įvestus ribojimus, o premjerė Ingrida Šimonytė atkerta: jei ne ankstesnės valdžios neveiksnumas, dabar ministrų kabinetui nereikėtų priiminėti tokių sudėtingų sprendimų. Ministrė pirmininkė viliasi, jog visuomenė – bent didžioji jos dalis – laikysis naujojo karantino režimo taip, kaip laikosi kelių eismo taisyklių.

Pirmadienį Vyriausybei paskelbus apie griežtesnius karantino režimo ribojimus, „valstietė“ Agnė Širinskienė pareiškė, jog įvesti draudimai prilygsta nepaprastosios padėties režimui.

I.Šimonytė nurodė su tuo nesutinkanti.

Nepaprastosios padėties ribojimai yra gerokai didesni.

„Nepaprastosios padėties ribojimai yra gerokai didesni, pradedant nuo pareigos visiems visur vaikščioti su dokumentu, komendanto valandos griežtos ir apribojimų, įskaitant apribojimus ir žiniasklaidos laisvei. Tikrai niekas apie tokius dalykus nekalba“, – pirmadienį per nuotolinę spaudos konferenciją komentavo premjerė.

Ji teigė, jog įvesti ribojimai – lyg mandagus raginimas žmonėms susilaikyti nuo nebūtino judėjimo.

„Labai gerai suprantam, kad laikymasis taisyklių didžiąja dalimi priklausys nuo pačių žmonių sąmoningumo – taip pat, kaip nevaikštome per gatvę per raudoną šviesą dėl to, kad tai draudžiama kelių eismo taisyklių – kažkas vaikšto, žinoma, bet didžioji dalis nevaikšto, net jei šalia nėra policijos pareigūnų. Manau, kad taip reikėtų į tuos apribojimus ir žiūrėti“, – palygino ministrė pirmininkė.

„O opozicijai ką galėčiau pasakyti: būčiau buvusi jiems labai dėkinga, jeigu dabar Vyriausybei savo darbo nereikėtų pradėti nuo tokios komplikuotos situacijos ir tokių sudėtingų sprendimų“, – pridūrė ji.

I.Šimonytė vylėsi, kad visuomenė įsiklausys ir atsižvelgs į taisykles.

„Mes neturime tiek policijos pareigūnų, kad jie kontroliuotų kiekvieną žmogų, kaip jis laikosi taisyklių. Bet mes vis dėlto darome prielaidą, kad žmonės yra pakankamai sąmoningi: mato skaičius, mato labai liūdną mirčių statistiką, mato užsikrėtimų naujus atvejus, girdi tai, ką sako ekspertai, ir patys sąmoningai neieškos nuotykių važinėdami traukiniu ar autobusu“, – kalbėjo ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Apribojus gyventojų judėjimą tarp savivaldybių, policija, I.Šimonytės teigimu, didesnės judėjimo kontrolės imsis savaitgaliais ir švenčių dienomis.

VIDEO: I.Šimonytė apie sugriežtinto karantino sąlygas: dėl sudėtingos padėties kaltino buvusią Vyriausybę

„Didesnis akcentas bus skiriamas per išeigines ir per šventes, todėl kad tada yra mažiau nebūtino judėjimo, kai žmonės juda su asmeninių kontaktų ketinimais“, – teigė premjerė ir leido suprasti, kad darbo dienomis pareigūnai karantino sąlygų laikymąsi kontroliuos pagal galimybes.

Socialdemokratų vedlys Gintautas Paluckas taip pat įvertino įvestus ribojimus. Jie, pasak politiko, nepagrįstai diskriminuoja smulkųjį verslą – maisto prekių parduotuvėms leista užsiimti ir ne maisto prekių prekyba, kai kitoms parduotuvėms tai draudžiama, jos turi užsidaryti.

Šį klausimą I.Šimonytės vadovaujamas ministrų kabinetas pirmadienį persvarstė, bet nerado būdų, kaip paprastai jį išspręsti.

„Netolygumas tikrai yra, man tiktai sunku pasiūlyti kažkokį logišką sprendimą, turint minty kad prieš pusę metų jo niekas nerado ir nežinau, ar mes jį galime surasti šiandien posėdyje“, – per nuotolinį Vyriausybės posėdį svarstė premjerė.

Panašiai ji kalbėjo ir spaudos konferencijos metu.

„Tai – labai skaudi tema. Išties yra ta problema, kad kai kurie, ypač didieji, prekybos centrai prekiauja taip pat ir ne maisto prekėmis, taip tarsi sudarydami konkurenciją ne maisto prekių parduotuvėms, kurių veikla apribojama.

Bet mano atsakymas yra labai paprastas, kad šiame etape labai sunku rasti labai korektiškas ir taiklias sąlygas, kurios leistų šios problemos išvengti“, – komentavo I.Šimonytė.

Komentarai po Vyriausybės posėdžio:

Sekmadienį Vyriausybė iki sausio 31-osios pratęsė ir sugriežtino karantino sąlygas, pirmadienį priėmė patikslinimus. Nuo trečiadienio šalyje neveiks didelė dalis parduotuvių, išskyrus maisto prekių ir vaistines, ribojamas žmonių išvykimas iš namų be svarbios priežasties.

Gyvenantiems tuose pačiuose namuose arba ne daugiau kaip dviem žmonėms bus leidžiama išvykti pasivaikščioti atvirose erdvėse savivaldybės ribose, nesusitinkant su kitais žmonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas