Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 25

Įgriso: moterys paplūdimio kabinose prikaišo panaudotų įklotų, nors šiukšlinė – šalia

Į 15min kreipėsi pasipiktinusi poilsiautoja iš pajūrio, kurios mažamečiam vaikui teko nemaloni patirtis – persirengimo kabinos plyšiuose prikaišioti panaudoti higieniniai įklotai, tamponai skleidžia smarvę. Pasak moters – tai įprastas vaizdas. Pliažą prižiūrinčių organizacijų atstovai tik atsidūsta: kasdien tvarkoma, bet dalis poilsiautojų negerbia nei aplinkinių, nei darbuotojų, šiukšlina ne tik kabinose, bet ir kopose. Apie pastebėtą netvarką prašoma pranešti tiesiogiai.
Poilsiautojai po savęs Pajūryje palieka netvarką
Poilsiautojai po savęs Pajūryje palieka netvarką / 15min skaitytojo nuotr.

Moteris anonimiškai parašė savo įspūdžius ir atsiuntė juos pagrindžiančių nuotraukų iš Palangos pajūrio ir tikino, kad bjaurių radinių kabinose apstu ir Klaipėdos pliažuose.

„Savaitgalį lankėmės Palangoje, su tokiais pačiais vaizdais teko susidurti ir Klaipėdos paplūdimyje. Dukrytė sugalvojo išsimaudyti jūroje, nuėjome į persirengimo kabiną apsimauti maudymosi kostiumėlio. Užėjusi į kabiną nesupratau – iš kur ta smarvė kaip prišlapintų sauskelnių. Kol dukrytė rengėsi, vis bandžiau suprasti, iš kur tas kvapas ateina ir vualia! Pilna kabina prikaišiota moteriškų įklotų ir tamponų! Na, rimtai, atrodo, lyg nebūtų šiukšlinės prie persirengimo kabinos. Juk rengiasi kabinose ne tik moterys, bet ir vyrai, ir vaikai“, – piktinosi skaitytoja.

Jai atrodo keista, kad apie šią problemą mažai kalbama ir prasti moterų higieniniai įgūdžiai neviešinami – esą taip dalis moterų elgiasi nuolat.

15min skaitytojo nuotr./Radiniai persirengimo kabinoje
15min skaitytojo nuotr./Radiniai persirengimo kabinoje

„Vaizdas tų prikaišiotų tamponų ir įklotų tikrai nekoks, norėjosi greičiau bėgti iš ten. Kai išsimaudėme ir vėl ėjome persirengti, pasirinkome kitą kabiną – bet ten vėl tas pats vaizdas“, – rašė skaitytoja.

15min ji nurodė, kad netvarka buvo dviejose iš eilės kabinose prie pat Palangos tilto, kairėje pusėje.

Palangos tvarkytojai: prie kiekvieno nestovime, bet tvarkome nuolat

Palangoje tvarką prižiūri UAB „Palangos komunalinis ūkis“. Įmonės direktorius Gediminas Valinevičius patikina, kad panašūs atvejai yra vienetiniai – tvarkoma nuolat.

„Natūralu, visokių žmonių, kaip aš sakau, gyvulių, ir atvejų pasitaiko. Na, bet mes juos ir tvarkome. Prie kiekvienos kabinos prižiūrėtojas tikrai nestovi. Bet visada iš ryto, kai tvarkomas paplūdimys, prižiūrimos ir kabinos. Tai, ką jūs kalbate, yra išskirtiniai atvejai. Tvarkome kas dieną ir paplūdimį, praeiname kopas, miškelį, patikrinamos persirengimo kabinos, visos atliekos, šiukšlės renkamos, jos išvežamos“, – dėsto direktorius.

Jis patikina, kad netrūksta ir infrastruktūros – poilsiautojams pajūrio zonoje įrengta 900 konteinerių, o prie kiekvienos persirengimo kabinos yra po tris konteinerius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Valinevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Valinevičius

„Vietos tikrai yra, o šiaip ir žmonių kultūra bent jau paskutiniu metu tikrai yra pakilusi. Kad pliaže paliktų primėtytų šiukšlių, tikrai jų mažėja. Tvarkingi žmonės išmeta į konteinerius“, – sako G.Valinevičius.

Jį stebina ir gyventojų kreipimaisi į žiniasklaidą – gavus pranešimą, tvarkytojai esą reaguoja iškart.

„Bet kuriuo atveju, reikėtų kreiptis į mus, į Palangos komunalinį ūkį telefonu. Mūsų bendrasis telefonas yra 8 460 49008. Mes nuolat reaguojame. Kartais mums patiems būna keista, kada į korespondentus ar miesto valdžią, merą, kreipiasi dėl to, kad suoliuko lenta sulūžusi. Kaip ir sakiau, prie kiekvieno iš jų mes nestovime, bet periodiškai peržiūrime. Tačiau jei gauname pranešimą, iš karto reaguojame“, – patikina įmonės vadovas.

Klaipėdoje tvarko kasdien, prašo pranešti tiesiogiai

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki atsiduso išgirdęs klausimą.

„Kabinos dažnai tvarkomos, kaip ir visas paplūdimys, bet vis tiek dieną atsitinka tokių dalykų, kad poilsiautojai arba pripaišo, arba sulaužo kabinas, ar palieka jose ko nors. Būna tokių nekultūringų poilsiautojų. (…) Kurie žmonės palieka, tai negerbia kitų poilsiautojų poilsio prie jūros, aplinkos ir negerbia mūsų darbuotojų darbo, ir apskritai teršia gamtą ir nesusimąsto, visokių yra“, – kalbėjo A.Siakki.

Jis tikino, kad atliekos surenkamos kiekvieną dieną, tačiau poilsiautojai apsčiai teršia kopas, kabinas – visur šiukšlių būna.

„Šiukšlių paplūdimiuose ar kopose lieka daug. Viskas priklauso nuo oro. Karštomis dienomis išvežame žymiai daugiau šiukšlių nei tada, kai pučia vėjas ar prastesnės oro sąlygos. Viskas nuo poilsiautojų srauto priklauso. Bet juk yra šiukšliadėžės palei visą paplūdimį, jos yra ir šalia persirengimo kabinų“, – sakė A.Siakki.

Jis prašo poilsiautojų apie nemalonius radinius pranešti įstaigai tiesiogiai – paprasčiausia tą padaryti feisbuke, kur BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ turi savo paskyrą.

„Ten kiekvieną dieną pranešame, kokie orai, kas vyksta prie jūros, kokia vandens temperatūra. Ten poilsiautojai gali rasti informacijos ar mums parašyti privačia žinute. Ir jie rašo, domisi. Taip pat yra ir mūsų darbo telefonai, e.paštas klaipedospapludimiai@gmail.com – visuomet gali pranešti“, – sako įstaigos atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas