Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Įspėja apie apgavystę: viešuoju transportu nemokamai naudotis užsimanę vilniečiai gali rimtai nukentėti

Socialiniuose tinkluose plinta nauja apgaulės schema: sukčiai vilniečiams siūlo net metus viešuoju transportu naudotis nemokamai, taip esą UAB „Vilniaus viešasis transportas“ nusprendė pagelbėti sostinės gyventojams įveikti padidėjusių mokesčių naštą. Norintiems pasinaudoti paslauga siūloma užpildyti klausimyną, tačiau specialistai įspėja, kad tą padarę rizikuoja likti ištuštintomis sąskaitomis.
Velykinis Vilnius
Velykinis Vilnius / Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr.

Netikroje „Facebook“ paskyroje pavadinimu „Vilniaus viešojo transporto kortelė” platinama tokio turinio žinutė:

„Gaukite metus nemokamo viešojo transporto. Įmonė nusprendė paremti Vilniaus gyventojus dėl padidėjusių mokesčių . Viskas, ką jums reikia padaryti, tai pereiti prie žemiau esančios nuorodos ir užpildyti trumpą apklausą“, – teigiama melagingame pranešime, šalia kurio patalpinta ir nuoroda į tariamą apklausą.

Kadangi tai naujas sukčiavimo būdas – jokios formos, apklausos pildyti jokiu būdu negalima. Taip pat negalima spausti jokių nuorodų.

123RF.com nuotr./kibernetinė ataka
123RF.com nuotr./kibernetinė ataka

Kibernetinio saugumo ekspertai yra ne kartą akcentavę, kad neaiškias nuorodas spaudantys interneto vartotojai rizikuoja netekti savo asmens duomenų, likti ištuštintomis ar net blokuotomis sąskaitomis, o kai kuriais atvejais gali tekti net aiškintis policijai dėl tariamo dalyvavimo sukčiavimo schemose.

Įspėjo vartotojus

„Facebook“ socialiniame tinkle yra tik vienas oficialus viešojo transporto puslapis – tai JUDU – „Susisiekimo paslaugos“. Tik šioje paskyroje skelbiama informacija yra aktuali.

Apie tai, kad bendrovės vardu siaučia apgavikai, interneto vartotojai įspėjami ir „Susisiekimo paslaugų“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Apie šį puslapį, neteisėtą JUDU prekės ženklo naudojimą ir sukčiavimą jau pranešėme, tačiau tam, kad puslapis būtų užblokuotas greičiau, prašome ir Jūsų įsitraukimo”, – teigiama SĮ „Susisiekimo paslaugos” įraše.

Sukčiai bando išvilioti banko kortelės informaciją, o dėl to galima netekti pinigų. Apie abejotinus veiksmus vartotojai raginami pranešti platformai „Meta“ ir kreiptis į policiją.

15min verdiktas: melas. Nei „Vilniaus viešasis transportas“ nei kitos sostinės keleivių vežimu užsiimančios bendrovės tokios akcijos neorganizuoja. Tai apgaulės schema, skirta išvilioti asmens duomenis ir pinigus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius