Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 03

Itin sėkmingai įgyvendintas ES finansuojamas projektas

Artėja 2023 m. lapkričio 19 d. – paskutinė Europos kaimynystės priemonės projekto „Naujosios kriminalistinės technologijos įvykio vietos tyrimams ir viešajam saugumui užtikrinti“ įgyvendinimo diena.
 3D lazerinio skenerio galimybių pristatymas Lietuvos policijos ekspozicijoje renginyje „KTU WANTed KARJEROS DIENOS 2023“
3D lazerinio skenerio galimybių pristatymas Lietuvos policijos ekspozicijoje renginyje „KTU WANTed KARJEROS DIENOS 2023“ / Lietuvos policija

Šis projektas pradėtas įgyvendinti 2020 m. vasario 20 d. ir buvo suskaidytas į keturis etapus. Bendra visų keturių projekto etapų vertė – 716 838,92 EUR, iš kurių 90%, arba 645 155,03 EUR, finansuoja Europos Sąjunga.

Per trejus su puse metų trukusį šio projekto įgyvendinimo laikotarpį buvo pasiektas labai ambicingas tikslas – Lietuvos policijoje įdiegti inovatyvūs įvykio vietos fiksavimo sprendimai pasitelkiant lazerinius trimačius (3D) skenerius ir bepiločius orlaivius, kurie yra skirti tirti sunkių ir labai sunkių nusikaltimų padarymo (įvykio) vietoms, taip pat neteisėtos migracijos, prekybos žmonėmis, neteisėto ginklų, sprogmenų perdavimo per sieną, didelio masto geležinkelio, krovininio transporto katastrofų, stichinių nelaimių ar katastrofų vietoms.

Policija/Projekto lėšomis įsigyti specializuoti automobiliai ir bepiločių orlaivių komplektai.
Policija/Projekto lėšomis įsigyti specializuoti automobiliai ir bepiločių orlaivių komplektai.

Už projekto investicinę dalį – 614 752,09 EUR – buvo įsigyti trys lazeriniai trimačiai (3D) skeneriai su darbo vietomis duomenims apdoroti, septyni specializuoti bepiločiai orlaiviai su termovizoriais, trisdešimt kompaktiškų bepiločių orlaivių, dvi mobilios kompiuterinės darbo vietos bepiločiais orlaiviais užfiksuotiems duomenims apdoroti, keturi specializuoti automobiliai.

Anot Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro viršininko pavaduotojo Tomo Butrimo, projekto įgyvendinimo pradžioje net nebuvo įsivaizduota, kad būtent šis projektas padarys didžiausią proveržį bepiločių orlaivių ir lazerinių 3D skenerių naudojimui atliekant įvykio vietos tyrimus Lietuvos policijoje.

Visa tai pakėlė įvykio vietos fiksavimo kokybę į aukščiausią lygį.

Pavyko ne tik įsigyti inovatyvią įrangą, paruošti bepiločių orlaivių pilotus, apmokyti kriminalistinių tyrimų padalinių pareigūnus skenuoti lazeriniu 3D skeneriu įvykio vietas, bet ir paruošti kompetentingus specialistus, apdorojančius šia įranga gautus duomenis (taškų debesis, aerofotografines nuotraukas) bei paruošiančius juos galutiniams vartotojams – ikiteisminio tyrimo pareigūnams ir prokurorams. Visa tai pakėlė įvykio vietos fiksavimo kokybę į aukščiausią lygį.

Policija/Bepiločio orlaivio pristatymas 2023 m. policijos ir visuomenės šventėje Tauragėje.
Policija/Bepiločio orlaivio pristatymas 2023 m. policijos ir visuomenės šventėje Tauragėje.

Atsižvelgiant į Lietuvos teritorijos dalį, kuriai skiriama Europos kaimynystės priemonės parama, nupirkta įranga buvo paskirstyta Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centrui, Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Alytaus ir Utenos apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų kriminalistinio aptarnavimo padaliniams. Kitų apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų kriminalistinio aptarnavimo padalinius pavyko aprūpinti reikiama įranga panaudojant Lietuvos policijos asignavimus.

Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centre buvo įsteigtos dvi naujos pareigybės ir į pareigas priimtiems pareigūnams pavesta teikti metodinę bei praktinę pagalbą, koordinuoti ir kontroliuoti 3D skenerių ir bepiločių orlaivių naudojimą kasdieninėje kriminalistinių tyrimų padalinių veikloje.

Policija/ Akimirka iš praktinių pratybų panaudojant lazerinį trimatį (3D) skenerį įvykio vietoje.
Policija/ Akimirka iš praktinių pratybų panaudojant lazerinį trimatį (3D) skenerį įvykio vietoje.

Nemaža projekto biudžeto dalis (37 185,75 EUR) buvo skiriama mokymams organizuoti. Per mokymo kursus buvo paruošta 70 bepiločių orlaivių pilotų, dvylika lazerinių 3D skenerių operatorių.

Bepiločiai orlaiviai ir lazeriniai trimačiai skeneriai tapo neatsiejama kasdienės Lietuvos policijos veiklos dalimi.

Kaip tvirtina Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro viršininkas, projekto vadovas Saulius Gagas, bepiločiai orlaiviai ir lazeriniai trimačiai skeneriai tapo neatsiejama kasdienės Lietuvos policijos veiklos dalimi ir yra pasitelkiami 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, reaguojant į nusikaltimus, atliekant įvykio vietos tyrimus, ieškant pasiklydusių žmonių, fiksuojant eismo įvykio vietas.

Policija/Skraidymo pratybos su policijos įsigytais bepiločiais orlaiviais.
Policija/Skraidymo pratybos su policijos įsigytais bepiločiais orlaiviais.

O rezultatai iškalbingi: per šių metų devynis mėnesius Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų padaliniai bepiločius orlaivius panaudojo net 850 kartų, lazerinius 3D skenerius – 43 kartus. Per pirmą šių metų pusmetį net 84 proc. įvykio vietos tyrimų dėl eismo įvykių, per kuriuos žuvo eismo dalyviai, dėl sunkių nusikaltimų, kurių įvykio vieta apima didelį plotą, buvo panaudota ši moderni įranga.


Projektas „Naujosios kriminalistinės technologijos įvykio vietos tyrimams ir viešajam saugumui užtikrinti“ yra įgyvendinamas pagal Europos kaimynystės priemonę ir yra finansuojamas Europos Sąjungos.

Šį straipsnį iš dalies finansavo Europos Sąjunga. Už jo turinį atsako tik Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centras ir jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad straipsnis atspindi Europos Sąjungos poziciją.

A blue flag with yellow stars Description automatically generated

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas