Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 03 /18:14

Informacija žurnalistams tapo prabangos preke: Vyriausybė nepritarė sprendimui dėl duomenų atvėrimo

Vyriausybė trečiadienį nepritarė įstatymo projektui, kuris leistų žurnalistams neatlygintinai gauti Registrų centro duomenis. Projektas buvo grąžintas tobulinti Susisiekimo ministerijai.
Saulius Skvernelis ir Skirmantas Malinauskas
Saulius Skvernelis ir Skirmantas Malinauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu visai Lietuvos žiniasklaidai Registrų centro duomenys neatlygintinai yra nebeprieinami. Tokį sprendimą Registrų centras priėmė maždaug prieš tris savaites. Iki tol keliolika metų žiniasklaida galėjo gauti duomenis neatlygintinai.

Apie situaciją sužinojusi Susisiekimo ministerija siūlė teisės aktais užtikrinti teisę žurnalistams neatlygintinai naudotis registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenimis. Trečiadienį tai įteisinančios Visuomenės informavimo įstatymo pataisos buvo pateiktos Vyriausybei. Šios pataisos nebuvo priimtos ir buvo grąžintos atgal Susisiekimo ministerijai tobulinti. Apie tai 15min informavo S.Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas.

Sprendimas neatlygintinai neteikti duomenų žurnalistams gali kelti pavojų žiniasklaidos laisvei, visai rimtai ir tiriamajai žurnalistikai. Juo dokumentai ir duomenys paverčiami prabangos preke. Pavyzdžiui, 15min metų pradžioje atliko didelės apimties tyrimą apie „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio ir jo šeimos verslo imperiją. 15min skaičiavimais, dokumentai, reikalingi tokiam tyrimui, perkant juos iš Registrų centro komercine kaina, žiniasklaidos priemonei būtų kainavę mažiausiai 10 tūkst. eurų.

„Klausimas dėl teisės žurnalistams nemokamai naudotis registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenimis yra labai svarbus klausimas. Susisiekimo ministerija pateikė savo siūlymus. Tačiau turime atsižvelgti bei atsakyti ir į LRV (Vyriausybės – 15min) posėdyje iškeltas pastabas“, – rašoma susisiekimo ministro Roko Masiulio komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Masiulis

S.Skvernelio patarėjas: premjeras neprisidėjo prie sprendimo neteikti duomenų

Prieš savaitę premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas 15min perdavė ministro pirmininko poziciją dėl sprendimo neteikti žiniasklaidai duomenų neatlygintinai.

„Jokie RC (Registrų centro – 15min) duomenys negali būti teikiami nesilaikant galiojančių teisės aktų, taip pat ir Vyriausybės nutarimų – nesvarbu, ar juos gauna privatus verslas, ar žiniasklaidos priemonės. Net ir tuo atveju, jei mėgintume diskutuoti, ar privati bendrovė, valdanti žiniasklaidos priemonę, iš tikrųjų veikia „ne komerciniais tikslais“, kaip teigiate Jūs – duomenys jai vis tiek negali būti teikiami pažeidžiant įstatymus“, – rašoma S.Skvernelio patarėjo komentare.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis

15min anksčiau klausė S.Skvernelio, ar sprendimas neteikti žiniasklaidai duomenų nėra politinis sprendimas, siekiant riboti žiniasklaidos laisvę ir ypač rimtąją, analitinę ir tiriamąją žurnalistiką. S.Skvernelis tvirtino prie to neprisidėjęs.

„Keista skaityti Jūsų klausimą, ar prie to prisidėjo premjeras – žinoma, kad ne“, – 15min rašė premjero patarėjas T.Beržinskas.

Taip pat anksčiau premjero patarėjas teigė, kad duomenų teikimo tvarka gali būti keičiama: „Jei RC (Registrų centras – 15min) ir Susisiekimo ministerija matys pagrindą ir teiks Vyriausybei siūlymą teikti duomenis žiniasklaidai – toks siūlymas bus svarstomas ir sprendimas bus priimtas. Premjero įsitikinimu, svarbiausia – jog teikiant duomenis būtų laikomasi teisės aktuose numatytų reikalavimų.“

Praėjusiais metais kitas premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas socialiniame tinkle „Facebook“ yra rašęs: „Vienas iš tikslų kitiems metams – visuomenei ir žiniasklaidai atverti kuo daugiau duomenų taip garantuojant skaidrumą.“

„Premjeras mano, kad visuomenei turėtų būtų atverta kuo daugiau RC turimų duomenų“, – komentare rašė S.Malinauskas.

Žurnalistų sąjungos pirmininkas nesupranta tokios logikos

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius 15min anksčiau teigė nesuvokiantis, kodėl Registrų centras nutarė nutraukti neatlygintiną duomenų tiekimą visai Lietuvos žiniasklaidai.

„Neturiu jokio normalaus paaiškinimo, kodėl reikėtų Registrų centrui užsiimti tokia politika. Aš logikos jokios neįžvelgiu“, – 15min sakė D.Radzevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Radzevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Radzevičius

Pasak jo, iki šiol Registrų centras taikė geranorišką darbo su žiniasklaida praktiką. Dabar pereita prie griežtesnės politikos – mat joks įstatymas nenumato prievolės registro duomenis neatlygintinai teikti žurnalistams ar mokslininkams.

„Jeigu jiems leidžiama neduoti duomenų – tai jie gali tą teisę ir įgyvendinti“, – konstatavo D.Radzevičius.

Žurnalistų sąjungos vadovo vertinimu, problemą išspręsti galėtų tik aiškus teisinis reglamentavimas.

„Kai nėra aiškaus įstatyminio reguliavimo, gali nusverti kokie nors visai kiti interesai. Man sunku pasakyti, kokie jie šį kartą buvo“, – svarstė D.Radzevičius.

Registrų centro vadovas sakė, kad reikia keisti teisės aktus

Prieš Vyriausybės pasitarimą 15min atsiųstame naujojo Registrų centro vadovo Sauliaus Urbanavičiaus komentare teigiama, kad vienas svarbiausių prioritetų yra užtikrinti žurnalistams prieigą prie valstybės registrų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius

„Tai vienas svarbiausių artimiausio laikotarpio prioritetų – sutvarkyti visų suinteresuotų pusių interesus atitinkantį reglamentavimą. Kad jis užtikrintų žurnalistams aiškią prieigą prie valstybės registrų ir informacinių sistemų duomenų ir suteiktų žiniasklaidos atstovams teisę jais naudotis neatlygintinai“, – rašoma S.Urbanavičiaus komentare.

Jis teigė, kad turi būti keičiama esama tvarka: „Registrų centre vertinant iki šiol įmonėje egzistavusią duomenų teikimo tvarką ir praktiką, tarp kitų nustatytų dalykų, matome, kad egzistuoja poreikis įstatymu nustatyti registrų duomenų teikimą žiniasklaidos atstovams. Iki šiol tokia tvarka nebuvo nustatyta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento