Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internautai įžvelgė dar vieną balsų klastojimo atvejį: kam mokiniams išdalinti biuleteniai?

Vienas internautas paskelbė vaizdo įrašą su skambia antrašte: „Vyksta balsų klastojimas stambiu mastu!?“ Jame vyras papasakojo apie Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) organizuotą iniciatyvą, darydamas prielaidą, kad tokiu būdu galėjo būti suklastoti pirmo rinkimų turo rezultatai.
Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Balsavimo biuletenis
Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Balsavimo biuletenis

Gali būti priskaičiuoti?

Filmuke internautas teigė, kad galimai vyksta balsų klastojimas dideliu mastu. Jis pažymėjo akcentuojantis žodį „galimai“, kad nebūtų „įtrauktas į kokias bylas“.

Vyras pasakojo sulaukęs žinutės iš neįvardyto asmens apie turimą svarbią informaciją. Pastarasis apie tai sužinojo iš savo vaiko.

„Mokykloje mokiniams per pertrauką buvo pasakyta, kad einame mokintis balsuoti, kad ateityje mokėtumėte <...> Viskas vyksta Vytauto Didžiojo gimnazijoje Klaipėdoje <...> Balsuoti buvo būtina, nes tik taip bus užskaityta pilietiškumo pamoka <...> Tiesa, turėjo parašyti visi vaikai savo vardus ir pavardes“, – jam parašiusį žmogų citavo internautas.

Toliau įraše matyti, kaip vyras paleidžia ir savo balso žinutę, kurioje girdėti prašymas patikslinti, už kokias partijas ir pavardes buvo rekomenduojama balsuoti vaikams.

„Balsavo gimnazijos pirmokai, bet panašu, kad ir kiti. <...> Balsavo gimnazijos pirmokai, kurių amžius yra nuo penkiolikos metų apytiksliai“, – toliau vyro žinutes skaitė internautas.

Jis paskelbė ir šio mokiniams išdalinto biuletenio nuotrauką, kurią atsiuntė minėtas asmuo. Nuotraukoje matyti į tikrus balsavimo biuletenius panašūs imitaciniai biuleteniai. Viršuje nurodyta, kad tai yra Danės rinkimų apygardai priklausantys dokumentai.

Ekrano nuotrauka iš vaizdo įrašo „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš vaizdo įrašo „Facebook“

„Nei kiek man neprimena mokomojo biuletenio“, – piktinosi vyras.

„Mes turim itin didelį kiekį balsų, kurie yra nepilnamečių, bet, kadangi jau turi dokumentus – vardai ir pavardės surašyti, tai jie gali būti priskaičiuoti“, – dėstė jis.

Vyro teigimu, jam parašęs asmuo nurodė, kad vaikų buvo prašoma balsuoti už socialdemokratus ir konservatorius.

Šiuo įrašu pasidalijo daugiau nei 2 tūkst. žmonių, kai kurie iš jų – teigdami, jog tai neva įrodo rinkimų rezultatų klastojimą. Įrašo komentaruose internautas taip pat sulaukė nemažai palaikymo.

Kai kurie internautai piktinosi, kad mokytojus reikėtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Vienas jų teigė, kad tokie patys mokymai vyko ir Maišiagalos gimnazijoje.

Kita „Facebook“ vartotoja sugalvojo būdą, kaip apsisaugoti nuo tokio tariamo balsų klastojimo: „Siųskit stebėtojus į tą apylinkę. Gali būti (galimai), kad šiuos biuletenius dės į išankstinio balsavimo vokus“.

Dar vienas vyras pastebėjo, kad toks mokomasis balsavimas vyko ne tik Klaipėdoje, o mokytojai greičiausiai buvo papirkti.

Biuleteniai skyrėsi nuo tikrųjų

VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė patikino, jog ši informacija yra neteisinga.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitana Matiekuvienė, Jolanta Petkevičienė, Maksimas Reznikovas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitana Matiekuvienė, Jolanta Petkevičienė, Maksimas Reznikovas

„Reaguodama į socialiniuose tinkluose publikuotą informaciją, kad šią savaitę Lietuvos mokyklose surengtoje rinkimų simuliacijoje naudoti biuleteniai bus priskaičiuoti prie kai kurių politinių partijų balsų Seimo rinkimuose, VRK kategoriškai teigia – tai melagiena“, – nurodė ji.

Daugiau nei 100 šalies mokyklų surengtoje rinkimų simuliacijoje per pilietiškumo ugdymo pamokas vyresniųjų klasių moksleiviai mokėsi balsavimo procedūrų. Šios simuliacijos tikslas – kad balsavimo teisės dar neturintys jaunuoliai, sulaukę pilnametystės ir įgavę teisę balsuoti, jau turėtų bazinių žinių apie tai, kaip vyksta rinkimai.

I.Ramanavičienė paaiškino, kad šie mokomieji biuleteniai nebuvo tokie patys kaip tikrieji. Specialūs mokomieji biuleteniai buvo atspausdinti ant mažesnio formato ir kitokio popieriaus.

„Tikrieji Seimo rinkimų biuleteniai yra griežtos atskaitomybės dokumentai, turintys specialias saugios spaudos žymas, kurių neturi biuleteniai, naudojami mokiniams edukuoti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Eišiškėse
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Eišiškėse

Rinkimų simuliacijai naudojamų biuletenių dešiniajame kampe yra specialus logotipas MokRinkimai, tad jį tikrai lengva atskirti nuo tikrojo Seimo rinkimų biuletenio“, – paaiškino VRK atstovė.

Pranešta iš anksto

Apie šią rinkimų simuliaciją VRK skelbė iš anksto. Ją organizavo Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT).

Kaip nurodoma pranešime, mokymų metu dalis moksleivių buvo rinkėjai, o dalis – rinkimų komisijos nariai. Per rinkimų imitaciją vaikams išduotuose biuleteniuose nurodyti realūs kandidatų sąrašai daugiamandatėje ir vienmandatėse rinkimų apygardose.

Į šį projektą įsitraukė daugiau kaip 100 mokyklų iš visos Lietuvos. Iš viso šiuose mokymuose išreiškė norą dalyvauti 21 223 vyresniųjų klasių moksleiviai.

„Tikimasi, kad ši rinkimų simuliacija suteiks galimybę moksleiviams pasidomėti Lietuvos Respublikos politine sistema, pagilins jų žinias apie skirtingų institucijų kompetencijas, jauniems žmonėms įdomiai ir jiems suprantamu būdu pristatys politinėje sistemoje dalyvaujančių politikų, kandidatų idėjas, programas ir prasidėjusį balsavimą Seimo rinkimuose ir padės jiems pasiruošti balsavimui tikruose rinkimuose, kai jie sulauks pilnametystės“, – rašoma pranešime.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Žinia apie galimai klastojamus rinkimus, pasinaudojus vaikų mokomaisiais biuleteniais, yra melaginga. Rinkimų simuliacijai naudojamų biuletenių dešiniajame kampe yra specialus logotipas MokRinkimai, tad jį nesunku atskirti nuo tikrojo Seimo rinkimų biuletenio ir jo nebūtų galima panaudoti tikrųjų rinkimų metu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito