Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 04 /16:45

Įtampa auga: Baltarusija sulaikė Lietuvos diplomatinį paštą, įteikta nota

Baltarusijos pareigūnai penktadienį pasienyje sulaikė Lietuvos diplomatinį paštą vežusį automobilį. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija reiškia griežtą protestą, dėl incidento Baltarusijos ambasados atstovui įteikta protesto nota. Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis sako, kad dabar kilo Lietuvos diplomatų saugumo klausimas.
Lukašenka, pasienis, Baltarusija, siena
Medininkų punktas

Ministerijos teigimu, Medininkų sienos perėjimo punkte Baltarusijos pareigūnai pareikalavo nuplėšti diplomatines plombas ir atidaryti automobilį. Lietuvos diplomatiniams kurjeriams nesutikus su šiuo reikalavimu, automobilis buvo priverstas apsisukti ir grįžti į Lietuvos teritoriją.

„Situacija pasienyje buvo itin įtempta“, – 15min sakė diplomatinis šaltinis, tačiau daugiau detalių apie incidentą kol kas nepateikė.

Užsienio reikalų ministerija pranešime teigė reiškianti griežtą protestą dėl beprecedenčio diplomatinį paštą gabenusio Lietuvos automobilio sulaikymo prie Lietuvos ir Baltarusijos valstybinės sienos.

Tai Europos centre siautėjanti diktatūra

„Diplomatinį paštą gabenusio automobilio sulaikymas prie valstybinės sienos šiurkščiai pažeidžia Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių. Baltarusija dar kartą pademonstravo, kad šiai valstybei nebeegzistuoja civilizuoto pasaulio taisyklės. Tai Europos centre siautėjanti diktatūra“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Penktadienį į Užsienio reikalų ministeriją skubiai iškviestas Baltarusijos ambasados atstovas ir jam buvo įteikta protesto nota.

Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas atsisakė komentuoti incidentą, rašo BNS.

„Komitetas situacijos nekomentuoja“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Baltarusijos pasieniečių atstovas Antonas Bičkovskis.

BNS primena, kad pagal Vienos konvenciją, diplomatinis paštas negali būti atidarytas ar sulaikytas, o pareigas vykdančiam diplomatiniam kurjeriui suteikiama priimančiosios valstybės apsauga. Jis naudojasi asmens neliečiamybe ir negali būti sulaikytas ar laikomas suimtas jokia forma.

Taip pat skaitykite: Baltarusijos skandalo fone: kas yra diplomatinis paštas ir kodėl jis neliečiamas?

L.Kasčiūnas: tai – iššūkis visai ES

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas 15min penktadienį sakė, kad tokioms provokacijoms reikia pasiruošti – jų bus.

„Diktuos madas provokacijų, čia faktas“, – pabrėžė konservatorius.

L.Kasčiūno teigimu, visa tai, kas vyksta su Baltarusija, yra iššūkis ne tik Lietuvai, bet ir visai Europos Sąjungai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Tai turi būti matoma Europos kontekste dėliojant sankcijas, ieškant tokio sankcijų poveikio mechanizmo, kuris dabar būtų realus. Viskas, režimas jau dabar yra ne tik represinis, bet ir provokacinis. Tą turi suvokti visi Vakarai. Tai, manau, yra esminė žinia. Aš manau, kad turi būti visos ES atsakas“, – pabrėžė jis.

Ž.Pavilionis: nebeliko nieko švento

Baltarusijos pareigūnams nieko nebeliko švento, vertindamas jų elgesį Lietuvos pasienyje teigė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Žygimantas Pavilionis.

„Tai yra dar vienas įrodymas, kad jau nieko švento nebeliko A.Lukašenkos režimui, kaip ir Vladimiro Putino režimui. Visos tarptautinės sutartys, ar tai būtų tos, kurios reguliuoja saugumą ar teritorijas, ar netgi diplomatų saugumą, yra pažeidžiamos“, – 15min komentavo jis.

Kaip šis incidentas paveiks tolimesnius Lietuvos ir Baltarusijos diplomatinius santykius, politikas nesiėmė prognozuoti – esą šį klausimą reikės aptarti su užsienio reikalų ministru.

Bet čia klausimas dėl mūsų diplomatų saugumo ir taip pat dėl tolesnio atstovybės funkcionavimo.

„Pasvarstysim tai su užsienio reikalų ministru. <...> Bet čia klausimas dėl mūsų diplomatų saugumo ir taip pat dėl tolesnio atstovybės funkcionavimo“, – kalbėjo Ž.Pavilionis.

Jis pažymėjo, kad Lietuva analogiškais veiksmais Baltarusijai neatsakys: „Mes patys tokių dalykų nesiimsime – diplomatinių konvencijų nepažeisime.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

Paklaustas, ar protesto nota yra vienintelė priemonė, ko šioje situacijoje gali imtis Lietuva, Ž.Pavilionis teigė, kad kita priemonė – sankcijos – šiuo metu ruošiamos, o jos esą galėtų būti pritaikytos ir prie šio incidento prisidėjusiems Baltarusijos pareigūnams.

„Žmones, kurie vykdė bet kokius tokius išpuolius, mes paprastai įtraukiame į visus savo juodžiausius sąrašus. Ir tie nusikaltimai būna įvertinti.

Šiuo metu ruošiamas ketvirtas sankcijų paketas, penktas sankcijų, taip pat yra ekonominės-sektorinės sankcijos. Tikėkimės, kad birželio 21 dieną pirmosios sankcijos bus patvirtintos užsienio reikalų ministrų lygiu. Ir visi išpuoliai, nusikaltimai, be abejonės, bus įvertinti“, – tikino komiteto pirmininkas.

Auganti įtampa

Šis incidentas įvyko augant įtampai tarp Vakarų ir Baltarusijos dėl „Ryanair“ orlaivio nutupdymo ir juo skridusio žurnalisto Romano Protasevičiaus bei jo draugės arešto.

Europos Sąjungos ambasadoriai penktadienį suderino sankcijas, draudžiančias Baltarusijos vežėjams skristi virš ES erdvės.

ES atstovai taip pat rengia dar vieną sankcijų paketą. Į „juodąjį sąrašą“ gali būti įtraukta daugiau režimo pareigūnų, Minskui grūmojama ir sektorinėmis ekonominėmis sankcijomis.

Lietuvoje daug nerimo kelia Baltarusijos režimo grasinimai atverti sieną nelegaliems imigrantams iš tokių šalių kaip Irakas ir Sirija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?