Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 18

Interneto fantazijos: Vasario 16-ąją prie Signatarų namų skambėjo įrašyti plojimai

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną jau paminėjome, bet viešojoje erdvėje netyla jų atgarsiai dėl renginio prie Signatarų namų. Iš pradžių ginčijęsi, kas skambėjo garsiau – kalbančiuosius palaikantys ar gėdijantys šūksniai, galiausiai kai kurie socialinių tinklų vartotojai ėmė platinti žinutes, esą ir padėkos šūksniai, ir net plojimai skambėjo iš kolonėlių. Tai nėra tiesa – nebuvo grojami jokie įrašai su šūksniais „ačiū“ ar „Lietuva“, tvirtina Nacionalinis muziejus.
Vasario 16-osios minėjimas – „Signatarų balkonas“
Vasario 16-osios minėjimas – „Signatarų balkonas“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kvietė nustoti peštis

Kaip žinoma, trečiadienį, per 104-ąsias Lietuvos valstybės atkūrimo metines, vyko renginys Vilniaus Pilies gatvėje esančiuose Signatarų namuose. Iš jų balkono sveikinimo kalbą tradiciškai sakė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis. Prie jo šiemet prisijungė ir kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

VIDEO: Vasario 16-osios minėjimas iš Signatarų namų balkono – V.Landsbergio kalba

Buvęs parlamento vadovas linkėjo žmonėms supratimo ir atjautos, išsilaisvinti nuo pykčio pandemijos ir abejingumo viskam, mažiau varžytis ir peštis, nepasiduoti godumui.

„Mažiausia, ko mums reikia, tai tarpusavio varžybų ir vidaus peštynių. Bet nejau atsisakysim to malonumo? – retoriškai klausė jis, sveikindamas žmones. – Patriukšmauti kaimyno gryčiai jau degant.

Verčiau dainuokim, broliai, kurių širdys laisvos. Ir pasidžiaukim, kad mūsų tiek daug.“

Kalbėti į balkoną išėjusį V.Landsbergį susirinkusieji pasitiko garsiais plojimais ir „ačiū!“. Kai kurie prie Signatarų namų buvę žmonės šūkavo „gėda“, „Lietuva bus laisva“, buvo girdėti ir švilpimų, net užgaulių frazių.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vytautas Landsbergis, Dalia Grybauskaitė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vytautas Landsbergis, Dalia Grybauskaitė

Netrukus po renginio socialiniuose tinkluose ėmė plisti vaizdo įrašai, kuriuose pastarieji šūksniai skamba itin garsiai, o kalbančio V.Landsbergio fone beveik negirdėti.

„Per Vasario 16 dienos minėjimą buvo nušvilptas Vytautas Landsbergis, – pakomentuota prie tokio įrašo vienoje „Facebook“ grupėje. – Žmonės skandavo: Gėda! Melagis! Lietuva bus laisva! Ozolas!“

Šis įrašas jau peržiūrėtas 46 tūkst. kartų, daugiau nei 300 kartų pakomentuotas, 1,3 tūkst. žmonių išreiškė reakciją: paspaudė „patinka“, širdutę arba plačią šypseną.

Į šūksnius per jo kalbą sureagavo ir pats V.Landsbergis. „Kažkas šūkavo, matyt, buvo pasirengę triukšmadariai, jų organizacija, – Žinių radijui sakė jis. – Bet tai – mūsų gyvenimo dalis – yra ir keistuolių visokių, ir nepatenkintų savo padėtimi visuomenėje, nori vaidmens didesnio, tada reiškia savo protestą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinami komentarai, esą Vytautas Landsbergis buvo nušvilptas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinami komentarai, esą Vytautas Landsbergis buvo nušvilptas

Gal mano, kad reiškia žmonių protestą – kodėl pandemija, kodėl reikia gydytis, reikia skiepytis, o aš nenoriu skiepytis. Pilna visokių žmonių yra.“

Šalia stovint „gėda“ skambėjo garsiau

Kai pirmoji kalbėjusi D.Grybauskaitė ištarė „ypatingą dieną istorinėje vietoje žodį perduodanti istoriniam žmogui“, įrašuose iškart prasidėjo šaižus švilpimas, ėmė skambėti „gėda“, „Ozolas“ (filosofas, vienas iš Sąjūdžio kūrėjų Romualdas Ozolas prieš daugelį metų oponavo V.Landsbergiui), „Lietuva bus laisva“.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė

Todėl reikėtų suprasti, kad politiku ar dėl kokios nors kitos priežasties besipiktinantys žmonės dominavo minioje.

Bet toks įspūdis – klaidingas. Žiūrėjusieji renginio transliaciją per televiziją ar internetu, klausiusieji per radiją galėjo aiškiai girdėti kalbas, plojimus ir palaikymo šūksnius.

Tiesa, panašu, jog kartais jie imdavo skambėti ne spontaniškai, o norint užgožti šaukiančiuosius „gėda“, mat pasigirsdavo vos nuskambėjus pirmiems šūksniams iš jų pusės.

Ne vien televizijų ir naujienų portalų reportažuose, bet ir įrašuose iš renginio, kuriuos darė prie Signatarų namų stovėję žmonės ir kuriuos galima pamatyti socialiniuose tinkluose, girdėti, kad minioje tvyrojo šurmulys, kai kurie susirinkusieji sugebėjo net susipykti ir apsižodžiuoti.

Retkarčiais pasigirsdavo plojimų ir įvairių šūksnių, įskaitant ir „gėda“, tačiau pastarieji nedominavo ir klaidinga teigti, kad žmonės nušvilpė V.Landsbergį. Įspūdis, kad švilpimas ir kritiški šūksniai buvo itin garsūs, susidaro dėl to, kad jie buvo įrašyti greta stovėjusių žmonių telefonais, todėl natūralu, kad žiūrint jie girdėti geriausiai.

Plojimai – žmonių, ne iš įrašo

Negana to, socialiniuose tinkluose imta platinti žinią, esą plojimai prie Signatarų namų namų skambėjo iš garso kolonėlių.

VIDEO: Vasario 16-osios minėjime – patriotų ginčas: bandė užčiaupti vienas kitam burną

„TV3 pranešė, kad grupei žmonių balkonėlio nušvilpti nepavyko, nes tai užgožė „gausūs minios plojimai ir padėkos šūksniai“. TV3 „pamiršo“ paminėti, kad plojimai tebuvo garso įrašas iš kolonėlių“, – teigiama bent keliose socialinio tinklo „Facebook“ grupėse pasirodžiusiame įraše.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašai, esą per renginį prie Signatarų namų skambėjo įrašyti plojimai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašai, esą per renginį prie Signatarų namų skambėjo įrašyti plojimai

Juo jau spėjo pasidalinti bemaž 300 žmonių, dar daugiau nei 500 paspaudė „patinka“.

Tačiau Lietuvos nacionalinis muziejus, kurio padalinys yra Signatarų namai, tokius teiginius paneigė.

„Vasario 16-osios renginyje nebuvo grojami jokie įrašai su šūksniais „ačiū“ ar „Lietuva“, tai buvo minioje buvusių žmonių balsai“, – portalui 15min teigė muziejaus viešųjų ryšių specialistas Arminas Šileikis.

Jis pats dalyvavo renginyje ir prisiminė girdėjęs, kaip aplinkui stovintys žmonės imdavo skanduoti „ačiū“, vos kita dalis susirinkusiųjų pradėdavo švilpti ar šaukti „gėda“.

„Būtent dėl to minioje buvo ir apsižodžiavimų, ir susistumdymų, – pasakojo A.Šileikis. – Jei pasižiūrėtume transliaciją, kuri tiesiogiai buvo filmuojama ir rodoma per LRT televiziją, matytume, jog Vinco Kudirkos himno melodija buvo atlikta gyvai, kaip ir transliacijos pabaigoje nuskambėjusi „Lietuva brangi“.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vasario 16-osios minėjimas – „Signatarų balkonas“
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vasario 16-osios minėjimas – „Signatarų balkonas“

Kaip tikri buvo ir plojimai, aidėję per Pilies gatvę, perskaičius kiekvieno signataro vardą ir pasigirdus Vilniaus universiteto varpinės dūžiui.“

Į šias žinutes sureagavo ir žurnalistas, TV laidų vedėjas Andrius Tapinas.

„Prie Signatarų namų buvo šauliai, savanoriai, Lietuvos kariuomenės kūrėjai, šimtai jaunų ir vyresnių žmonių, atėjusių švęsti savo valstybės gimtadienį, – „Facebook“ rašė jis. – Ir visiems mums ten buvusiems Bačiulis (daugiau nei 20 tūkst. sekėjų šiame socialiniame tinkle turintis Audrius Bačiulis, prisistatantis žurnalistu, gynybos analitiku, – red. past.) paaiškina, kad akivaizdžiai tai buvome ne mes, o plojimai iš kolonėlių. Neturėdamas ir negalėdamas turėti nė vieno įrodymo, tiesiog apspjauna“.

Komentatoriai po šiuo įrašu pasidalijo ne vienu įrašu, kuriame matyti, kaip susirinkusieji po vienos ar kitos V.Landsbergio frazės ima ploti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito