Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 11

Instaliacija (D)in (D)an sukėlė pasipiktinimą Vilniaus universitetu: teko koreguoti garsą

Dalis Vilniaus Senamiesčio gyventojų jau nuo balandžio 1-osios kasdien girdi Šv. Jonų bažnyčios varpinėje ir jos kieme specialia garso įranga atliekamą varpų garso kūrinį. Ir jis patinka ne visiems. Pasirodė skundų, esą vakare pasigirdęs skambesys išgąsdino, o kasdienis skambėjimas erzina. Vilniaus universitetas, kurio 444-ajam gimtadieniui bei Vilniaus miesto 700-ajam jubiliejui ir skamba menininkų Julijono Urbono ir Gailės Griciūtės garso instaliacija (D)in (D)an, neneigia sulaukęs užklausų, tačiau visus klausimus kviečia užduoti trečiadienį vyksiančioje viešoje diskusijoje.

Skundžiasi triukšmu

„Gyventojai skundžiasi dėl nuolatinio triukšmo iš Šv. Jonų bažnyčios varpinės. Prašome nutraukti triukšmo šaltinį“, – tokį prašymą Vilniaus universitetui nusiuntė kadenciją baigiančios Vilniaus miesto tarybos narys Tomas Seikalis, kartu prisegdamas ir kelis Senamiesčio gyventojų skundus.

Užupio respublikos premjeras Sakalas Gorodeckis tikina, kad garsas atsklinda ir iki Užupio.

Senamiestyje gyvenanti Sigita tvirtina, kad Senamiesčio bendruomenė turinti kažką daryti, nes esą „jau tyčiojimas iš gyventojų pasiekė neregėtas aukštumas“, o rašomi pavienių gyventojų raštai nepadeda.

Gyventojai skundžiasi dėl nuolatinio triukšmo iš Šv. Jonų bažnyčios varpinės. Prašome nutraukti triukšmo šaltinį.

Kad ši muzika nėra pati maloniausia, pritarė ir vienos iš Senamiesčio seniūnaitijų seniūnaitė Asta Baškauskaitė.

Dar viena gyventoja Monika teigė, kad pirmą kartą balandžio 1-ąją išgirdusi 20 valandą varpų gausmą išsigando, kad gal kas blogo nutikę, tarkim, gal popiežius mirė. „O čia, pasirodo, koncertas... Gal reikia VU paklausti, ar jie tokio efekto ir tikėjosi“, – paironizavo moteris.

Skundai pasiekė ir Senamiesčio seniūniją bei seniūnę Ireną Paukštytę.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus universitetas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus universitetas

Po paklausimų mažino garsą

Vilniaus universiteto Komunikacijos poskyrio vadovė Gretė Gerulaitytė 15min atsiųstame komentare teigė, kad universitete išties sulaukta keleto paklausimų dėl skambesio, tad meninė programa buvo pakoreguota pagal tų, kurie kreipėsi pageidavimus.

„Vilniaus 700 jubiliejaus ir VU 444 gimtadienio proga menininkų Julijono Urbono ir Gailės Griciūtės kurta meninė garso instaliacija bei jos veikimo grafikas buvo suderintas su Vilniaus miesto savivaldybe, o informacija apie renginį buvo viešai skelbiama universiteto kanalais ir aprašoma įvairių žiniasklaidos kanalų.

Instaliacijos skambesys yra priderintas prie Vilniaus katedros varpų dūžių ir skamba vos 10 min. kelis kartus per dieną – vėliausiai 19.55-20.05 val. Skambėjimo grafikas taip pat yra paskelbtas viešai.

Sulaukus keleto paklausimų dėl neįprasto instaliacijos skambesio, atsižvelgta į senamiesčio gyventojų pageidavimus – panaikintas rytinis skambėjimo laikas, bendras instaliacijos garsas pritildytas. Atsižvelgiant į tradicijas, instaliacija neskambėjo Didįjį penktadienį bei šeštadienį (kai neskamba ir katedros varpai).

Instaliacija skambės iki balandžio 17 d.“, – komentare teigė universiteto atstovė.

Instaliacijos skambesys yra priderintas prie Vilniaus katedros varpų dūžių ir skamba vos 10 min. kelis kartus per dieną – vėliausiai 19.55-20.05 val.

Diskusija su autoriais

Ji taip pat visus norinčius pakvietė trečiadienį, 19 val., atvykti pasikalbėti VU Didžiajame kieme su pačiais menininkais, instaliacijos autoriais ir kitais kviestiniais svečiais.

„Diskusijoje dalyvaus instaliacijos autoriai Julijonas Urbonas ir Gailė Griciūtė, Bažnytinio paveldo muziejaus edukacinių programų vadovė Inga Cironkaitė-Bendžienė, dailėtyrininkė ir kuratorė dr. Aušra Trakšelytė. Diskusiją moderuos architektas Povilas Marozas.

Balandžio 1–17 dienomis Šv. Jonų bažnyčios varpinėje ir jos kieme įrengta specialia garso įranga atliekamas Gailės Griciūtės varpų garso kūrinys, kuris sklinda po visą senamiestį ir yra garsiškai susijęs su Vilniaus arkikatedros varpinės programa. Ši miesto masto kompozicija buvo kuriama įrašant Vilniaus arkikatedros varpus, tačiau iš Šv. Jonų bažnyčios varpinės sklindantis skambesys viršija bet kokio tikro varpo akustines galimybes ir fiziką.

Jau per pirmąsias instaliacijos veikimo dienas sulaukta skirtingų nuomonių: vieni liaupsina, dalinasi unikaliomis miesto vietomis, kuriose šie varpai skamba geriausiai, net siūlo įvairius įsiklausimo ir patyrimo metodus. Kiti skundžiasi dėl garso taršos, „nerimą keliančio skambesio“, dėl instaliacijos provokuojamos diskusijos apie miesto garsų kultūrą bei urbanistinę garso architektūrą.

A.Primost/15min nuotr./Vilniaus universiteto Didysis kiemas
A.Primost/15min nuotr./Vilniaus universiteto Didysis kiemas

Šis reiškinys yra tam tikra prasme beprecedentis ir provokuojantis įvairius aktualius klausimus dėl viešo meno kultūros, politikos ir etikos“, – taip rašoma VU puslapyje kvietime į diskusiją.

Skųstis reikėtų su įrodymais

Vilniaus miesto savivaldybė tikina, kad jos skundai dėl varpų gaudesio nėra pasiekę.

Anot savivaldybės, „bažnyčių varpų skambėjimas yra neatsiejamas miesto, o ypač senosios miesto dalies, aspektas: „Tačiau gyventojai, kuriems varpų skambėjimas trukdo, gali kreiptis į policiją, savivaldybės viešosios tvarkos skyrių ar bažnyčių administracijas. Prieš kreipiantis būtina turėti įrodymų – pavyzdžiui, vaizdo įrašą, kuriame būtų užfiksuota triukšmo data ir laikas, vieta, kur jis girdimas, ir asmenys, kuriems triukšmas trikdė ramybę, poilsį ar darbą.

Tokie įrodymai turėtų būti fiksuojami patalpoje su uždarytais langais ir durimis, kurių paskirtis ir yra apsaugoti patalpoje esančius žmones nuo išorės veiksnių, įskaitant triukšmą. Savivaldybė nė vieno skundo dėl Šv. Jonų bažnyčios varpų meninės garso instaliacijos nėra gavusi.“

Prieš kreipiantis būtina turėti įrodymų – pavyzdžiui, vaizdo įrašą, kuriame būtų užfiksuota triukšmo data ir laikas, vieta, kur jis girdimas, ir asmenys, kuriems triukšmas trikdė ramybę, poilsį ar darbą.

Taip pat savivaldybė užtikrino, kad renginys buvęs suderintas, o informacija apie jį – viešai skelbiama įvairiuose šaltiniuose.

„Šv. Jonų bažnyčios varpų meninė garso instaliacija „Din dan“ yra su savivaldybe suderintas renginys, vykstantis nuo balandžio 1 iki 17 dienos. Kaip skelbiama Vilniaus universiteto pranešime, tai – universiteto dovana 700 metų jubiliejų švenčiančiam miestui, jo gyventojams ir svečiams. Apie šį renginį informacija yra paskelbta ir specialiame sostinės jubiliejui skirtų renginių puslapyje 700vilnius.lt“, – patvirtino Vilniaus savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas