Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 16

Istorija apie mistiškai atsiradusį 95 metus ieškotą laivą – pramanas

Feisbuke skelbiama publikacija, neva greta Kubos krantų plūduriuojantis atrastas 1925 m. dingęs laivas „SS Cotopaxi“. Nors laivo nuolaužos šių metų pradžioje išties buvo identifikuotos, atradimo istorija kur kas žemiškesnė.
Laivo nuolaužos šalia Kanarų salų
Laivo nuolaužos šalia Kanarų salų / Pixabay.com nuotr.

„Laivas, kuris prieš 90 metų dingo Bermudų trikampyje, galiausiai atsirado“, – skelbia tinklalapis idomu.net. Nuo birželio 12 d. nuoroda į publikaciją socialiniame tinkle pasidalinta per 1,4 tūkst. kartų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Publikacijoje skelbiama, neva į Vakarus nuo Havanos plūduriuojantį laivą aptiko Kubos pakrančių tarnyba. Istorija pagražinta žodžiais apie įgulos palaikų pasigedusius Kubos pareigūnus bei paliktas išgyvenimui reikalingas priemones.

Tai nėra tiesa.

Penkerių metų senumo istorija

Istorija, neva legendomis apipintas „SS Cotopaxi“ aptiktas greta Kubos, pirmą kartą pasirodė melagingų naujienų tinklalapyje „World News Daily Report“ 2015 m.

Istoriją tuomet narstė JAV faktų tikrintojai snopes.com.

2015 m. nuo laivo dingimo buvo praėję 90 metų, o tai leistų paaiškinti, kodėl šiemet publikuotame idomu.net tekste teigiama, kad laivas dingo prieš 90, o ne 95 metus.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Laivo dingimas ilgą laiką buvo Jungtinių Valstijų mokslinės fantastikos kūrinių dalis. Pavyzdžiui 1977 m. Steveno Spielbergo filme apie nežemišką gyvybę „Close encounters of the third kind“ dingęs laivas rodomas atsiradęs Gobio dykumoje.

Mistikos laivo dingimui suteikia tai, jog šis dingo legendomis apipintame Bermudų trikampyje.

Nuolaužos aptiktos šiemet

Tuo metu realybėje „SS Cotopaxi“ nuolaužos buvo identifikuotos šių metų pradžioje. „Smithsonian magazine“ duomenimis, legendomis apipinto laivo nuolaužos buvo aptiktos prieš 35 metus, tačiau iki šiol nebuvo žinoma, kad tai būtent „SS Cotopaxi“.

Laivo tapatybę nustatęs jūrų biologas Michaelas Barnette'as CNN pasakojo ilgą laiką tikėjęs, kad jūros teritorijoje pavadintoje „Bear Wreck“ guli legendinio laivo nuolaužos, tačiau tai įrodyti buvo sudėtinga.

„Širdyje nujaučiau, kad ten – „Cotopaxi“, tačiau įrodyti tai yra visai kas kita. 100 proc. nežinojome, nes konkrečių įrodymų neturėjome, o ant nuolaužų nebuvo laivo pavadinimo“, – teigė M.Barnette'as.

Identifikuoti laivą padėjo archyviniai dokumentai, laivo struktūros brėžiniai, paskutinės kelionės maršrutas bei koordinatės, kurias telegrafu išsiuntė į bėdą pakliuvusio laivo įgula.

Pagrindine nuskendimo priežastimi įvardijamas prastas oras ir prasta laivo būklė. Tyrėjai nustatė, kad dalis laivo krovinių denio liukų buvo nuimti ar sugedę dar iki šiam nuskęstant. O tai reiškė, kad stiprios tropinės audros metu šis neturėjo šansų pasipriešinti staigiai tropinei audrai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai