Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos dienos.
Išbandyti
2023 10 07

Izraelyje esantis Simonas Jurkevičius: „Matėme, kaip virš galvų skrido raketos“

Tel Avive viešintis gidas, vertėjas, lektorius, knygų autorius, muzikantas Simonas Jurkevičius šeštadienio rytą pabudo nuo sirenų ir sprogimų. Jį su bendrakeleiviais pažadino grupuotės „Hamas“ atakos ir izraeliečių gynybos sistemų atsakas.
Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šį rytą maždaug 6 val. pabudome nuo sirenų, pasigirdo sprogimai, – portalui 15min pasakojo lietuvis. – Greičiausiai tai buvo gynybinės sistemos, kurios numušė skrendančias raketas.“

Kaip jau skelbta, šeštadienio rytą iš blokuojamo Gazos Ruožo Izraelio link buvo paleista tūkstančiai raketų. Vėliau kovotojai iš Gazos įžengė į Izraelio teritoriją.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Simonas Jurkevičius
Nuotr. iš asmeninio albumo/Simonas Jurkevičius

Izraelis buvo užkluptas netikėtai, per svarbią judėjų šventę ir praėjus 50 metų nuo vadinamojo Jom Kipuro karo.

Atsakomybę už raketų ataką prisiėmė palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“, jos lyderis paskelbė, kad „pradedama nauja karinė operacija prieš Izraelį“. Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu savo ruožtu pareiškė, kad šalyje vyksta karas.

S.Jurkevičiaus teigimu, po trumpo atokvėpio, apie 11 val., situacija pasikartojo. „Matėme, kaip skrido raketos virš galvų ir pasigirdo sprogimai“, – prisiminė jis.

Pašnekovas pasidalijo girdėta informacija, kad, pasigirdus pavojaus sirenoms, sprogimas paprastai nugriaudi po 90 sek.

Situacija, anot gido, kol kas gana stabili, panikos nejusti: „Šiandien yra šeštadienis, šabas, tad viskas uždaryta, parduotuvės nedirba.

Vietos žmonės laikosi gana ramiai, gatvėse važinėja daug policijos. Tel Avive, kur esame, situacija turbūt mažiau įtempta.“

Skrydžiai taip pat kol kas neatšaukti. S.Jurkevičius į Izraelį nuvyko gastrolių. Namo turėtų iškeliauti sekmadienį apie 15 val. Kompanija negavo informacijos, kad jų skrydis būtų atšauktas.

Tačiau viešbutyje, kur jie yra apsistoję, buvo iškart sureaguota į pasikeitusią padėtį – buvo iškabintas įspėjimas, kaip elgtis ir kur eiti, jei prasidėtų ataka, yra kambarys, kur galima nueiti.

Simono Jurkevičiaus nuotr./Instrukcijos Izraelyje viešintiems žmonėms, kaip elgtis per atakas
Simono Jurkevičiaus nuotr./Instrukcijos Izraelyje viešintiems žmonėms, kaip elgtis per atakas

Svečiai informuoti, kad yra specialus saugus kambarys, kurį galima saugiai pasiekti per 90 sek. Tiesa, pašnekovas spėjo, kad tai nėra slėptuvė, mat kambarys įrengtas antrame aukšte, ne rūsyje.

Simono tėtis, žinomas žurnalistas Paulius Jurkevičius pakomentavo susidariusią situaciją ir išreiškė viltį, kad sūnus grįš laimingai.

„Rytoj skrydis iš Tel Avivo į Romą. Norime, kad sugrįžtų... Labai net norime... Ta proga: solidarumas su tais, kurie ten“, – šeštadienį jis parašė savo paskyroje „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Kaip įveikti nuostatas dėl įtraukiojo ugdymo? Sėkmingas mokyklų kelias
Mokyklos vadovė pasidalino, kas lemia įtraukties sėkmę: dalykas labai paprastas
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas