Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 12

Individualios veiklos pažyma: 5 dalykai, kuriuos reikia žinoti

Samdomą darbą iškeisti į nuosavą veiklą, pomėgį paversti pajamų šaltiniu, pradėti nedidelį šeimos verslą: tokios mintys sukasi ne vieno lietuvio galvoje. Vis daugiau gyventojų siekia šias svajones paversti tikrove, o vienas patraukliausių būdų tai įgyvendinti – individuali veikla pagal pažymą.
Individuali veikla
Individuali veikla

1. Įmokas mokėkite savarankiškai

Naudodamiesi sveikatos apsauga, gaudami ligos, motinystės, vaiko priežiūros išmokas, pensiją, retai susimąstome, koks iš išmokų šaltinis.

Tai – visų šalies dirbančiųjų „suneštas“ kraitis, kuris paskirstomas tiems, kurie laikinai negali dirbti ir gauti pajamų, nes susirgo ar augina vaikus. Tiems, kuriems reikia medikų pagalbos poliklinikoje ar ligoninėje. Pensija taip pat mokama iš įmokų, kurias šiandien sumoka visi dirbantieji.

Dirbant pagal darbo sutartį, kiekvieno dalį į minėtą „krepšelį“ įneša darbdavys – jis už darbuotoją „Sodrai“ sumoka valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas bei kitus mokesčius.

Jeigu dirbate savarankiškai, jums suteikiama lengvatų. Tačiau svarbu prisiminti, kad žmogus, tapęs pats sau darbdaviu, įmokas „Sodrai“ turi sumokėti SAVARANKIŠKAI.

VIDEO: Individuali veikla: 5 dalykai, ką būtina žinoti

2. VSD – kiek ir kada mokėti?

Pradedant dirbti su individualios veiklos pažyma svarbu žinoti, kad įmokos „Sodrai“ mokamos ne nuo visų gaunamų pajamų. Pirmiausia, besiverčiantys individualia veikla pagal įstatymus iki 30 proc. savo pajamų gali nurašyti į sąnaudas.

Antra, įmokos „Sodrai“ mokamos nuo pusės gaunamų pajamų (jau atskaičius sąnaudas).

Kitaip tariant, jei savarankiškai dirbantis Petras uždirbtų 1000 eurų, jis atskaitytų 300 eurų patirtų sąnaudų, o įmokas svarankiškai sumokėtų nuo 350 eurų.

Svarbu žinoti, kad išmokų – ligos, motinystės ar kitų – dydis, taip pat ir pensija bei stažas priklauso būtent nuo įmokų „Sodrai“ dydžio, o ne nuo visų pajamų. Jeigu šios įmokos per metus atskaitomos nuo mažesnės sumos nei 12 minimalių mėnesinių algų (MMA), kuri šiuo metu siekia 380 eurų, tuomet gyventojas nesukaupia vienerių metų stažo teisei į pensiją.

VSD įmokų tarifas dirbantiems su individualios veiklos pažyma 2017 m. paskutinį ketvirtį siekia 28,7 proc. Jei žmogus pensijai kaupia papildomai, mokama įmoka kiek didesnė – 30,7 proc., nuo apmokestinamųjų pajamų.

Socialinio draudimo įmokas kiekvienas, dirbantis su individualios veiklos pažyma, turi sumokėti iki paskutinės metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai dienos, t.y. gegužės 1 d. už praėjusius metus.

Jeigu iš individualios veiklos gavote itin didelių pajamų, jums aktualios ir VSD įmokų „lubos“. Per metus individualia veikla užsiimantis žmogus VSD įmokų gali sumokėti ne daugiau nei 6163,82 Eur.

3. PSD – kiek ir kada mokėti?

Privalomojo socialinio draudimo įmokos taip pat skaičiuojamos nuo 50 proc. pajamų, likusių atskaičius sąnaudas. Individualią veiklą vykdantys žmonės kiekvieną mėnesį moka 9 proc. nuo MMA siekiančią įmoką, kuri šiuo metu siekia 34,2 Eur (380 Eur x 9 proc.)

PSD įmoką besiverčiantys individualia veikla turi sumokėti iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. O jei žmogus užsiima kita veikla, kur už jį mokamos PSD įmokos, arba jis yra draudžiamas valstybės lėšomis, PSD nuo individualios veiklos pajamų moka teikdamas metinę pajamų deklaraciją.

Užsiimantiems individualia veikla privalu žinoti, kad teikiant metinę pajamų deklaraciją būtina perskaičiuoti už praėjusius kalendorinius metus sumokėtas ir mokėtinas PSD įmokas ir, jei reikia, padengti įmokų skirtumą arba permokėtą dalį susigrąžinti.

Atkreiptinas dėmesys, kad privalomojo sveikatos draudimo įmokos turi „lubas“. Dirbantys pagal individualią veiklą negali sumokėti daugiau nei 1 867,82 Eur PSD įmokų „Sodrai“.

4. Kaip kaupiamas stažas pensijai?

Užsiimantiems individualia veikla reikėtų pasidomėti ir tuo, kaip jie kaupia stažą pensijai.

Svarbu žinoti, jog vienerių metų stažą pensijai žmogus sukaupia tuomet, kai per metus sumoka įmokų nuo 12 MMA. Stažas pensijai skaičiuojamas vertinant draudžiamąsias pajamas – tas, nuo kurių buvo mokėtos socialinio draudimo įmokos

Sakykime, individualią veiklą vykdantis Jonas per metus uždirbo 10 857,13 Eur. 30 proc., kaip tai numato taisyklės, jis nurašė į sąnaudas. Jonui liko 7 600 Eur. Socialinio draudimo įmokos, kadangi Jonas dirba pagal individualios veiklos pažymą, mokamos nuo pusės likusių pajamų – 3800 Eur.

Kadangi šalies MMA dabar siekia 380 Eur, Jonas sumokėjo įmokų nuo 10 MMA (3 800 : 380 = 10). Tai reiškia, kad per kalendorinius metus Jonas sukaupė 10 mėnesių stažą pensijai. Norėdamas sukaupti pilnus stažo pensijai metus Jonas turėtų uždirbti 13 028,57 eurų per metus.

5. Svarbi informacija – laiku

Ne kiekvienas šiais laikais randa laiko sekti įmokų, išmokų pasikeitimų aktualijas, nuolat pasitikrinti, ar tinkamai buvo užpildyti dokumentai, ar, sakykime, ligos prašymas buvo priimtas.

„Sodra“ rekomenduoja visus prašymus ir pranešimus teikti tiesiogiai internetu prisijungus prie Elektroninės draudėjų aptarnavimo sistemos EDAS. Ši sistema skirta draudėjams – darbdaviams ir tiems, kurie „Sodrai“ savarankiškai moka socialinio draudimo įmokas.

Gyventojai apie socialinio draudimo aktualijas tai pat informuojami per asmeninę paskyrą gyventojui Elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje EGAS.

Pasirinkite Jums patogiausią būdą gauti informaciją ir visi pranešimai jus pasieks laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito