Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 10

Istorikas Norbertas Černiauskas: „Laisvė – įpareigojimas kurti, gyventi ir dirbti“

1990-ųjų metų kovo 11-ą dieną Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo aktą. Šiemet sukanka 25 metai, kai Lietuva nepriklausoma. 15min.lt klausia lietuvių, už ką jie myli nepriklausomą Lietuvą.
Norbertas Černiauskas
Norbertas Černiauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš Anykščių rajono kilęs istorijos daktaras, Vilniaus universiteto dėstytojas, Lietuvos šaulių sąjungos narys Norbertas Černiauskas sako, kad laisvė jam yra įpareigojimas kasdien dirbti Lietuvai.

„Myliu laisvę, nes Lietuva yra ta šalis, kurios pavadinime užkoduota šio žodžio prasmė. Nuo pat XVIII a. pabaigos, per XIX a. sukilimus pagrindinis šūkis buvo laisvės. Lietuvio tapatybė visuomet buvo apibrėžiama pirmiausia kaip žmogaus, kuris myli laisvę“, – sakė N.Černiauskas.

Jis pažymėjo, kad laisvė liko pagrindiniu siekiu ir partizanų kovoje dėl Lietuvos nepriklausomybės.

Kasmet tėvynę mylinčius žmones kviečiantis į savo organizuojamą „Trakinių partizanų“ sąskrydį N.Černiauskas sako, kad laisvės idėja Lietuvą atvedė į stiprios, modernios valstybės kelią.

„Be laisvės idėjos neįmanoma šiandienos Lietuva ir apskritai šiuolaikinio, modernaus lietuvio gyvenimas. Man laisvė – įpareigojimas ir būtinybė šiame pasaulyje kurti, gyventi ir dirbti“, – teigė jis.

N.Černiausko darbas Lietuvai jau ne kartą buvo įvertintas. Už tai, kad gimtuose Kurkliuose surengė 95 vėliavnešių žygį Lietuvos Nepriklausomos valstybės jubiliejui pažymėti N.Černiauskui 2013 m. buvo įteiktas apdovanojimas už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui  – Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“. Taip pat už nuopelnus Lietuvos šaulių sąjungai jis apdovanotas Šaulių Žvaigždės medaliu.

VIDEO: Istorikas Norbertas Černiauskas kalba apie laisvę

O kodėl ir kaip laisvę mylite jūs? Pasidalinkite laisvės nuotaika ar nuotrauka savo paskyrose socialiniuose tinkluose „Instagram“, „Twitter“, „Facebook“ ir „YouTube“ panaudodami raktažodį #myliulaisvę ir ieškokite savęs specialioje šventinėje platformoje 15min.lt/myliulaisve!   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas