Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06 09 /06 10 00:46

R.Karbauskis neslepia, kad norėjosi dviejų mandatų, A.Veryga patenkintas – vyks į Briuselį

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) rinkimų rezultatų laukti rinkosi bare Konstitucijos prospekte. Tačiau nuo 20.30 val., kaip buvo suplanuota, čia dar nieko nebuvo, tik Vilniaus skyriaus vadovė Vilma Aasrum su kolege. Vėliau žmonių padaugėjo, pasirodė ir sąrašo lyderis Aurelijus Veryga. Atėjo čia ir Ignas Vėgėlė. Su braškėmis. O Ramūnas Karbauskis neslepia, kad pokalbių su I.Vėgėle apie ateitį bus jau greitai. Tačiau EP rezultatai nėra jiems tokie džiuginantys, kaip tikėtasi.

Atnaujinta 00.32 val.

Pagal preliminarius duomenis, į Europos Parlamentą važiuos Aurelijus Veryga, gerokai aplenkęs ligšiolinį europarlamentarą Bronį Ropę.

A.Veryga sakė, kad rezultatus matant jausmas yra geras – kaip padarius darbą ir žinant, kad „mūsų rinkėjui bus atstovaujama“.

Jis teigė, kad vienas iš pažadų rinkėjams – toliau atstovauti žemdirbiams. Esą gal jis pats ir norėtų rinktis kiek kitą komitetą, vis dėlto ketinąs dirbti Žemės ūkio komitete.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

Kitos idėjos, kaip sakė A.Veryga, konservatyvios – dėl migracijos, šeimų politikos. Jis žadėjo, kad ir „sveiko proto žaliosios idėjos“ ras vietos darbotvarkėje, bet tai neturėtų būti „žaliasis diktatas“.

Vienas iš uždavinių, anot A.Verygos, suvienodinti išmokas Lietuvos žemdirbiams su tomis, kokias gana senųjų ES narių ūkininkai. Čia esą ir „draugų“ bus galima susirasti.

A.Veryga tikisi, kad jo pasirodymas šiuose rinkimuose padarys gerą įtaką ir LVŽS pasirodymui Seimo rinkimuose, kurie vyks rudenį.

„Labai dažnai žmonės mėgsta užmesti – suprask, valstiečiai-žalieji yra Karbauskio partija, dabar sakot, kad aš buvau kažkoks ryškesnis politikas. Turbūt nereikėtų nė vienam susireikšminti, kad esame kažkokie nepakeičiami. Partija yra didžiulis kolektyvas“, – kalbėjo politikas, buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Jis teigė, kad partija turi tokių politikų, kurie „ryškumu nenuvils“.

Atnaujinta 00.12 val.

VRK paskelbus rinkimų rezultatus, R.Karbauskis neslėpė, kad jie nėra tokie, kokių tikėtasi. Vis dėlto dėl tokio menko aktyvumo esą ir tokie rezultatai yra geri.

„Norėti galime daug, bet prie tokio aktyvumo daug partijų peržengė 5 proc. ribą ir atitinkamai neišėjo. Norėjosi dviejų. Socdemų pirmininkė norėjo trijų, dar kažkas norėjo keturių ir t.t. Visi kažkiek prarado, nes labai daug kas gavo.

Tikimės, kad kolegos, kurie pirmą kartą gavo mandatą papildys Lietuvos pastangų derlių“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Jis sakė sveikinąs visus – tiek dalyvavusius, tiek atėjusius į rinkimus rinkėjus.

„Charles'is de Gaulle'is yra pasakęs, kad pasaulio parlamentuose yra labai daug negerų žmonių, kuriuos išrenka labai geri žmonės, kurie neateina į rinkimus. Čia yra taip pat. Galų gale, mažai žmonių atėjo. Tie, kurie atėjo, išrinko tuos, kuriuos išrinko.

Visi turime suprasti, kad artėja Seimo rinkimai, kurie nulems mūsų gyvenimą mūsų valstybėje, juose aktyvumas turėtų būti gerokai didesnis ir pakeis tą vaizdą, kurį turime“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Kalbėdamas apie Seimo rinkimus, LVŽS teigė, jog šių rinkimai yra signalas, kad kituose rinkimuose teks labai stipriai kovoti antruose turuose. O ten jis tikisi susivienyti su socialdemokratais, kai į antrą turą vienos iš šių partijų atstovas susidurs su konservatoriais. Pastariesiems R.Karbauskis prognozuoja pralaimėjimus Seimo rinkimų antrajame ture.

Atnaujinta 23.37 val.

Iki vidurnakčio, kai pasirodys oficialūs pirmieji rezultatai, partijos dalijasi savo turimais duomenimis. Jie nėra labai džiugūs LVŽS, kadangi jie greičiausia turės tenkintis tik vienu mandatu.

Panašu, kad ilgametį europarlamentarą Bronį Ropę pakeis Aurelijus Veryga.

Kaip skelbiama preliminariai, trys mandatus turėtų gauti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, du – socialdemokratai. Po vieną pasidalins LVŽS, Laisvės partija, Liberalų sąjūdis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir Petro Gražulio vedama Tautos ir teisingumo sąjunga.

„Valstiečiai“ laukti rezultatų rinkosi po truputį. Pats partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis žadėjo pasirodyti tik po 22 valandos.

Anksčiau čia pasirodė sąrašo lyderis Aurelijus Veryga. Jis nenorėjo prognozuoti rezultatų, bet sakė, kad geras rezultatas būtų trys mandatai.

Pasveikinti šios partijos kandidatų atėjo ir Prezidento rinkimuose dalyvavęs Ignas Vėgėlė. Jis atnešė braškių. Priminsime, kad pirmojo turo metu R.Karbauskis ir A.Veryga I.Vėgėlės štabui atnešė tortą.

„Tai pagarba, visų pirma A.Verygui, kuris parėmė mane prezidento rinkimuose, atsiimdamas savo kandidatūrą praktiškai finišo tiesiojoje, surinkęs reikiamą parašų skaičių.

Jie man tortą, aš jiems braškes. Jie „valstiečiai“, atnešiau jiems lietuviškų braškių, viskas labai simboliška, su lietuviška juostele“, – kalbėjo I.Vėgėlė.

Jis pats dar nesako, ar rudenį dalyvaus rinkimuose ir ar dalyvaus su LVŽS. Esą tai paskelbti jis ketinąs maždaug per mėnesį, ar toliau mato save politikoje, ar ne.

Apie tai, kad turi pasiūlymą I.Vėgėlei, yra užsiminęs ir R.Karbauskis. I.Vėgėlė tikina, kad jam postų nereikia. Svarbiau įgyvendinti savo rinkiminius pažadus. Jis pripažino, kad tai padaryti geriau pavyks tuo atveju, jeigu būsiąs pozicijoje, o ne opozicijoje.

A.Veryga sako, kad geras rezultatas šiuose rinkimuose jiems būtų trys mandatai, tačiau esą tikimasi bent dviejų.

„Iš tų pirmų duomenų, kurie keliauja, atrodo visai neblogai, esame antri, treti. Norėtųsi, kad ne blogiau ir liktų“, – žurnalistams sakė A.Veryga.

R.Karbauskis rinkimų dieną apibūdino taip: „Mažas rinkėjų aktyvumas, kas rodo, kad mes visi nepadarėme savo darbo, neįtikinome rinkėjų ateiti. O dėl rinkimų rezultatų, kurie mus pasiekia, tai dabar didelis iššūkis yra, kieno likučiai bus didesni, ar mes gausime du mandatus.

Taip gali susiklostyti, kad tie, kurie gaus daugiau už mus balsų, gaus tiek pat mandatų, tie, kurie gaus gerokai mažiau už mus, gaus tiek pat mandatų, kaip mes. Dabar viskas neaišku.“

Vienas mandatas garantuotas, dėl antro – yra abejonių, po pusės vienuoliktos vakare sakė R.Karbauskis. Esą turimi duomenys rodo, kad jie pagal balsus yra treti tvirtai, tad negali būti nė vieno mandato.

„Bet dar liko keli šimtai tūkstančių balsų ir tada paaiškės“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Anot R.Karbauskio, patenka daug mažų partijų, kurios turės po vieną mandatą, jo duomenimis, gali būti, kad pateks į EP ir Petras Gražulis. Tad gaunasi savotiškas paradoksas, kai daug mažiau balsų sulaukę politikai turės gerą rezultatą.

Klausiamas apie ateitį su I.Vėgėle, R.Karbauskis sakė, kad pokalbiai vyks, kalbėsis jie ir šių rinkimų vakarą, bet esą spręs partijos taryba.

„Mes galime šnekėtis kaip du seniai pažįstami žmonės“, – šypsojosi LVŽS lyderis, neslėpdamas, kad galėtų matyti I.Vėgėlę kaip jų partijos sąrašo lyderį Seimo rinkimuose, tačiau esą pirmiausia reikia sužinoti, ar pats I.Vėgėlė ketina likti politikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito