Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 01 27

Informacinė ataka iš Rusijos: prisidengę R.Šimašiaus vardu renka informaciją apie ukrainiečius

Sausio pradžioje įvairios šalies institucijos įspėjo, kad internetiniai sukčiai, naudodamiesi oficialiai neegzistuojančiu elektroninio pašto adresu, platina dezinformaciją ir mėgina neteisėtai rinkti duomenis apie Ukrainos karo pabėgėlius. Šįkart nueita dar toliau – prisidengiant Remigijaus Šimašiaus ir Liepojos mero Gunaro Ansinio vardais skelbiama, neva Lietuva ir Latvija sutiko deportuoti ukrainiečius.
Klastotė
Klastotė

Socialiniame tinkle „Twitter“ sausio 27 dieną pasirodė žinutė:

„Ukraina oficialiai paprašė skubiai išduoti Ukrainai visus Ukrainos piliečius vyrus nuo 18 metų ir vyresnius, kurie pabėgo į įvairias Europos šalis. Latvija ir Lietuva jau sutiko. Tai reiškia, kad jie laimi??“ – anglų kalba buvo rašoma pranešime.

Screenshot 2023-01-27 at 17.14.47
Screenshot 2023-01-27 at 17.14.47

Prie pranešimo pridėti du suklastoti dokumentai ir neva R.Šimašiaus ir G.Asinšo komentarai.

„Pagal Lietuvos ir Ukrainos dvišalius susitarimus, mes padėsim Ukrainos pusei patikslinti laikinai į Lietuvos teritoriją atvykstančių Ukrainos piliečių (18-65 metų vyrų) duomenis ir vyksim jų paiešką. Ukrainos karo prievolininkai privalo grįžti į Ukrainą, kad atliktų karo tarnybą“, – neva parašė sostinės meras.

Apie tai, kad komentaras suklastotas, rodo ne tik prasta montažo kokybė, bet ir paliktos gramatinės klaidos.

„Twitter“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
„Twitter“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Tariamame rašte netinkamai sutrumpintos diplomatinės pareigos – Lietuvoje reziduoja Nepaprastasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Petro Bešta.

Paneigė patarėjas

Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas feisbuke paskelbė, kad tai tik melas: „Mordoro propaganda dirba sparčiai – nepatiko jiems, kad užvakar Vilnius paskelbė dovanojantis Ukrainos miestams humanitarinei pagalbai 700k eurų, šiandien internete jau plinta toks fake įrašas – neva Remigijus Šimašius paskelbė, kad Lietuvoje ieškosime Ukrainos karo prievolininkų.

Čia yra ruselių kurtas melas (juokinga, kad matosi, jog kurta ant rusiško FB) – dezertyruoti yra blogai, bet nei Vilnius, nei Lietuva tokių susitarimų nepadarė ir nedarys.“

Įspėjo dėl informacinės atakos

Panašaus turinio laiškas jau buvo siuntinėjamas Migracijos departamento ir kitų institucijų vardu nuo sausio pradžios.

Jame teigiama, jog bendradarbiaujant Lietuvos ir Ukrainos vyriausybėms, Migracijos departamentas vykdo Ukrainos karo pabėgėlių paiešką Lietuvoje, o ši priemonė neva yra susijusi su karinės tarnybos atlikimu.

Laiške taip pat buvo pridedama išgalvota anketa, kurią prašoma užpildyti pateikiant Ukrainos piliečių asmens duomenis. Anketą neva reikia siųsti Ukrainos ambasados Lietuvoje konsuliniam skyriui.

Migracijos departamentas tuomet įspėjo, kad nekūrė jokių asmens duomenų anketų ir nevykdo Ukrainos karo pabėgėlių paieškos dėl karinės tarnybos, o skaitytojus paragino neprarasti budrumo.

Kėsinasi į duomenis

Praėjusį penktadienį apie šiuos laiškus įspėjo ir Valstybės saugumo departamentas (VSD).

VSD atlikus pirminę išsiųstų elektroninių laiškų analizę nustatyta, kad kartu su Lietuvos valstybinių institucijų vardu siunčiamais melagingais pranešimais elektroninių laiškų prieduose yra platinama kenkėjiška programinė įranga ir renkami duomenys apie Lietuvoje esančius Ukrainos karo pabėgėlius.

„VSD duomenimis, šią informacinę-kibernetinę ataką vykdo Rusijos subjektai“, – teigė departamentas.

Žvalgybos įstaiga rekomenduoja gavus panašaus pobūdžio įtarimų keliantį elektroninį laišką neatidarinėti prisegtų priedų ir nespausti laiškuose įterptų nuorodų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotr.

VSD vertinimu, tikslingai platinant prieš karo pabėgėlius nukreiptus melagingus pranešimus siekiama skatinti nepasitikėjimą valstybės institucijomis ir trikdyti jų veiklą, Lietuvos gyventojus priešinti su atvykusiais ukrainiečiais, kurstyti nesantaiką, kelti etnines ir socialines įtampas, formuoti priešiškas nuotaikas ir nuteikti Lietuvos visuomenę prieš paramą Ukrainai.

Pasak pranešimo, informacinės-kibernetinės operacijos turinys ir taikiniai atitinka Rusijos propagandos naratyvus.

Gyventojus ir įstaigas, turinčius informacijos apie prieš karo pabėgėlius nukreiptus melagingus pranešimus ar kitos aktualios informacijos, prašoma informuoti Valstybės saugumo departamentą nurodytais kontaktais: pranesk@vsd.lt arba 8 700 70 007.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius