Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Internautus sudomino išgalvotas tyrimas: ar tikrai tinkama dieta apsaugo nuo odos vėžio?

Internete plinta vaizdo įrašas, kuriame moteris televizijos laidoje aptaria tariamai vykusį tyrimą. Šis neva atskleidė, kad ne didesnės ultravioletinių spindulių dozės, o maistas yra pagrindinė odos vėžio priežastis. Taip teigdama ji visgi prasilenkė su tikrove.
Apgamų tyrimas
Apgamų tyrimas / 123RF.com nuotr.

Viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo abejonėmis apie, rodos, jau seniai gerai žinomus faktus.

„Jums taip pat melavo apie odos vėžį. Odos vėžys prasidėjo, kai pradėjome valgyti toksišką maistą ir tepti kremus nuo saulės.

Jūs nesirgsite odos vėžiu, jei valgysite sveiką maistą, kuriame yra visų jums reikalingų maistinių medžiagų ir netepsite nuodingų aliuminio losjonų (vadinamų kremais nuo saulės)“, – tvirtino internautė.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Savo žodžius ji iliustravo vaizdo įrašu, kuriame kažkokia moteris pasakoja apie tariamai Bayloro universitete vykusį eksperimentą, kuris neva atskleidė būtent tai.

Tyrimui esą buvo pasitelktos dvi eksperimentinių gyvūnų grupės. Vienai jų buvo skirta „standartinė amerikiečių dieta“. Tuo tarpu kita grupė buvo maitinama labai maistingais produktais.

Vėliau abi gyvūnų grupės buvo veikiamos ultravioletiniais spinduliais. Pasak moters, 25 proc. gyvūnų, kurie buvo maitinami standartiniu maistu, susirgo odos vėžiu. Iš kokybišku pašaru maitintų gyvūnų nesusirgo nei vienas.

Jos teigimu, odos vėžys apskritai esąs naujas fenomenas, atsiradęs prieš apytiksliai 60 metų. Mūsų protėviai šimtus metų gyvenę ir dirbę lauke, bet nesusirgdavę odos vėžiu.

Nėra naujas susirgimas

Tačiau toks tyrimas niekada nevyko. Naujienų agentūrai „Reuters“ Bayloro universiteto atstovas spaudai patvirtino, kad nėra duomenų apie kada nors atliktą tokį tyrimą.

Pirmieji fiziniai odos vėžio įrodymai buvo aptikti dar ikikolumbinių mumijų skeletuose (jų amžius siekia apie 2 400 metų). Pirmą kartą ši liga aprašyta 1804 m. Taigi akivaizdu, jog vėžys tikrai nėra „naujas fenomenas“, kaip teigė moteris.

123RF.com nuotr./Melanoma
123RF.com nuotr./Melanoma

Yra daug įrodymų, kad ilgalaikis ultravioletinių (UV) spindulių poveikis stipriai padidina odos vėžio riziką.

Kaip nurodo „Skin Cancer Foundation“, dvi pagrindinės odos vėžio priežastys yra kenksmingi ultravioletiniai (UV) saulės spinduliai ir deginimasis soliariumuose. Odos vėžys išsivysto, kai ultravioletiniai spinduliai pakeičia odos ląstelių augimą. Tuomet atsiranda nauji odos iškilimai ar dėmės, odos darinių dydžio, formos ar spalvos pokyčiai.

Saulės UV pažeidžia odos DNR, todėl susidaro nenormalios ląstelės, kurios sparčiai dalijasi, sudarydamos vėžinių ląstelių masę.

Odos vėžys yra dažniausiai JAV diagnozuojamas vėžio rūšis. Maždaug 1 iš 5 žmonių kada nors gyvenime suserga odos vėžiu. Gera žinia tai, kad dauguma odos vėžio formų yra išgydomos, jei jis pastebimas anksti. Apskritai odos vėžys yra dažniausiai pasitaikanti vėžio rūšis tarp baltaodžių žmonių.

Kaip apsisaugoti?

Geriausias būdas apsisaugoti nuo odos vėžio – mažinti UV spindulių sąlytį su oda. Pavyzdžiui, stengtis kuo mažiau būti saulėje nuo 10 iki 16 val., kai jos spinduliai yra stipriausi. Būnant saulėje dėvėti kuo daugiau kūno uždengiančius drabužius (palaidines ilgomis rankovėmis, ilgas kelnes ar sijoną), dėvėti skrybėlę ir akinius nuo saulės.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje

Taip pat vertėtų naudoti apsauginį kremą nuo saulės. Ir, be abejo, nesilankyti soliariumuose.

Dažniausias odos vėžio požymis yra odos pokyčiai: naujas auglys ar apgamas, negyjanti žaizda, apgamo pokytis. Pastebėjus tokius pokyčius vertėtų kreiptis pas daktarą.

Maistingi produktai gali padėti, bet...

Tyrimai parodė, kad antioksidantais vadinamos medžiagos, įskaitant vitaminus ir kitas maistines medžiagas, gali padėti užkirsti kelią odos vėžiui.

Unsplash nuotr./Maistas
Unsplash nuotr./Maistas

Dar 2002 m. moksliniame žurnale „Journal of Investigative Dermatology“ pristatytame tyrime buvo išsiaiškinta, kad UV spinduliai skatina odos pažeidimus iš dalies dėl to, kad organizme mažėja antioksidantų.

2022 m. „Skin Cancer Foundation“ publikuotame straipsnyje nurodyta, kad po daugelio metų trukusių diskusijų, ar antioksidantai iš tiesų gali nors kiek lemti susirgimą odos vėžiu, naujausi tyrimai parodė, kad sąsaja galima.

Vis daugiau dermatologų pataria pacientams valgyti maistą, kuriame gausu maistinių medžiagų. Daugelis taip pat rekomenduoja naudoti odos produktus, pavyzdžiui, kremus nuo saulės, kuriuose yra antioksidantų.

Kaip nurodoma viename apžvalginiame tyrime, yra įrodymų, kad mityba yra kelių vėžio rūšių rizikos mažinimo veiksniai. Tačiau asociacijos gali būti ir klaidingos.

Tyrime pažymima, kad tik nedaugelis pavienių maisto produktų ir vėžio sąsajos yra pagrįstos tvirtais įrodymais. Pavyzdžiui, alkoholio vartojimas gali būti susijęs su krūties, storosios žarnos, stemplės, galvos ir kaklo bei kepenų vėžio rizika po menopauzės. Pienas, kalcis ir pilno grūdo produktai gali padėti sumažinti storosios žarnos vėžio, o kava – kepenų vėžio ir odos bazinių ląstelių karcinomos riziką.

Visgi nevertėtų pasikliauti vien šiais maisto produktais, siekiant apsisaugoti nuo ligų ateityje.

15min verdiktas. Melas. Vaizdo įraše minimas tyrimas Bayloro universitete nebuvo atliktas. Daugelis atliktų tyrimų įrodo, jog pagrindinė odos vėžio priežastis yra ultravioletiniai spinduliai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas