Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 13

Integruotos ES investicijos Lietuvos regionams: Panevėžio kraštas

Biržai ir Kupiškis, Pasvalys ir Rokiškis – tai vidutinio dydžio Panevėžio krašto miestai, į kuriuos per ateinančius šešerius metus ateis tikslinės Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos valstybės investicijos. Kaip planuoja plėtotis ir skatinti verslą šie Vidaus reikalų ministerijos išskirti miestai?
Panevėžys
Panevėžys / Romos Aleliūnienės nuotr.

Biržai

Kultūros paveldo objektai ir unikali gamtinė aplinka skatina biržiečius nukreipti Vidaus reikalų ministerijos (VRM) koordinuojamas ir administruojamas ES investicijas į turizmo ir rekreacijos paslaugų vystymą. Planuojama restauruoti Biržų tvirtovės gynybinius statinius, suremontuoti Biržų pilies tiltą, pertvarkyti, modernizuoti ir sveikatinimui, poilsiui bei bendruomenės poreikiams pritaikyti kelias miesto teritorijas: buvusios miesto estrados, J.Janonio aikštės, gimnazijos stadiono, o taip pat teritorijas prie planuojamos statyti Jurgio Bielinio bibliotekos, buvusio technikos sporto klubo ir sporto mokyklos pastatų. Ketinama mieste įrengti naują parką ir skverą, suremontuoti ir modernizuoti Kultūros centro pastatą, sutvarkyti Jaunimo ir  A. Dauguviečio parkus taip, kad jie tarnautų rekreacijai ir bendruomenės poreikiams. Mat siekiant didinti šiuo metu nepakankamą gyventojų verslumą ir gerinti investicinį tikslinių teritorijų patrauklumą, panaudoti viešųjų erdvių ir nepakankamai naudojamų teritorijų potencialą yra būtina.

Gyvenamąją aplinką ir susisiekimą mieste planuojama pagerinti sutvarkius kiemus (tarp Rotušės g. ir Vytauto g.), rekonstravus daugiau nei 10 gatvių, sutvarkius jų šaligatvius ir apšvietimą, įrengus dviračių ir pėsčiųjų taką Plento g. Investuoti ketinama ir į savivaldybei priklausančių pastatų (mokyklos, vaikų darželiai ir pan.) energinio efektyvumo didinimą,  ir vandentiekio bei nuotekų surinkimo tinklų renovavimą ir plėtrą, bei į sporto ir sveikatingumo komplekso mieste statybą.  

Milijonines investicijas planuojama nukreipti ir į švietimą bei sveikatos apsaugą: ketinama modernizuoti ligoninės pastatą, o jos infrastruktūrą pritaikyti priklausomybės ligomis sergančių asmenų socialinei reabilitacijai. Modernizuoti planuojama ir poliklinikos bei muzikos ir sporto mokyklų infrastruktūras.

Biržų muziejaus nuotr./Biržai
Biržų muziejaus nuotr./Biržai

Kupiškis

Nemažą dalį Kupiškio plėtrai skirtų investicijų planuojama nukreipti į apleistų pastatų ir teritorijų pertvarkymą, pritaikant jas komercinei veiklai. Ketinama pertvarkyti gamybinę teritoriją Krasnavos g., buvusių kareivinių teritoriją, nenaudojamus pastatus Krantinės g. ir netoli miesto esantį aerodromą. Planuojama modernizuoti ir bendruomenės poreikiams pritaikyti viešąsias miesto erdves,  rekonstruoti gatves ir įrengti pėsčiųjų - dviračių takus, pertvarkyti ar atnaujinti kelis savivaldybei priklausančius pastatus: viešosios bibliotekos, savivaldybės administracijos ir pan.

Ketinama renovuoti Krantinės kvartalo daugiabučius namus, atkurti erozijos pažeistas Kupos upės teritorijas, atnaujinti vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklus bei išplėsti žaliųjų atliekų kompostavimo sistemą. Gyvenamąją aplinką mieste pagerintų ir planuojamas įsigyti elektromobilis, kuris būtų naudojamas viešiesiems poreikiams, bei tokių automobilių įkrovimui įrengta stotelė.

Planuojama investuoti ir į švietimą, sveikatos bei socialinę apsaugą. Mieste ketinama įsteigti sveikatos biurą, sutvarkyti ligoninės teritoriją, išplėsti slaugos bei sveiko senėjimo infrastruktūrą, įrengti nakvynės namus, rekonstruoti ir socialiniam būstui pritaikyti dalį namo.

Kupiškis
Kupiškis

Pasvalys, Rokiškis

2014-2020 m. investicijos neaplenks ir pereinamojo laikotarpio tikslinių teritorijų – 2007-2013 m. probleminių teritorijų statusą  turėjusių Pasvalio ir Rokiškio rajonų savivaldybių centrų – Pasvalio ir Rokiškio miestų. Abiejuose savivaldybių centruose planuojama tvarkyti ir plėtoti viešąją infrastruktūrą, rekonstruoti gatves, didinti savivaldybėms priklausančių pastatų energetinį efektyvumą, renovuoti ir modernizuoti švietimo, kultūros ir sveikatos apsaugos įstaigas, didinti būsto prieinamumą pažeidžiamoms gyventojų grupėms, renovuoti vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklus, plėtoti ekologišką viešąjį transportą bei komunalinių atliekų surinkimo ir rūšiavimo infrastruktūrą. Dideles investicijas pasvaliečiai ketina nukreipti į bibliotekos, muziejaus ir kultūros centro pastatų pertvarkymus, į Raubonių malūno pritaikymą turizmo reikmėms, rokiškėnai – į daugiabučių namų renovaciją, dvaro parko ir kumetyno sutvarkymą, rekonstravimą ir pritaikymą kultūrinėms reikmėms. Rokiškyje ketinama statyti ir sveikatingumo, rekreacijos ir sporto kompleksą su baseinu.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Rokiškio dvaras
Jurgitos Lapienytės nuotr./Rokiškio dvaras

Investuojama bus naujai, skatinant verslo plėtrą

Kokie Biržų, Kupiškio, Pasvalio ir Rokiškio plėtos planai sulauks ES ir Lietuvos valstybės investicijų, paaiškės, kai vidaus reikalų ministras patvirtins Panevėžio regiono plėtros tarybos sudarytą regiono integruotų teritorijų vystymo programos projektą.

Patvirtinta programa 2014-2020 m. bus įgyvendinama taikant vadinamąjį integruotų teritorinių investicijų (ITI) principą,  kuomet atskirų ministerijų, vietos valdžios, bendruomenės ir verslo turimi ištekliai koncentruojami konkrečių vietovių kompleksinėms vystymosi problemoms spręsti, verslui skatinti. Kitaip tariant, į miestą bus žiūrima kaip į visumą, kuri turi būti valdoma ir plėtojama kompleksiškai, o specifinės, „sektorinės“ problemos sprendžiamos tik kaip šios visumos dalys.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas bendruomenės inicijuojamai vietos plėtrai (BIVP). Tai veiklos, skirtos mažinti socialinę atskirtį, skatinti užimtumą ir verslumą. Tokių veiklų strategijas rengs ir jų įgyvendinimui galės gauti finansavimą tie, kas gyvenamosios vietos problemas žino geriausiai: į vietos veiklos grupes susibūrę gyventojų, nevyriausybinių organizacijų, verslo ir vietos valdžios atstovai.  Numatoma, kad BIVP principais Lietuvoje įgyvendinamiems projektams bus skirta apie 50 mln. Lt Europos socialinio fondo lėšų.

Naujuoju laikotarpiu nebus pamirštos ir kaimo vietovių gyvenvietės. Tikslinių teritorijų šalies kaimo vietovėse plėtrai teks apie 165 mln. Lt VRM administruojamų investicijų. Panevėžio regiono plėtros taryba jau išskyrė tikslines teritorijas Panevėžio krašto kaimų ir miestelių grupėje. Tai Juodupė, Ramygala, Vabalninkas, Joniškėlis, Obeliai, Biržų kaimas, Piniava, Krekenava ir Velžys.

Parengta bendradarbiaujant su Vidaus Reikalų Ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento