Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 15

Ignaliniečiui greitosios teko laukti tris valandas, medikai atviri – visame rajone dirba vienas ekipažas

Sunegalavęs vyras Ignalinoje medikų pagalbos teigia laukęs po kelias valandas tiek dieną, tiek naktį. Jo dukros teigimu, tokia situacija negali būti toleruojama, nes taip rizikuojama žmogaus gyvybe. Ignalinos poliklinikos vadovas tikina, kad, nors rajonas turi tris greitosios medicinos pagalbos automobilius, tądien pagalbą teikti galėjo vos vienas. O skundai turėtų keliauti ne jiems, o į Vilnių.
Greitosios pagalbos automobilis
Greitosios medicinos pagalbos automobilis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Naktį laukė dvi valandas, dieną – tris?

Brigita M. (pavardė redakcijai žinoma) pasakoja, kad praeitos savaitės naktį iš ketvirtadienio į penktadienis jos tėvas pasijuto blogai (paūmėjo turimos sveikatos problemos) ir apie vidurnaktį išsikvietė greitąją pagalbą.

„Naktį greitosios teko laukti apie dvi valandas. Tai nėra normalu, žinant, kad GMP (greitoji medicinos pagalba) turi atvykti skubiu atveju per 15 minučių, o ne tokiu skubiu – per valandą. Kitą dieną vėl iškvietus GMP, ji taip pat neskubėjo atvykti.

Pirmas skambutis buvo 14.26 val., antras skambutis po ilgo laukimo pakartotas 16.25 val. ir išgirstas atsakymas, kad ekipažas važiuoja šiuo metu iš Lobinių. Taip rizikuojama žmogaus gyvybe. Suprantu, kad rajone yra trys GMP automobiliai, tačiau, jei iškvietimų būna daugiau, žinau, kad kviečiami ekipažai iš aplinkinių rajonų ir atvažiavimas netrunka 2–3 val. Galų gale maždaug 17.30 val. GMP atvyko“, – piktinosi moteris.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Greitosios medicinos pagalbos reformos pristatymas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Greitosios medicinos pagalbos reformos pristatymas

Jos teigimu, sunku suprasti, kaip gali būti kelioms valandoms paliktas žmogus kankintis skausmuose, nesuteikiant jam pagalbos, o atvažiavęs GMP automobilio ekipažo nariai esą dar papriekaištavo, kodėl ligonis pats savo mašina nevažiavo į ligoninę.

„Akivaizdu, kad tokios galimybės nebuvo, kitaip negi kreiptųsi pagalbos į GMP? Jam skaudėjo viską – žarnyną, skrandį, kepenis, inkstus“, – skundėsi Brigita, neneigdama, kad gana ilgą laiką nevartojęs alkoholio tėvas vėl buvo paslydęs, kas ir lėmė negalavimus.

Savo pasakojimu pasidalijusi Ignalinai skirtoje feisbuko grupėje moteris sakė sulaukusi ir kitų ignaliniečių skundų dėl ne visada tinkamos ar laiku suteiktos pagalbos.

Turi tris automobilius, du sugedę

Ignalinos rajono poliklinikos direktorius Arvydas Ramelis 15min sakė, kad poliklinika turi tris greitosios pagalbos automobilius, bet jie visi esą yra pavaldūs Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stočiai (Vilniaus GMPS).

„Vienas automobilis buvo sugedęs jau anksčiau, kitas sugedo kaip tik tą penktadienį. Tokiu atveju visi iškvietimai eina 112 numeriu. O Vilnius, būdamas atsakingas ir už mūsų rajoną, turi išsiųsti artimiausią ekipažą. Tai nereiškia, kad mes individualiai dirbame su rajonu. Tuo metu mūsų arba vienas, arba du automobiliai išvežė du pacientus, dažniausiai tai yra pervežimai į Santaros klinikas ar kitą ligoninę, tai užtrunka iki keturių valandų.

Ir jei tuo metu nebuvo automobilių, pagal iškvietimą Vilniaus dispečerinė turėjo išsiųsti artimiausią automobilį – Švenčionys, Švenčionėliai, Molėtai, iš bet kur. Šiuo atveju negaliu komentuoti situacijos, kodėl turėjo laukti dvi ar tris valandas, nes mūsų ir automobiliai dirba. Jie tikrai nemiega darbo metu, jie važiuoja“, – tikino poliklinikos direktorius.

E.Babelio nuotr./Ignalina
E.Babelio nuotr./Ignalina

Jo teigimu, nėra taip, kad Ignalinos rajone dirba tik šie minėti trys poliklinikos automobiliai – esą jeigu nutiktų, tarkim eismo įvykis, kuriame prireiktų kad ir penkių GMP mašinų, važiuotų visi, kurie yra laisvi kažkur netoliese, ar tai būtų iš Utenos, Molėtų ar Švenčionių.

„Apgailestaujam, kad pacientui reikėjo laukti, bet automobiliai irgi genda, žvėrys atsitrenkia į tuos automobilius, nesvarbu, ar jis naujas, ar senas. Nepamirškite ir to, kad mūsų rajone važinėjame ne greitkeliais, bet ir kaimo keliais, duobėmis, menkais keliais, kur automobiliai kartais ir su pacientu sulūžta. Čia nuolatinė būsena tokia.

Ir atstumai nemenki – būna, kad per dieną ir 600 km reikia nuvažiuoti. Jeigu pervežimai į Vilnių, tai jau per 200 km. Jeigu tenka į Uteną vežti, tada į Vilnių... Automobilis išvažiuoja, bet kaip sakau – pacientai neturi likti ir nelieka be pagalbos, nes tam ir yra 112 telefonas, o ne mūsų poliklinikos dispečerinė. Mūsų darbuotojai, vykdydami savo funkcijas, yra visiškai pavaldūs Vilniaus GMPS“, – kalbėjo A.Ramelis.

Ir atstumai nemenki – būna, kad per dieną ir 600 km reikia nuvažiuoti.

Vilniaus GMPS laikinoji direktorė Natalija Jasinskienė 15min pateiktame komentare teigė, kad įstaiga išnagrinėjo gautą informaciją apie greitosios medicinos pagalbos (toliau – GMP) kvietimus Ignalinos mieste.

Tačiau konkretaus atvejo komentuoti, kaip teigė, jie negalintys be paties paciento raštiško kreipimosi.

„Teikiame Jums bendro pobūdžio, nesusijusią su asmens duomenimis informaciją dėl nurodytų GMP kvietimų. Pirmojo GMP kvietimo (2022-08-05 00.46 val.) atveju kvietimas buvo priskirtas II skubumo kategorijai (atidedamas kvietimas, GMP brigada gali būti siunčiama per 60 min. nuo iškvietimo užregistravimo) ir GMP brigada į kvietimo vietą atvyko per 1 val. 18 min.

Antrojo GMP kvietimo (2002-08-05 14.27 val.) atveju taip pat buvo nustatyta II skubumo kategorija ir GMP brigada į kvietimo vietą atvyko per 2 val. 53 min. Abiem atvejais kvietimai II skubumo kategorijai buvo priskirti pagrįstai.

Kadangi GMP brigada antrą kartą buvo iškviesta nepraėjus nė parai po pirmojo kvietimo, galimai pirmojo kvietimo metu pacientas buvo atsisakęs vykti į ligoninę“, – apie kvietimus sakė Vilniaus GMPS laikinoji vadovė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai

Ji patvirtino tą patį, ką sakė ir Ignalinos poliklinikos direktorius: abiejų kvietimų metu Ignalinos rajono savivaldybėje budėjo tik 1 GMP brigada.

„Tiek ši, tiek gretimų rajonų GMP brigados aptarnavo I skubumo kategorijos kvietimus (skubus kvietimas, GMP brigada siunčiama iš karto kuo skubiau), todėl buvo užimtos.

Išklausius GMP kvietimo pokalbį, nustatyta, kad kvietimą priėmusi dispečerė informavo pagalbos kvietėją, kad visos brigados užimtos, todėl teks palaukti, ir suteikė rekomendacijas, kaip padėti ligoniui, kol atvyks GMP brigada“, – tvirtino direktorė.

Savivaldybė turės perduoti turtą

Ignalinos rajono savivaldybė sako irgi niekuo negalinti pagelbėti tokiose situacijose. Kaip 15min teigė rajono vicemeras Juozas Rokas, informacija apie šį konkretų incidentą savivaldybės nepasiekė, o ir bendrai greitoji medicinos pagalba netrukus niekaip nebus susijusi su rajono savivaldybe.

„Dėl GMP, tai gali pasakyti tik tiek, kad savivaldybė gavo Sveikatos pasaugos ministerijos raštą, kuriame informuojama, kad pagal pasikeitusius teisės aktus, nuo 2023 m. liepos 1 dienos bus centralizuojama greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančių įstaigų sistema, sujungiant jas į vieną valstybinio pavaldumo įstaigą (GMP tarnybą).

Savivaldybė įpareigota iki š. m. rugsėjo 15 dienos priimti sprendimus dėl turto (GMP patalpos, ilgalaikis ir trumpalaikis turtas) perdavimo valstybės nuosavybėn“, – teigiama vicemero perduotame komentare.

Numatoma reforma

Dar balandžio pradžioje Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) platino pranešimą, kuriame teigta, kad „siekdama užtikrinti, kad greitoji medicinos pagalba (GMP) visus Lietuvos gyventojus pasiektų laiku, būtų efektyvi ir kokybiška, SAM inicijuoja GMP paslaugų tinklo pertvarką“: „Suvienijus skirtingus greitosios pagalbos teikėjus į vieną organizaciją bei padidinus GMP brigadų ir budėjimo vietų skaičių, kiekvienas miesto gyventojas sulauks greitosios pagalbos per 15 minučių, o kaimo gyventojas – per 25 minutes.“

Kaip teigė SAM, šiuo metu net 5 proc. šalies gyventojų negali sulaukti GMP paslaugų laiku.

Kiekvienas miesto gyventojas sulauks greitosios pagalbos per 15 minučių, o kaimo gyventojas – per 25 minutes.

„Taip yra todėl, kad dabartinis GMP brigadų išdėstymas pagal savivaldybes neužtikrina galimybių planuoti ir užtikrinti pagalbos pasiekiamumo, t. y. visuomet gali būti daugiau iškvietimų, nei yra brigadų arba atvirkščiai – brigados gali neturėti pakankamo optimalaus krūvio. Tai lemia situaciją, kai, pavyzdžiui, per tą patį budėjimą viena brigada turi vos vieną, o kita – iki dvylikos iškvietimų. Dėl to dalis darbuotojų pervargsta, jiems tampa sunku sutekti kokybiškas paslaugas.

Taigi, GMP centralizacija padės racionaliai paskirstyti medikų brigadoms tenkančius krūvius, optimizuoti greitosios pagalbos geografinį prieinamumą ir atvykimo laiką, suvienodinti paslaugų kokybę ir standartus. GMP brigadų skaičių planuojama padidinti nuo 231 iki 241, o budėjimo vietų skaičių – nuo 94 iki 123 visoje Lietuvoje“, – buvo teigiama SAM pranešime.

Taip pat esą sujungus skirtingus greitosios pagalbos teikėjus į vieną organizaciją, mažės administravimo ir valdymo išlaidos, todėl daugiau lėšų bus galima skirti GMP brigadoms, šiuolaikiškai įrangai ir infrastruktūrai. Brigadų darbuotojams bus suvienodintas darbo užmokestis ir galimybės kelti kvalifikaciją.

Pagal planą vieninga GMP tarnyba bus pavaldi SAM ir turės penkis regioninius padalinius Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas