Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 08 /12:11

Imunitetą sauganti Seimo narė Neringa Venckienė sako sulaukusi Algirdo Butkevičiaus pažado ją palaikyti, premjeras teigia nieko nežadėjęs

„Aš Lietuvoje tiesos surasti jau negaliu“, – teigia Seimo narė, partijos „Drąsos kelias“ seniūnė, buvusi teisėja Neringa Venckienė. Tai – pagrindinis N.Venckienės argumentas, kuriuo remdamasi ji sako visais būdais sieksianti išsaugoti teisinę neliečiamybę.
Neringa Venckienė ir Algirdas Butkevičius
Neringa Venckienė ir Algirdas Butkevičius / 15min.lt koliažas

N.Venckienė sako, kad ji atsisakytų teisinės neliečiamybės, jei pasitikėtų Lietuvos teismais.

„Kaip ir 90 proc Liertuvos gyventojų, aš manau, kad Lietuvos teismai yra korumpuoti“, – pareiškė N.Venckienė antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje.

Pasak jos, politinį užsakymą byloje rodo dar jai būnant teisėja Lietuvos aukščiausiojo teismo pirmininko pasisakymai apie ją, kaip apie pūlinį Lietuvos teisinėje ir politinėje sistemoje.

Taip pat N.Venckienė dar kartą tvirtino, kad teisėsauga, jei jaustųsi teisi ir be priekaištų būtų vykdžiusi teismo valią praėjusių metų gegužės 17 d. paimdama iš Venckų namų Laimutės Stankūnaitės dukrą, Seimui kartu su prašymu naikinti jos teisinę neliečiamybę būtų atnešusi ir tos dienos vaizdo įrašą, policijos darytą namo viduje.

Pasak jos, tuomet matytųsi, kas iš tiesų smurtavo tą dieną. „Tai, kas vyko viduje, yra slepiama iki šiol. Jei viskas vyko teisėtai, kodėl slepiama?“ – klausė parlamentarė.

Socdemai žadėjo paramą?

Seimo narė N.Venckienė teigė, jog nieko Seime neįkalbinės balsuoti prieš jos neliečiamybės naikinimą, tačiau pabrėžė, kad anksčiau yra iš paties premjero, socialdemokratų pirmininko Algirdo Butkevičiaus sulaukusi pažado ją palaikyti.

„Aš neprašysiu tikrai niekieno. Jei jie per ketverius metus susidarė tokį vaizdą, kad čia aš kalta, o ne tie, kas mergaitę išnaudojo, tai yra jų sąžinės reikalas. Tik norėčiau pasakyti vienintelį faktą, kad Seime prie manęs buvo priėjęs gerbiamas premjeras Algirdas Butkevičius, prieš jį paskiriant premjeru, ir pasakė, kad mes tave, Neringa, palaikysime. Aš nežinau, kokia jų dabar pozicija, kas pasikeitė“, – teigė N.Venckienė.

Kitas „Drąsos kelio“ narys parlamentaras Povilas Gylys teigė, kad nepalaikydami N.Venckienės imuniteto išsaugojimo socialdemokratai rizikuoja prarasti visuomenės pasitikėjimą.

„Jie po truputį praras savo balsus ir reitingus su šita istorija, kuri tikrai nebus nutildyta“, – pareiškė P.Gylys.

Su juo sutiko ir „Drąsos kelio“ atstovas parlamentaras Valdas Vasiliauskas. Jis teigė, kad socialdemokratai turėtų nekartoti „konservatorių klaidos“, kai šių valdymo metu pernai vasarą Seimas sutiko naikinti tuomet dar teisėja dirbusios N.Venckienės teisinę neliečiamybę.

„Ir buvusios valdžios didžiausia politinė klaida buvo tuo pačiu klausimu. (...) Jeigu valdančioji dauguma iš anksto pareiškia, kad mes balsuosime „už“, tai, vadinasi, jokių rinkimų nebuvo arba tie rinkimai buvo tik kosmetika ir iš tikrųjų jokio posūkio, jokio pertrūkio nėra, yra tęstinumas blogąja prasme. Jeigu valdantieji pasako, kad reikia balsuoti „už“, tai koks yra padrąsinimas prokurorui ateiti prašyti neliečiamybės naikinimo su žodžiu „suimti“ prašyme“, – dėstė V.Vasiliauskas.

A.Butkevičius: su N.Venckiene dėl neliečiamybės nekalbėjom

Tuo tarpu A.Butkevičius teigia, kad jokio pokalbio su N.Venckiene dėl neliečiamybės nebuvo.

„Galiu labai aiškiai pasakyti, kad su ponia Venckiene jokio pokalbio ir susitikimo dėl imuniteto atėmimo ar palikimo nebuvo“, – antradienį žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras, kurio žodžius cituoja BNS.

Jis teigė, kad socialdemokratai balsuos už teisinės neliečiamybės panaikinimą.

„Mes jau ne vieną kartą esame išsakę savo nuomonę, ir, aš manau, kartoti 100 kartų vargu ar reikia (...). Mes seniai sakėme, kad tai yra teismų prerogatyva ir politikai, suprasdami teisinės valstybės principus, negali kištis į teismų darbą ir blokuoti tam tikrų sprendimų priėmimo“, – teigė A.Butkevičius.

D.Grybauskaitės reitingus sudegino D.Valys

N.Venckienė pareiškė, kad dėl šios istorijos reitingus prarado ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak N.Venckienės, prezidentės reitingus numušė jos paskirtas generalinis prokuroras Darius Valys, kuris, parlamentarės nuomone, galutinai sužlugdė pedofilijos bylos tyrimą.

„Nežinau, gal aš ir klystu, bet aš manau, kad dėl to, jog šiuo metu daugelis žmonių prarado pasitikėjimą valstybės vadove, kaltas generalinis prokuroras Darius Valys“, – pareiškė parlamentarė.  

Pasak jos, buvęs prokuroras Algimantas Valantinas bylas būtų ištyręs tinkamai. Tiesa, tuo metu, kai generaliniu prokuroru dirbo jis „drąsiečiai“ lygiai taip pat, kaip D.Valį, puolė dėl bylos vilkinimo, galimų įstatymų pažeidimų ir rengė piketus po prokuratūros langais.

Savo ruožtu „Drąsos kelio“ atstovas Vytautas Matulevičius teigė, jog anksčiau prezidentės reikšta parama N.Venckienei rodo, kieno pusėje yra tiesa.

„Prisiminus netolimą praeitį, juk mūsų pusėje buvo D.Grybauskaitė. Atsimenate, kaip ji buvo kaltinama ir puolama už savo komentarus, kad sprendimas vykdomas ir panašiai? Akimirkai susimąstykime. Valstybės vadovas tikriausiai yra labiausiai informuotas žmogus ir, jei jis rado reikalo stoti ir neleido atleisti iš teisėjų N.Venckienės, tai įsivaizduojate, kas už to slypi?“ – retoriškai klausė parlamentaras.

Jis priminė, kad anksčiau N.Venckienę palaikė ir konservatorių garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, Lietuvos menininkai, rašytojai, dainininkai.

„Tik jie paskui visi pavargo. Jei šitiek garsių žmonių buvo N.Venckienės pusėje, tai man pasako labai daug ką. Neužmirškime ir nepavarkime nuo šios istorijos, nes kitaip bus jų viršus“, – pareiškė jis.

„Nepavargti“ nuo šios bylos „Drąsos kelio“ atstovai prezidentės, Seimo pirmininko ir žmogaus teisių gynėjų Lietuvoje bei užsienyje dar kartą prašo antradienį išplatintu kreipimusi, kuriame prokuratūros reikalaujama Seimui pateikti policijos mergaitės paėmimo metu darytą vaizdo įrašą ir atsižvelgti į visuomeninės komisijos vasarą priimtas išvadas.

Aidas ar Vaidas?

Tiesa, antradienį paklausta, kas yra tie pedofilai, prieš kuriuos N.Venckienė sakosi kovojanti, parlamentarė bandė į klausimą atsakyti dukterėčios žodžiais. Tiesa, politikė supainiojo ketvirtus metus kartojamus „pedofilų“ vardus ir vietoj „Aidas“ garsiai ištarė „Vaidas“.

„Tai į tokį klausimą galiu atsakyti tik mergaitės žodžiais: penkių apklausų metu, kiekvieną kartą ji, niekada nesuklysdama, pasakė tuos pačius vardus: Andrius, Jonas ir Vaidas. Andrius Jonas ir Aidas“, – suklydusi pasitaisė N.Venckienė.  

Kaip žinoma, velionis D.Kedys savo vaiko tvirkinimu apkaltino teisėją Joną Furmanavičių, verslininką Andrių Ūsą ir nenustatytą asmenį Aidą.

Teisėją J.Furmanavičių ir savo dukros tetą Violetą Naruševičienę nušovęs įtariamas D.Kedys. A.Ūsas vėliau nuskendo baloje. Teismas jį išteisino dėl pedofilijos, tačiau šis sprendimas yra apskųstas ir toliau bylą narplioja Lietuvos aukščiausiasis teismas.

Neišaiškintomis aplinkybėmis buvo nužudytas ir tuomečio Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio sūnus Vaidas. Garliavos minia V.Milinį buvo įvardijusi kaip trečiąjį pedofilą Aidą,

Primename, kad prokuroras Darius Valys praėjusių metų pradžioje kreipėsi į Seimą prašydamas naikinti Seimo narės, „Drąsos kelio“ atstovės Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę. Dėl to Seimas turės spręsti pavasario sesijoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas