Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Internete – vėl panika dėl svirplių maiste: ar tikrai jų jau sunku išvengti?

Valgomi vabzdžiai vėl kelia aistras. Socialinių tinklų vartotojai prisiminė pernai skelbtą informaciją, kad Europos Sąjungoje (ES) leista į maistą dėti sutrintų svirplių. Svirplių miltelių tikrai leista dėti į pačius įvairiausius produktus, bet tai neprivaloma. Šie vabzdžiai laikomi vertinga mėsos alternatyva, kurios, keičiantis klimatui, gali reikėti vis labiau, ir jie jau seniai valgomi ne tik tolimuose kraštuose, bet ir Lietuvoje.
Maistas su džiovintais svirpliais
Maistas su džiovintais svirpliais / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pažėrė patarimų, kaip išvengti

Žinią apie vabzdžių miltelius maiste pastarosiomis savaitėmis skelbė bent keli „Facebook“ vartotojai. Jie pasidalijo ekrano kopija su produktų, į kuriuos galima dėti šio produkto, sąrašu.

„KIRMINŲ MILTAI produktuose“, – lakoniškai, bet konkrečiai pasibaisėjo viena moteris ir įspūdžiui sustiprinti pridėjo įvairių vabzdžių, vabalų bei net roplių ikonėlių.

Socialiniuose tinkluose - vėl gąsdinimai dėl svirplių miltelių maiste
Socialiniuose tinkluose - vėl gąsdinimai dėl svirplių miltelių maiste

Kita internautė ne tik pakomentavo su tokiais pačiais piešinukais, bet ir pasidalijo patarimais, kaip elgtis, esant tokiai naujovei: „Lietuvoje jau yra penki fabrikai, kuriuose perdirba vabzdžius ir deda į miltinius patiekalus.

Patarimas? Makaronus perkate itališkus.

Duoną – pas tuos, kurie kepa iš tikrų miltų, arba galbūt dar latvišką juodą ekologišką supermarkete.

Nusiperkate tikrų miltų (teks paieškoti), ir sausainius (net ir makaronus ar duoną) patys gaminate.

Visa kita – pirkti nebūtina. O neperkama produkcija pati išnyks.“

Taip pat skaitykite: KTU mokslininkė apie diskusijas keliantį svirplių vartojimą: ateityje tai – neišvengiama

Abi moterys pasidalijo tinklalapio infa.lt teksto, publikuoto dar pernai sausio pradžioje, ekrano kopija. Tuomet buvo pacituotas ką tik priimtas EK reglamentas, kuriuo „leidžiama pateikti rinkai naminių svirplių Acheta domesticus miltelius, iš kurių pašalinta dalis riebalų, kaip naują maisto produktą“.

„Išvengti šių miltelių vartojimo taip pat bus itin sudėtinga ir dėl jų masiškumo naudojant juos daugelyje mums įprastų produktų“, – paaiškinta tekste, kurio ekrano kopija vėl platinama.

Toliau pateiktas netrumpas įvairių produktų, į kuriuos galima dėti svirplių miltelių, sąrašas. Jame – įvairūs kepiniai ir jų mišiniai, batonėliai, makaronai, padažai, daržovių patiekalai, mėsos pusgaminiai ir pakaitalai, šokoladiniai konditerijos gaminiai ir pan.

Rekomenduojamas maistas

Ir pernykščiai, ir dabartiniai komentarai, internete lydintys svirplių miltelių naudojimo maisto gamybai leidimą, yra klaidinantys.

Taip pat skaitykite: Neįprasta pagalba klimatui pagimdė melagieną; ne, vaikams nereikės valgyti vabzdžių

Minėtas reglamentas neįteisina naminių svirplių miltelių naudojimo maisto gamybai apskritai, juoba nenurodo, kad juos privaloma dėti bent į minėtus gaminius.

Dokumentas skirtas tik vienai trečiosios šalies – Vietnamo – įmonei „Cricket One Co. Ltd“, kuri dar 2019 m. vasarą kreipėsi į EK leidimo tiekti į ES naminių svirplių Acheta domesticus miltelius, iš kurių pašalinta dalis riebalų, kaip naują maisto produktą.

Ši įmonė vienintelė 5 metus galės tiekti būtent pagal minėtą technologiją pagamintus svirplių miltelius.

Taip pat skaitykite: Davė peno sąmokslų ieškotojams: maitinti svirpliais leido, bet jie maiste neprivalomi

Bet net Europoje vabzdžiai, kaip maisto produktas, nėra naujiena, šiuo tikslu jie auginami ir Lietuvoje.

Vabzdžiai laikomi geru riebalų, baltymų ir tam tikrų svarbių vitaminų šaltiniu. Jungtinės Tautos skatina vartoti vabzdžius, atkreipdamos dėmesį į jų, kaip maisto šaltinio, naudą aplinkai.

Taip pat skaitykite: Sukėlė triukšmą dėl vabzdžių sūreliuose, bet juos – kaip dažus – valgome jau seniai

Be kita ko, vabzdžiai išskiria daug mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei naminiai gyvūnai.

Svirplių fermą netoli Kauno su broliu įkūręs verslininkas Donatas Glušauskas prieš metus, kai užvirė pasipiktinimas dėl leidimo maisto produktuose naudoti jų miltelius, portalui 15min pasakojo sulaukęs nemažai laiškų su panašia kritika.

„80 proc. rašiusiųjų yra nepatenkinti nauja pasaulio tvarka, chemtreilais ir panašiais dalykais, – tuomet kalbėjo jis. – Mes auginame svirplius ne dėl to, kad Klausas Schwabas (Davoso ekonomikos forumo įkūrėjas, ne vienos sąmokslo teorijos herojus – red. past.) liepė.

Taip pat skaitykite: Unikalų verslą Lietuvoje sukūrę broliai Glušauskai: „Tai – ateities maistas. Ar išdrįsite paragauti?“

Tai yra alternatyva kai kuriems produktams, sveikas maistas. Kur patinka, visur dėk ir naudok.“

Dera prie sąmokslo teorijos

Į nepasitenkinimą šiuo neįprastu maistu dėmesys buvo atkreiptas ir Rusijoje. Tačiau, jei Lietuvoje pykstama, esą valdžia vers valgyti vabzdžius ir kirminus, propaganda šį naratyvą pritaikė karo aktualijoms. Net per televiziją buvo pasakojama, neva sankcijas Rusijai paskelbę europiečiai vargsta, todėl priversti maitintis vabzdžiais.

Šis naratyvas buvo skleidžiamas įvairiose Europos šalyse, apie tai neseniai rašė Danijos faktų tikrinimo portalas „Tjekdet“.

Taip pat skaitykite: Svirplių skandalo atgarsiai Rusijoje: ir propagandai užkliuvo neįprastas maistas

Danai taip pat atkreipė dėmesį, kad melagienos apie vabzdžius susijusios su per pandemiją išpopuliarėjusia sąmokslo teorija, esą tam tikra žmonių grupė siekia užvaldyti žmoniją – įvesti „naują pasaulio tvarką“.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

D.Glušauskas patikino, jog niekur nenurodyta, kad svirplių miltelių privaloma dėti į visus maisto produktus.

„Būtų galima pradėti biznį nuo nulio! – anksčiau kalbėjęs su 15min juokėsi jis. – Tai būtų gera žinia, žvelgiant iš mūsų perspektyvos. Bet taip nebus, neskamba logiškai. Nėra tikslo jų dėti ir slėpti, nes yra didelė savikaina, išaugtų kaina.“

„Acheta“ nuotr./Donatas Glušauskas
„Acheta“ nuotr./Donatas Glušauskas

15min verdiktas: trūksta konteksto. Netiesa, kad džiovintų vabzdžių miltelių dedama į visus maisto produktus. ES leidžiama jų dėti į tam tikrus produktus, bet tai nėra privaloma.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi