Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 18

Ieško sekretorės ar ir sekretoriaus? Grubi diskriminacija lyties pagrindu darbo skelbimuose išnyko?

Balandžio 18 d. minima Sekretorės diena. Tinklalapyje day.lt, aprašant šią dieną, naudojama moteriška giminė. Nors tokiems aprašymams nėra taikomos atitinkamos taisyklės, tarkime, darbo skelbimuose reikalaujama, kad būtų nurodoma ir vyriška giminė, pavyzdžiui „Ieškoma(s) sekretorė(-ius)“. 15min nusprendė pasidomėti, ar šiandien dar pasitaiko diskriminuojančių lyties pagrindu darbo skelbimų. Panašu, kad grubi diskriminacija lyties pagrindu yra, galima sakyti, išnykęs reiškinys.
Darbas įmonėje.
Darbas įmonėje. / 123rf.com nuotr.

Aprašymo vertinti negali

Kaip aprašydama šią dieną nurodo day.lt, sekretorė – darbuotoja, tvarkanti įstaigos raštus, talkinanti įstaigos direktoriui ar skyriaus vadovui, organizuojanti susitikimus. Dažniausiai esą šios profesijos atstovės yra moterys. Žodžio „sekretorius“ pirminė reikšmė – „asmuo, saugantis paslaptis“ (lot. sercretus – „slaptas, paslėptas“), rašo day.lt. Pasak portalo, sekretorė dažniausiai iš tiesų žino visas direktoriaus paslaptis. Neretai jai esą tenka ir pameluoti, kad direktoriaus nėra vietoje ar direktoriui paprašius dėl kokios nors priežasties nukelti susitikimą.

1952 m. Amerikos verslininkas Haris F.Klemfusas savo įmonėje įsteigė Sekretorės dieną. Tokios šventės metu visos jo įmonės moterys būdavo išvaduojamos nuo varginančio rutininio darbo. Ši šventė po truputį paplito visame pasaulyje ir net tapo Administratorių profesine švente.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus Atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė sako, kad toks dienos aprašymas ir jo vertinimas nepatenka į lygių galimybių kontrolieriaus veiklos kompetenciją, kurią reglamentuoja įstatymai, nes jis nėra nei valstybės institucijų ir įstaigų veikla, nei darbo santykiai, nei prekių ir paslaugų teikimas, nei švietimo sritis, nei organizacijų ar asociacijų veikla.

Keletas tendencijų

Vis dėlto, kalbant apie darbo skelbimus ir tai, kokių darbuotojų ieško darbdaviai, galima išskirti keletą tendencijų. Pasak I.Švaraitės, skelbimų, kuriuose buvo nurodoma, kad ieškoma sekretorė/administratorė moteris, prieš maždaug 15 metų buvo tikrai daug. Nuo tada tokių skelbimų esą gerokai sumažėjo, darbdaviai yra labiau informuoti apie tai, jog ieškant darbuotojo negalima išskirti asmens lyties.

„Tyrimai pradedami gana retai, kadangi dauguma diskriminuojančių situacijų išsprendžiama gražiai susitarus, t.y., teisininkams pranešus apie galimą lygių galimybių pažeidimą, darbdaviai pašalina arba pataiso skelbimą. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba jau keletą metų vykdo sąmoningumo didinimo kampaniją „Už kompetenciją“. Jos metu darbdaviai raginami rinktis darbuotojus pagal objektyvius kriterijus, tokius kaip kompetencija, įgūdžiai, patirtis, o ne lytį, amžių, išvaizdą ar kitus asmens tapatybės bruožus“, – aiškina I.Švaraitė.

Pasak jos, gavę informaciją apie netinkamą skelbimą (dažniausiai žmonės juos siunčia per socialinį tinklą „Facebook“), pavyzdžiui, kad ieškoma administratorė ar sekretorė, Tarnybos atstovai susisiekia su darbdaviu ir jam paaiškina, kodėl kandidatui negalima teikti pirmenybės dėl jo lyties.

2017 m. taip susisiekta su 157 darbdaviais ar jų atstovais. Atsisakius diskriminuojančius darbo skelbimus pašalinti arba ištaisyti, lygių galimybių kontrolieriaus iniciatyva buvo pradėti 3 tyrimai dėl lygių galimybių pažeidimo.

Absoliuti diskriminuojančių darbo skelbimų, gautų kampanijos metu, dauguma buvo susijusi su konkrečios lyties darbuotojo paieška. 123 skelbimuose nurodyta, kad ieškoma moterų, dažniausiai administratorių, sekretorių, padavėjų, barmenių, pardavėjų, valytojų, slaugių, kambarinių, auklių, vadybininkių, asistenčių, konsultančių.

Lygių galimybių įstatymas darbdaviams numato pareigą priimant į darbą taikyti vienodus atrankos kriterijus ir sąlygas nepaisant žmogaus lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ir religijos.

Išnykęs reiškinys

Tomas Toleikis, portalo CVbankas.lt vadovas, teigia, kad grubi diskriminacija lyties pagrindu yra, galima sakyti, išnykęs reiškinys.

„Sekretorės“, kaip vadovo patarnautojos stereotipas taip pat yra išnykęs šiuolaikinėje darbo rinkoje. Šiuolaikinė biuro administratoriaus/administratorės specialybė yra solidi ir labai patraukli tarp ieškančių darbo, – sako T.Toleikis.

„Su tokiais atvejais susiduriame labai retais atvejais. „Sekretorės“, kaip vadovo patarnautojos stereotipas taip pat yra išnykęs šiuolaikinėje darbo rinkoje. Šiuolaikinė biuro administratoriaus/administratorės specialybė yra solidi ir labai patraukli tarp ieškančių darbo“, – sako T.Toleikis.

Tiesa, pasak jo, kur kas labiau ja domisi moterys nei vyrai. Portale CVbankas.lt visi skelbimai patikrinami ir tikrinant atsižvelgiama ne tik į gramatines klaidas, skelbimo tvarkingumą, tačiau ir į tai, kad skelbime nebūtų jokios diskriminacijos apraiškų. Pastebėjus tokius atvejus, portalo atstovai edukuoja darbdavius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito