Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 07

I.Skuodienė – apie tai, ar imant vaiką iš šeimos galima naudoti prievartą ir su kuo susiduria vaiko teisių gynėjai

„Tos aštuonios–devynios minutės... Į vaizdo įrašą aš pati reagavau labai emociškai, todėl visiškai suprantu visuomenės reakciją“, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė apie emocijų audrą sukėlusį socialiniuose tinkluose patalpintą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota dramatiškas vaiko paėmimas iš motinos. Interviu 15min ji paaiškina, kodėl galėjo susiklostyti tokia situacija, su kokiomis istorijomis savo darbe susiduria vaiko teisių gynėjai ir kad šeimose augdami vaikai atsiduria itin sudėtingose situacijose.
Ilma Skuodienė
Ilma Skuodienė / 15min montažas

Internete išplitus vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip specialistai atskiria vaiką nuo mamos, visuomenė pasidalijo į dvi puses. Dauguma žmonių tokio elgesio nesuprato ir nepateisino, teigdami, kad institucijos peržengė ribas ir prieš vaiką naudojo smurtą. Vis tik buvo ir žmonių, stojusių tarnybų pusėn – esą kai šeimoje įvyksta tragedija, vaiko teisių gynėjai kaltinami neatlikę savo darbo ir laiku nepaėmę vaiko iš nesaugios aplinkos.

Akcentuota ir tai, kad paviešinus įrašą grubiai pažeistos vaiko teisės, nes jo veidas nebuvo uždengtas. Berniuką atpažino klasės draugai, šiuo metu su tėvu gyvenantis vaikas dėl to negali lankyti mokyklos ir jam skirtas nuotolinis mokymas. Kaip 15min teigė vaiko tėvas, jo sūnus patiria sunkius emocinius išgyvenimus.

Berniukas iš mamos buvo paimtas rugsėjo 23 dieną Palangoje, vaizdo įrašas paviešintas prieš kelias dienas.

Internete dalijamasi vaiko paėmime dalyvavusių vaiko teisių gynėjų ir policijos pareigūnų nuotraukomis, vadinant juos smurtautojais. I.Skuodienė sako, kad po viso to psichologinės pagalbos reikia ir vaizdo įraše užfiksuotai vaiko teisių gynėjai.

Kalbėdama su 15min, I.Skuodienė akcentavo, kad dauguma žmonių nežino, su kokiomis situacijomis tenka susidurti specialistams ir kokia sudėtinga kartais būna realybė.

– Pokalbio pradžioje pasakėte, jog jums suprantama visuomenės reakcija. Ar išties taip?

– Visiškai taip. Aš pati iš karto reagavau emociškai. Žiūrėjau tą vaizdo įrašą ir galvojau, kas čia vyksta, kodėl mes taip darom? Juk galima kitaip, galima jautriau. Tada iš visuomenės pusės prasidėjo kaltinimai, klausimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas