Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 06 /13:48

Irakiečių lėktuvas atskrido į Minską, teigiama, grąžinti namo norinčius migrantus

Nepaisant skambių pareiškimų apie stabdomus skrydžius iš Irako į Baltarusiją, jie toliau vyksta. Kai kurie išties atšaukti, tačiau nacionalinių oro linijų „Iraqi Airways“, kurios paskelbė nutraukiančios reisus į Minską dešimčiai dienų, lėktuvas penktadienį priešpiet pakilo iš Bagdado oro uosto ir netrukus po vidurdienio nusileido šio miesto oro uoste. Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teigimu, šis orlaivis atskrido tuščias ir yra skirtas norintiems grįžti tėvynainiams.
„Iraqi Airways“ lėktuvas
„Iraqi Airways“ lėktuvas / „Twitter“ nuotr.

Ministras penktadienį popiet pranešė išgirdęs kolegos iš Irako Fuado Husseino patikinimą, kad iš jo šalies į Minską penktadienį išskridęs lėktuvas yra tuščias.

„Ministro žodžiais, tai tuščias lėktuvas surinkti žmonėms, kurie prašosi grįžti atgal. Tą informaciją mums patvirtino ir keli šaltiniai“, – BNS sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Kai kurie skrydžiai neįvyko

Apie skrydį reisu IA271 buvo paskelbta Minsko oro uosto tinklalapyje. Lėktuvas nusileido maždaug vidurdienį. Prieš tai čia buvo skelbiama, jog lėktuvas pakilo ir skrydis vyksta.

Kad „Boeing 747“ tikrai skrenda iš Bagdado į Minską, rodė ir tinklalapis flightradar24.com, kuriame galima realiu laiku sekti įvairių orlaivių skrydžius.

Oro uosto tinklalapyje taip pat skelbiama, kad vienas skrydis tarp dviejų sostinių, tik kitų avialinijų – privačios Irako oro bendrovės „Fly Baghdad“, turėjęs įvykti penktadienį, buvo atšauktas. Lėktuvas turėjo leistis Minske 11.25 val. vietos laiku, bet dar išvakarėse buvo pranešta, kad skrydis reisu IF623 atšauktas.

Ketvirtadienį buvo atšauktas „Iraqi Airways“ skrydis iš Irako pietuose esančio Basros miesto į Minską. Lėktuvas turėjo išskristi 8 val. 15 min. vietos laiku ir nusileisti Minske 13 val. vietos laiku.

„Pasak „Iraqi Airways“ atstovo Minske, šis skrydis buvo atšauktas oro bendrovės sprendimu“, – nurodė Minsko oro uosto spaudos tarnyba.

O „Fly Baghdad“ lėktuvas ketvirtadienio rytą sėkmingai išskrido į Minską ir Baltarusijos sostinėje nusileido maždaug 13.25 val.

Skrydžius žadėjo pristabdyti

Kaip jau buvo pranešta, „Iraqi Airways“ paskelbė savaitei stabdančios skrydžius į Minską.

Apie tai kompanija savo paskyroje „Facebook“ pranešė ketvirtadienį vakare. Keleiviams pateiktame pranešime buvo nurodyta, kad skrydžiai į Baltarusijos sostinę atšaukiami savaitei nuo rugpjūčio 5 dienos.

Tai patvirtino ir Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Irake Martinas Huthas.

„Twitter“ nuotr./Martinas Huthas
„Twitter“ nuotr./Martinas Huthas

„Iš kelių šaltinių mus pasiekė tokia informacija, kad skrydžiai ateinančioms dešimčiai dienų yra atšaukiami. Atrodo, kad tai yra labai patikima informacija. Kiek suprantame, apie tai „Iraq Airways“ informavo visas šalies kelionių agentūras“, – BNS trečiadienio vakarą sakė diplomatas.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė-Liauškienė ketvirtadienį portalui 15min taip pat teigė, kad Irakas stabdo skrydžius į Minską.

„Lietuvos diplomatinės pastangos veikiant išvien su ES davė rezultatų – skrydžiai iš Irako į Minską stabdomi, – teigė ji. – Tolesnės pastangos turi būti skirtos tam, kad nelegalios migracijos srautas iš Irako per Baltarusiją būtų galutinai nutrauktas.“

ES pastaruoju derasi su Bagdadu, siekdama sugrąžinti neteisėtai Baltarusijos ir Lietuvos sieną kirtusius irakiečius į kilmės šalį bei įtikinti Iraką sumažinti skrydžių į Minską skaičių.

Neteisėtai kirtusiųjų sieną – jau per 4,1 tūkst.

Neslūgstant neteisėtai į Lietuvą per Baltarusiją atvykstančių migrantų srautui, „Iraqi Airways“ prieš kelias dienas paskelbė toliau didinančios skrydžių į Minską skaičių. Kaip paaiškėjo pirmadienį, skristi esą bus galima ne tik iš Bagdado, bet ir iš Erbilio, Suleimanijos bei Basros.

Prieš porą savaičių ši kompanija, anksčiau į Minską skraidinusi tik iš Bagdado, pranešė didinanti reisų šia kryptimi skaičių.

Neabejojama, kad skrydžiais iš Bagdado į Minską atvyksta nemaža dalis migrantų, per Baltarusiją nelegaliai kertančių Lietuvos valstybės sieną.

Šiemet Baltarusijos-Lietuvos sieną neteisėtai kirto 4 112 migrantų. Tarp pasienyje sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 2 797.

Dėl migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremaliąją situaciją. Mūsų šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas