Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 28 /11:22

Iš M.Drobiazko bus siekiama atimti Lietuvos pilietybę: dalyvauja skleidžiant „Rusijos pasaulio“ naratyvą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos pilietybės ledo šokėjai Margaritai Drobiazko atėmimo. Pažymima, kad ji bendradarbiauja su Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona Tatjana Navka ir padeda plėtoti Kremliaus naratyvą apie „Rusijos pasaulį“.

Penktadienį Vidaus reikalų ministerija (VRM) surengė spaudos konferenciją, kurioje viceministras Arnoldas Abramavičius pateikė apibendrintą iš visų atsakingų institucijų gautą informaciją M.Drobiazko pilietybės klausimu.

„Renginiai, kuriuose dalyvauja M.Drobiazko, prisideda prie Rusijos, kaip didžios šalies, rengiančios išskirtinius pasaulyje renginius, įvaizdžio formavimo, tokiu būdu padeda plėtoti Rusijos Federacijos režimo naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ ir stiprinti Rusijos Federacijos režimo galias“, – skelbia ministerija.

Nepasmerkė Rusijos veiksmų

Pasak A.Abramavičiaus, trijų Seimo narių iniciatyva buvo patikslintas Pilietybės įstatymas.

Tai, svarstant dėl M.Drobiazko Lietuvos pilietybės, irgi buvo turėta omenyje, mat pataisos gali turėti įtakos tiktai asmenims, gavusiems Lietuvos pilietybę išimties tvarka ir turintiems kitos valstybės pilietybę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius

„Nes įstatymas nebuvo nukreiptas į asmenis, kurie turi vienintelę pilietybę, nors galbūt taip pat priešiškai veikia Lietuvai“, – nurodė viceministras.

Pagal naują įstatymo formuluotę, pilietybės netekimas galimas dviem atvejais: kai asmuo kelia grėsmę Lietuvai arba viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę mūsų šalies. Europos Sąjungos ar kitų sąjungininkių saugumo interesams.

VIDEO: VRM apie institucijų pozicijas dėl M.Drobiazko pilietybės atėmimo

Iš viso, kaip sakė A.Abramavičius, yra 800 asmenų, kuriems Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka ir kuriems gali būti taikomos pakeisto Pilietybės įstatymo nuostatos.

Vidaus reikalų viceministras nurodė, kad keli Seimo nariai – konservatoriai Dalia Asanavičiūtė ir Andrius Vyšniauskas – kreipėsi į VRM, nurodydami faktus apie M.Drobiazko tęstinę veiklą, galimai keliančią grėsmę Lietuvos interesams.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dalia Asanavičiūtė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dalia Asanavičiūtė

„VRM pavedė Migracijos departamentui atlikti užklausas į atitinkamas valstybės kompetentingas institucijas. Atlikus šias užklausas, susisteminus apibendrintą informaciją, Migracijos departamentas teikia informaciją VRM, kurią apibendrinus buvo prieita prie sprendimo, kad minėta pilietė atvirais veiksmais palaiko agresinę valstybę – šiuo atveju Rusijos Federaciją, kurios pilietė ji ir yra (jos antras pasas ir yra Rusijos Federacijos).

Dalyvauja propagandiniuose renginiuose, artimai bendrauja su Rusijos Federacijos piliete T.Navka, kuri yra sankcionuotų asmenų sąraše, taip pat palaiko ryšius su kitais sankcionuotais asmenimis ir turi turto Rusijos Federacijos aneksuotame Krymo pusiasalyje – yra turto bendrasavininkė, taip pat yra jos santykis su V.Putino atstovu spaudai D.Peskovu, kurio sutuoktinė ji yra“, – apie M.Drobiazko santykį su T.Navka nurodė A.Abramavičius.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas Lenkiją pavadino priešiška valstybe ir pažadėjo Baltarusiją ginti nuo jos
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas Lenkiją pavadino priešiška valstybe ir pažadėjo Baltarusiją ginti nuo jos

Jo žodžiais, M.Drobiazko dalyvaujant renginiuose, skleidžiant „Rusijos pasaulio“ naratyvą, matyti labai aiškios sąsajos su V.Putino režimu.

Negrąžino apdovanojimo

Pažymima, kad M.Drobiazko nepasmerkė ir nepaprieštaravo Rusijos vykdomiems brutaliems kariniams veiksmams Ukrainoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Sugriauta Odesos katedra
„Scanpix“/AP nuotr./Sugriauta Odesos katedra

„Įvertinus visą krūvą faktų, buvo prieita išvada, kad pilietės M.Drobiazko veikla iš tikrųjų diskredituoja Lietuvos valstybę, kelia tam tikrą grėsmę tiek Lietuvai, tiek jos sąjungininkams, nes palaiko visuose viešuose renginiuose režimo propagandinius veiksmus ir veiklą. Tie renginiai net ir dabar toliau tęsiasi.

Socialiniuose tinkluose teikiama informacija, kad visi T.Navkos organizuojami renginiai toliau vyksta, kad M.Drobiazko sėkmingai juose dalyvauja. Nė viename iš savo interviu ji taip pat nepasisakė, kad toks atviras režimo rėmimas jai yra nepriimtinas. Iš to darytina išvada, kad ji nuosekliai dalyvauja šiuose renginiuose ir palaiko valstybę agresorę“, – kalbėjo viceministras.

A.Abramavičius sakė, kad ledo šokėjos veiklą įvertino ir G.Nausėda – atėmė Lietuvos apdovanojimą, kurio, beje, ji dar nėra grąžinusi.

Tai, jo nuomone, rodo atsainų M.Drobiazko požiūrį į valstybę, suteikusią jai pilietybę išimties tvarka.

„Kažkodėl ji pasą sėkmingai naudoja. Lietuvos pasas yra vienas stipriausių – galbūt tokią formuluotę galima taikyti. Tai ji naudoja. Lygiai taip pat ordiną ji pasilikusi, nors Respublikos prezidentas jau tą ordiną iš jos yra atėmęs.

Tai toks labai, sakykime, atmestinas požiūris dar sykį įrodo jos galbūt negatyvų požiūrį apskritai į Lietuvos Respubliką“, – mano vidaus reikalų viceministras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Kartu jis pažymėjo, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) neįžvelgė, kad ledo šokėja keltų tiesioginę grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui.

Tačiau, kaip aiškino A.Abramavičius, šiuo atveju kalbama apie „rusiško pasaulio“ naratyvo skleidimą, artimą režimui bendradarbiavimą.

Kai kuriems teisininkams sakant, kad iniciatyva atimti pilietybę iš M.Drobiazko yra daugiau politinis populizmas, A.Abramavičius teigė, jog Pilietybės įstatymas kalba ne tik apie tiesiogines grėsmes mūsų saugumui, bet ir valstybės agresorės palaikymą.

Tai, jo manymu, neatleidžia nuo atsakomybės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Žalimas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Žalimas

Dabar M.Drobiazko pilietybės atėmimo klausimas, pasak vidaus reikalų viceministro, bus svarstomas prie prezidento institucijos sudarytoje Pilietybės komisijoje.

Ji G.Nausėdai pateiks savo rekomendaciją, ar motyvai panaikinti Lietuvos pilietybę ledo šokėjai yra pagrįsti.

„Ir Respublikos prezidentas savo diskrecijoje priims sprendimą, ar Lietuvos Respublikos dviguba pilietė pažeidė Pilietybės įstatymo 24 straipsnio reikalavimus, ir galbūt jos pilietybė bus panaikinta ir jos pasas paskelbtas negaliojančiu“, – kalbėjo A.Abramavičius.

Teisininkai kritikuoja

A.Bilotaitė kreipėsi į G.Nausėdą dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos pilietybės M.Drobiazko atėmimo.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė

Kaip nurodoma, vadovaujamasi Pilietybės įstatymu ir atsižvelgiama į kompetentingų institucijų pateiktą informaciją. Galutinį sprendimą priims prezidentas.

M.Drobiazko Lietuvos pilietybė išimties tvarka buvo suteikta 1993 metais.

Siūlymai iš M.Drobiazko ją atimti radosi po pernykščio jos ir sutuoktinio Povilo Vanago pasirodymo Kremliaus ruporo D.Peskovo sutuoktinės T.Navkos ledo šou Sočyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Peskovas su žmona Tatjana Navka
„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Peskovas su žmona Tatjana Navka

Kaip skelbta, VSD grėsmių nacionaliniam saugumui dėl ledo šokėjos M.Drobiazko neįžvelgia.

Tokią iniciatyvą kritikuoja autoritetingi teisininkai, pavyzdžiui, buvę Konstitucinio Teismo teisėjai Dainius Žalimas ir Vytautas Sinkevičius.

Mykolo Romerio universiteto profesorius V.Sinkevičius anksčiau aiškino, kad šiuo atveju reikia atskirti du dalykus: pilietybės netekimą ir pilietybės atėmimą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius

Kalbant apie pilietybės atėmimą, mūsų įstatymai to nenumato.

Pasak teisininko, Pilietybės įstatymas aiškiai sako, kad pilietybės atimti negalima.

Tačiau pilietybės galima netekti, jei asmuo padaro tam tikrus veiksmus – jeigu yra pagrindas netekti pilietybės.

Tų pagrindų, V.Sinkevičiaus teigimu, yra labai nedaug.

Pavyzdžiui, asmuo įgijo Lietuvos pilietybę pagal suklastotus dokumentus, asmuo stoja į kitos valstybės tarnybą be Lietuvos Vyriausybės leidimo, asmuo įgyja kitos šalies pilietybę ir negali kartu būti Lietuvos pilietis.

Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko / Teodoro Biliūno / „ŽMONĖS Foto“ nuotr.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko / Teodoro Biliūno / „ŽMONĖS Foto“ nuotr.

M.Drobiazko dėl Lietuvos politikų iniciatyvos galvos nesuka.

„Ar iš manęs atimama pilietybė? Nieko negaliu pasakyti, nes nesu informuota apie šią situaciją. Ar esu susirūpinusi dėl šio klausimo?

Negaliu daryti įtakos tokiems sprendimams. Ką galiu padaryti? Tai jų reikalas. Iš esmės mano gyvenime viskas gerai. Daugiau jokių komentarų neturiu“, – prokremliškame „Match TV“ cituota ledo šokėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas