Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 12 14

Ignalinos atominės elektrinės vadovui D.Janulevičiui – įtarimai piktnaudžiavimu

Teisėsauga pareiškė įtarimus Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovui Dariui Janulevičiui ir dar 5 asmenims. Įtariama, kad grupė neskaidriai organizavo daugiau nei 1,5 mln. eurų vertės IAE turto aukcioną. 15min žiniomis, buvę ir esami vadovai užkliuvo už 2014 m. įvykdyto vamzdelių pardavimo Vokietijos kompanijai „Sypra GMBH“.
Ignalinos atominė elektrinė
Darius Janulevičius / Jurgitos Lapienytės nuotr.

„Įtariama, kad Ignalinos atominei elektrinei organizuojant turto pardavimo aukcioną, laimėtojas galimai buvo numatytas iš anksto. Esamas ir buvęs elektrinės generaliniai direktoriai, taip pat buvęs vieno skyriaus vadovas ir dar trys fiziniai asmenys įtariami, kad veikdami kartu neteisėtai suorganizavo ir vykdė didesnės nei 1,5 mln. eurų vertės radioaktyviai užterštų varinių vamzdelių pardavimo aukcioną, kurio laimėtojas – galimai iš anksto parinkta įmonė“, – BNS teigė Generalinės prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė.

Anot jos, įtarimai jiems pareikšti dėl piktnaudžiavimo ir neteisėto disponavimo radioaktyviomis medžiagomis, o informacija apie tai šią savaitę perduota Vyriausybei.

Konkrečių asmenų, kuriems yra pareikšti įtarimai, prokuratūra neatskleidžia.

STT paskelbė, kad įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Skelbiama, kad STT Panevėžio valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Ignalinos atominėje elektrinėje vykdant pusantro milijono eurų vertės aukcioną. Šį ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

D. Janulevičius IAE vadovauja nuo 2013 metų kovo pradžios, prieš tai bendrovei vadovavo Žilvinas Jurkšus, o dar anksčiau – Osvaldas Čiukšys.

BNS žiniomis, tarp įtariamųjų yra ir buvęs IAE vadovas, buvęs diplomatas ir Pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius O.Čiukšys. Jis šią informaciją neigia.

„Pirmąkart girdžiu, nieko nežinau“, – BNS sakė O.Čiukšys, jėgainei vadovavęs nuo 2010 metų kovo iki 2011 metų balandžio.

Su D.Janulevičiumi BNS susisiekti nepavyko.

Ignalinos atominė elektrinė nuolat skelbia aukcionus, kurių metu parduoda ardomos elektrinės metalo laužą. Dažniausiai tai būna pjaustomo metalo detalės, kartais turinčios brangių elementų.

15min žiniomis, 2014 m. elektrinė, kaip metalo laužą, pardavė vamzdelius Vokietijos kompanijai „Sypra GMBH“. Jos interneto svetainėje skelbiama, kad bendrovė užsiima metalo laužo supirkimu.

IAE pardavė 2 tūkstančius varinių vamzdelių. Pradinė kaina tuomet buvo 2700 litų.

Energetikos ministras informuotas apie situaciją. „Ministras buvo informuotas praėjusią savaitę. Atsakingos institucijos dirba savo darbą ir lauksime, kol bus baigti visi procesai. Tada, atsižvelgiant į rezultatus, jeigu reikės bus priimti principingi sprendimai“, – 15min sakė ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.

Elektrinės atstovai teigia neteiksiantys jokių komentarų šia tema.

Nuo 2010 m. iki šių metų sausio VĮ Ignalinos atominė elektrinė (IAE) išmontavo 38 tūkst. tonų įrangos ir susijusių konstrukcijų. Vien tik 2016 m. įmonėje išmontuota 6,6 tūkst. tonų įrangos. Pagal planą iš viso iki 2038 metų planuojama išmontuoti apie 149,1 tūkst. tonų įrangos ir susijusių konstrukcijų.

Didžioji dalis išmontuotos įrangos praėjusi užterštumo radionuklidais patikrinimą parduodama aukcionuose kaip metalo laužas, likusi dalis bus laikinai saugoma įmonės teritorijoje buferinėje saugykloje iki pervežimo galutiniam dėjimui į atliekynus.

Išmontavimo ir dezaktyvavimo darbai atliekami IAE personalo jėgomis. Darbai finansuojami Tarptautinio Ignalinos eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo ir Ignalinos programos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas