Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internautai tariasi radę „įrodymų“, kad Seimo rinkimų rezultatai buvo suklastoti

Po pirmojo Seimo rinkimų turo internautai ėmėsi skaičiuoti biuletenius. Jų gauti rezultatai neva įrodo, kad balsavimo rezultatai buvo suklastoti. Tačiau Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė 15min patikino, kad tai nėra tiesa, ir paaiškino, kaip vyksta šis procesas.
Seimo rinkimai 2024
Seimo rinkimai 2024 / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Apkaltino rezultatų klastojimu

Vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo neva kažkokiais dokumentais paremtais teiginiais apie dingusius biuletenius.

„LL šaltiniai sako, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pagamino apie 130 proc. rinkimų biuletenių, tačiau į rinkimų apylinkes pristatė tik apie 70 proc. Šiuos faktus patvirtina dokumentai.

Kur dingo apie 60 proc. VRK pagamintų biuletenių? Kas juos panaudojo, ir kodėl VRK jau ne pirmą kartą daro tokias nesąmones.

Primenu, kad VRK paskiria tos politinės partijos, kurios laimi Seimo rinkimus“, – savo aiškino jis.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

„Rinkimų rezultatai yra klastojami“, – jam pritarė kitas.

„Laimi tie, kurie valdo biudzetinius pinigus ir masines informacijos priemones. Lietuvoje net ir negalejo buti ,kas nors nauja. Lietuvoje gali keistis situacija ir padetis, jei keistusi Europoje. O taip, net ir ginklu nepavyktu joks perversmas! Padugnes ir nieksai, menkystos, valde, valdo ir valdys! (kalba netaisyta – red. past.)“, – piktinosi dar vienas vyras.

Internautai daugiausiai dalijosi interneto puslapyje laisvas.info publikuoto teksto citatomis. Jame nurodyta, esą teiginius apie pagamintus ir į apylinkes nepristatytus biuletenius patvirtina nenurodyti dokumentai.

Kartu pateisinta, kodėl tariami dokumentai nėra viešinami: „Klausimas, kad jeigu paskelbsime šiuos dokumentus, tai dar beveik keturiems mėnesiams pratęsime (Ingridos – red. past.) Šimonytės kadenciją, – abejojo šie šaltiniai, – tačiau tylėti apie tai taip pat neįmanoma.“

Tačiau jokie dokumentai vis tiek nepateikiami. Vienintelė straipsnio apačioje matoma nuoroda nuveda į VRK tinklalapį.

Biuleteniai niekur nedingo

I.Ramanavičienė laiške 15min patvirtino, kad tokie internautų platinami teiginiai yra klaidingi ir kelia abejonių rinkimų skaidrumo procesu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020

„VRK griežtai atmeta bet kokias manipuliacinio pobūdžio insinuacijas, kuriomis visuomenėje siekiama pasėti abejonių balsavimo biuletenių spausdinimo, laikymo, apskaitymo ir naikinimo po panaudojimo proceso skaidrumu“, – laiške 15min teigė ji.

Ji taip pat paaiškino, kaip vyksta visas biuletenių spausdinimo ir pristatymo į apylinkes procesas.

„Seimo rinkimams VRK užsakymu yra spausdinta po 100 procentų abiejų balsavimo biuletenių komplektų visiems rinkėjų sąraše esantiems rinkėjams. Jie buvo paskirstyti po visas 70 Lietuvos rinkimų apygardų“, – rašė I.Ramanavičienė.

Pasak jos, papildomas 30 proc. biuletenių rezervas atspausdinamas išankstiniam balsavimui. Kiekviena iš 70 apygardų rinkimų komisijų gavo po komplektą visų Lietuvos teritorijoje esančių apygardų biuletenių, kad užtikrintų, jog į išankstinio balsavimo vietą atvykęs bet kurios apygardos rinkėjas galėtų balsuoti už savo vienmandatės rinkimų apygardos kandidatus.

Kaip apskaičiuojama?

Pasak I.Ramanavičienės, planuojamas atspausdinti biuletenių skaičius apskaičiuojamas pagal rinkėjų skaičių. O rinkėjų skaičius – pagal Gyventojų registro duomenis, kuriuos VRK gauna iš Registrų centro.

Išankstiniai rinkėjų sąrašai sudaromi rugpjūčio pabaigoje, tuomet ir paaiškėja, kiek biuletenių reikės atspausdinti.

Planuojant biuletenių skaičių ir paskirstymą apygardoms apvalinama 100 tikslumu – jie susegami po 100 vnt.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prasidėjo balsavimas iš anksto Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume

„Turbūt visi rinkėjai, kurie yra nors kartą balsavę, pastebėjo, kad biuleteniai yra atplėšiami iš bloknoto. Beje, atplėšus biuletenį, bloknote lieka jo šaknelė, kurioje yra nurodytas biuletenio eilės numeris. Rinkėjui įteikiamame biuletenyje jo numeris nenurodytas, kad nebūtų galimybės atskleisti rinkėjo balsavimo paslapties.

Bloknote esančius biuletenius lengviau antspauduoti, jie neišsibarsto, be to, pasibaigus balsavimui, pagal paskutinio nuplėšto biuletenio šaknelę yra lengviau suskaičiuoti, kiek biuletenių buvo išduota rinkėjams ir sutikrinti su kitais biuletenių apskaitos dokumentais, kas palengvina ir pagreitina biuletenių apskaitą“, – paaiškino I.Ramanavičienė.

Biuletenių kelionė į apylinkes

Pasak VRK atstovės, biuleteniai pirmiausia pristatomi į rinkimų apygardas, kurios vėliau paskirsto juos rinkimų apylinkėms pagal jose esančių rinkėjų skaičių.

Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Balsavimo biuletenis
Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Balsavimo biuletenis

„Kadangi Lietuvoje Seimo rinkimų metu rinkėjai gali balsuoti visose savo apygardos ribose esančiose rinkimų apylinkėse, rinkimų apygardoje visada paliekamas biuletenių rezervas, kad būtų galima papildyti biuletenių atsargas tose rinkimų apylinkėse, į kurias gausiau atėjo balsuoti kitų tos pačios apygardos apylinkių rinkėjai.“

Apygardoje turimų biuletenių rezervas numatomas pagal ankstesnių rinkimų patirtį, t. y. pagal tai, kaip rinkėjai yra balsavę ankstesniuose rinkimuose.

„Suprantama, kad didžiųjų miestų, kuriuose yra gausi rinkėjų koncentracija, apygardoms paskiriamas didesnis biuletenių rezervas balsavimui iš anksto organizuoti, kadangi čia išankstinio balsavimo dienomis balsuoja daugiatūkstantinis rinkėjų skaičius“, – nurodė pašnekovė.

Be to, apygardos biuletenių rezerve esantys biuleteniai panaudojami organizuojant balsavimą specialiuose punktuose (gydymo ir sveikatos priežiūros įstaigose, slaugos namuose, kariniuose vienetuose, bausmių atlikimo vietose).

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Seimo rinkimai 2024
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Seimo rinkimai 2024

I.Ramanavičienė patikino, jog rinkimų apylinkės visada stebi situaciją ir informuoja apygardą, jei įtaria, kad biuletenių gali pritrūkti. Be to, ir pačios apygardos informacinėje sistemoje gali matyti apylinkių biuletenių atsargas.

„Tokių atvejų pasitaikė pavasarį vykusių prezidento rinkimų metu, kai visoje Lietuvoje balsavimo biuleteniai buvo vienodi ir rinkėjai galėjo balsuoti bet kurioje Lietuvos apylinkėje. Buvo tokių apylinkių, pavyzdžiui, Labanore, kur į rinkimų apylinkę atėjo daugiau rinkėjų, nei yra apylinkės rinkėjų sąraše, nes Labanoro apylinkėse poilsiaujantiems rinkėjams iš kitų apylinkių rinkti prezidentą ten buvo patogiau.

Taip pat pasitaiko atvejų, kai greta esančios apylinkės ateina į pagalbą ir perduoda biuletenius kaimyninei apylinkei, jei šiai reikia papildymo. Svarbu paminėti, kad perduodant biuletenius yra pasirašomi perdavimo aktai, kad būtų užtikrinama biuletenių apskaitos kontrolė“, – paaiškino VRK atstovė.

Biuleteniai rinkimų komisijų nariams išduodami rinkimų dieną, kad jie galėtų aptarnauti rinkėjus. Šių biuletenių numeriai įvedami į VRK informacinę sistemą (kiekvienas biuletenis turi unikalų numerį šaknelėje, nuo kurios jis atplėšiamas prieš įteikiant rinkėjui), o balsavimo pabaigoje likusius po balsavimo biuletenius komisijų nariai grąžina rinkimų apylinkės komisijos pirmininkui.

Kur atsiduria nepanaudoti biuleteniai?

Pasak I.Ramanavičienės, pasibaigus balsavimui visų komisijos narių ir stebėtojų akivaizdoje pirmiausia užklijuojamas balsadėžės plyšys, kad nebūtų galimybės įmesti papildomų biuletenių. Tuomet nepanaudoti ar rinkėjų netyčia sugadinti biuleteniai, kuriuos jie yra paprašę pakeisti, visų narių ir stebėtojų akivaizdoje sugadinami nukerpant viršutinį dešinįjį kampą – tą, kuris antspauduojamas prieš balsavimą.

Anuliuotų balsavimo biuletenių numeriai yra fiksuojami, jie patys sudedami į specialiai tam skirtus paketus ir užklijuojami.

„Tai svarbu, kad būtų užtikrinta, kad jie niekaip nesusimaišytų su rinkėjų biuleteniais iš balsadėžės ir nedalyvautų balsų skaičiavime“, – paaiškino VRK atstovė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose

Kitą savaitę po rinkimų rinkimų sekmadienio apygardų komisijos atveža į VRK visus biuletenius ir kitus rinkimų dokumentus. Juos VRK saugo dar ir po rinkimų rezultatų nustatymo. Praėjus ne daugiau kaip 4 mėnesiams po to VRK juos sunaikina.

„Svarbu paminėti, kad balsavimo biuleteniai priskiriami saugios spaudos leidiniams. Tai reiškia, kad juos spausdinti gali tik specialius leidimus dirbti su saugia spauda turinti spaustuvė.

Pats balsavimo biuletenių spausdinimo procesas yra prižiūrimas Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnybos prie Finansų ministerijos atstovų, kurie užtikrina saugiųjų dokumentų ir saugiųjų dokumentų blankų technologinę apsaugą ir leidybą“, – teigė I.Ramanavičienė.

Kaip nurodoma VRK svetainėje, Seimo rinkimo rinkėjų sąraše iš viso buvo įrašyti 2 384 368 rinkėjai, rinkimuose dalyvavo 1 241 335 (52,06 proc.).

15min verdiktas: melas. I.Ramanavičienė 15min pareiškė, kad VRK atmeta tokią klaidingą ir žalingą informaciją. Pasak jos, dalis biuletenių yra išdalijama rinkimų metu, o likę biuleteniai atgabenami į VRK saugojimui. Nepanaudoti yra perkerpami, supakuojami į specialius maišus ir taip pat gabenami saugoti 4 mėnesius. Šie biuleteniai niekur nedingo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito