Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 04 10

Idėją pavadinti gatvę Lecho Kaczynskio vardu Vilnius užmiršo

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis sudužus lėktuvui žuvo prieš trejus metus, tačiau Vilnius, kuriame kaimyninės šalies vadovas lankydavosi išties dažnai, jo vardu pavadintos gatvės neturės dar ne vienerius metus. Nors idėja gimė tuoj po nelaimės, sumanymas nebuvo patvirtintas, o dabar jau ir pamirštas.
Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria
Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus miesto taryba paskutiniame savo posėdyje balandžio 3 dieną nusprendė, kad asmenų atminimas pastatų, gatvių, tiltų, paminklų ir kitų objektų pavadinimuose gali būti įamžintas ne anksčiau kaip praėjus 10 metų nuo jų mirties. Tokio sprendimo priešininkai piktinosi, kad tiek metų Vilniuje nebus prezidento Algirdo Mykolo Brazausko vardu pavadinto tilto ar gatvės, tačiau net neprisiminė žuvusio Lenkijos prezidento L.Kaczynskio, kurį įamžinti skubėta dar 2010-aisias, tuoj po nelaimės.

Lenkijos prezidentą L.Kaczynskį, jo žmoną ir dar per 90 aukštų politikų, valstybės veikėjų, kitų svarbių asmenų skraidinęs lėktuvas sudužo leisdamasis Smolensko oro uoste, Rusijoje. Kaimyninės šalies vadovas ir jį lydėjusį delegacija vyko į iškilmes, skirtas pagerbti netoli Smolensko esančiame Katynės miške prieš 70 metų sušaudytiems lenkų karininkams.

Tragedija įvyko 2010-ųjų balandžio 10 dieną, o jau balandžio 14-ąją Vilniaus taryba skubėjo nagrinėti klausimą, ar pavadinti L.Kaczynskio vardu vos kelių šimtų metrų gatvę sostinės centre, kuria vaikšto tik pėstieji ir ji tęsiasi nuo K.Sirvydo gatvės iki Gedimino prospekto.

Tačiau tuomet iškilo klausimas, kuris aktualus ir iki šiol, – kaip reikėtų rašyti Lenkijos prezidento pavardę gatvės pavadinimo lentelėje – originalo kalba ar sulietuvintai. Būtent tai, kaip bus užrašytas pavadinimas – Lecho Kaczynskio ar Lecho Kačinskio – ir tapo viena iš priežasčių, kodėl neskubėti ragino net Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai sostinės taryboje. Anot kalbininkų, pavadinimas turėtų būti sulietuvintas.

Šios politinės jėgos frakcijos narys, vicemeras Jaroslavas Kaminskis ir šiandien įsitikinęs, kad sprendimas paskubomis nepavadinti gatvės L.Kaczynskio vardu buvo teisingas. „Buvo nuspręsta neskubėti, palaukti, kol viskas nusiramins, bus įvertinta ir pagerbtas atminimas“, – kalbėjo vicemeras, pabrėždamas, kad visiškai idėjos kaip nors Vilniuje pagerbti Lenkijos prezidento atminimą neatsisakoma. Galbūt jo vardu bus pavadintas koks nors skveras ar parkas.

Kaip rašyti Lenkijoe prezidento pavardę, puikiai išsprendė Gruzija. Anot J.Kaminskio, gruzinai L.Kaczynskio vardu pavadino vieną pagrindinių Tbilisio gatvių ir lentelėse pavardę užrašė gruziniškai, lenkiškai ir angliškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?