Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 21

Ironišką D.Filmanavičiūtės akciją pavertė melagiena: tokio užrašo nebuvo

Gruodžio pradžioje visuomenėje kilus diskusijoms dėl sostinės Kalėdų eglės išvaizdos ir kainos, rinkodaros specialistė Dovilė Filmanavičiūtė inicijavo lengva ironija pažymėtą „palaikymo akciją“. Katedros aikštėje sostinės kalėdinį simbolį apsupo visas ratas sukviestų Eglių, jos laikė „palaikymo“ užrašą „Egle, visos Vilniaus Eglės su tavimi“. Tačiau pastaruoju metu socialiniuose tinkluose platinama šios akcijos nuotrauka su pakeistu plakato tekstu.
Akcija „Visos Vilniaus Eglės palaiko kalėdinę Vilniaus eglę“
Akcija „Visos Vilniaus Eglės palaiko kalėdinę Vilniaus eglę“ / Ado Vasiliausko nuotr.

„Ačiū, kad iš mūsų vagiat“, – skelbia naujasis tekstas, prie realios renginio nuotraukos primontuotas kompiuterine programa, mat šventinėje akcijoje tokio plakato nebuvo.

Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Visos Lietuvos Kalėdų simboliu laikoma ir originaliais įvaizdžiais pasaulyje garsėjanti Vilniaus eglė šiemet nustebino ypatingu meniniu sprendimu – aliuzija į 700-ąjį sostinės gimtadienį.

Žaliaskarės kompozicija – it trijų aukštų jubiliejinis tortas, simboliškai papuoštas 700 žvakučių.

Tai sukėlė nemažai diskusijų visuomenėje ir socialiniuose tinkluose – vieni sveikino puikų meninį sprendimą, kol kiti eglę vadino „tortine“ ir lygino su Kauno žaliaskare.

Dėl šios priežasties ir buvo inicijuota palaikymo akcija, į kurią buvo kviestos visos moterys, vardu Eglė.

Ado Vasiliausko nuotr./Akcija „Visos Vilniaus Eglės palaiko kalėdinę Vilniaus eglę“
Ado Vasiliausko nuotr./Akcija „Visos Vilniaus Eglės palaiko kalėdinę Vilniaus eglę“

Jos rodė, kad išvaizda nėra svarbiausias dalykas, ir draugiškai pašiepė vykstančius „eglių karus“ bei atkreipė dėmesį į svarbias problemas.

Moterys dėmesį į bergždžią ginčą dėl eglių išvaizdos atkreipė ir kilniu poelgiu – vienu metu paaukojo Ukrainą remiančiam fondui „Blue and Yellow“.

Fotomenininkas Adas Vasiliauskas neeilinį Eglių susibūrimą dronu įamžino iš paukščio skrydžio.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eglių Eglė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eglių Eglė

Kaip portalui Žmonės.lt anksčiau pasakojo D.Filmanavičiūtė, idėja visas Vilniaus Egles suburti Katedros aikštėje jai kilo atsitiktinai – tereikėjo pamatyti, kiek pasipiktinimo dėl „tortinės“ eglės tvyro socialiniuose tinkluose.

Ji vylėsi, kad Katedros aikštėje susibūrusi minia ne tik lengvai pasišaipys iš „rimčiausios“ šventinio sezono problemos, bet ir prisidės prie kilnaus tikslo – pagalbos Ukrainai.

Ukrainoje miršta žmonės, o mes pykstamės dėl eglės išvaizdos, tai mums reikia šiek tiek iš savęs pasišaipyti. Labai tikiuosi, kad susirinks visi, kas tik nori, ir surinksime pinigų „Blue and Yellow“, – portalui Žmonės.lt sakė D.Filmanavičiūtė.

Įtarimai nepasiteisino

Vilniaus miesto tarybos narys iš opozicijos Žilvinas Šilgalis ėmė viešumon kelti klausimus dėl sostinės kalėdinės puošmenos kainos, kai paaiškėjo, kad vienintelė konkurse dalyvavusi „Švenčių studija“ ją turėjo puošti net už 230 tūkst. eurų.

Pernai eglė kainavo vos 89 tūkst. eurų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tuomet ėmė aiškintis tokio pabrangimo aplinkybes.

Plakatas su užrašu „Ačiū, kad iš mūsų vagiate“ – aliuzija į tai, kad galiausiai finansų prievaizdai nutarė nepradėti bylos.

Prieš pat Kalėdas – gruodžio 22 dieną – tapo aišku, kad FNTT (FNTT) nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl Vilniaus miesto savivaldybės išlaidų Kalėdų eglei ir kitiems šventiniams poreikiams.

Toks nutarimas priimtas, nes nebuvo nustatyta galimai nusikalstamos veikos požymių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento