Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 13

Išleidžiamas pašto ženklas Edukacinei komisijai atminti

Lietuvos paštas penktadienį išleidžia menininkės Irmos Balakauskaitės kurtą pašto ženklą „Edukacinei komisijai – 250 metų“.
Lukas Balandis/BNS nuotr. Lietuvos paštas
Lukas Balandis/BNS nuotr. Lietuvos paštas

Kaip pranešė bendrovė, pašto ženklo nominalas – 1,50 euro, tiražas –18 tūkst. vienetų. Antspaudavimas pirmos dienos datos spaudu išleidimo dieną vyks Vilniaus pašte.

Kaip skelbiama, 1773 metais Lenkijos ir Lietuvos valstybėje įkurta Edukacinė komisija buvo pirmoji pasaulietinė švietimo ministerija visoje Europoje.

Ši komisija įvedė gamtos ir tiksliųjų mokslų dėstymą, o bendrojo lavinimo elementus sujungė su praktiniu žemės ūkio ir amatų įgūdžių ugdymu. Taip pat komisija buvo viena pirmųjų tokio pobūdžio institucijų Europoje, pradėjusių sistemingai rūpintis fiziniu mokinių ugdymu.

Edukacinės komisijos dėka mokymo įstaigose taip pat buvo atsisakyta fizinių bausmių, mokytojo autoritarizmo, skelbta visų luomų lygybė, teigiama pranešime. Be to, vidurinėse ir aukštosiose mokyklose lotynų kalbą pakeitė lenkų kalba.

Naujajame pašto ženkle panaudota „Vilniaus universitetas po Edukacinės komisijos reformos“ iliustracija iš 1781-ųjų metų knygos „Prospectus lectionum in Alma Universitate et Academia Vilnensi nomine Scholae Principis M. D. L.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas