Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 06 /16:25

Dėl pažeidimų Šalčininkuose LSDP nori naujų rinkimų, bet VRK problemų nenustatė

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kreipiasi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl pažeidimų savivaldos rinkimuose Šalčininkuose. Išplatintame pranešime teigiama, kad šioje savivaldybėje rinkimai turėtų būti anuliuoti ir organizuojami nauji. Tačiau VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė sakė, kad skundą išnagrinėjusi Šalčininkų rajono savivaldybės rinkimų komisija pažeidimų nenustatė.
Rinkimai Kaune
Rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

LSDP Šalčininkuose į mero kandidatūrą kėlė Jolantą Butkevičienę. Ji trečiadienį 15min patikslino, kad skundą VRK teikia partija.

Pranešime rašoma, kad rinkimų stebėtojai fiksavo ir dokumentavo galimai neteisėtą rinkėjų pavėžėjimą į rinkimų apylinkes, taip pat atvejus, kai rinkimų komisijos nariai, išnešiodami rinkėjo korteles, čia pat nurodė už ką ir kaip balsuoti. Skunduose VRK pabrėžiama, kad rinkimų pažeidimai Šalčininkų rajone buvo sisteminiai.

„Pavyzdžiui, nufilmuota, kaip Ūtos kaime rinkėjų vežimą autobusu koordinavo rajono savivaldybėje dirbantis specialistas. Automobilis, pažymėtas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) veikėjo pavarde, Lietuvos vėliava ir Vyčiu, lydėjo autobusą, vežė rinkėjus balsuoti. Fiksuota, kaip viena rinkimų komisijos narė užsiėmė neleistina politinės agitacijos veikla. Teikdama rinkėjo korteles ji rinkimų biuletenyje nurodydavo balsuoti už LLRA sąrašą Nr. 17, nurodė, kuriuos politikus ir kokia tvarka reikia reitinguoti“, – rašo LSDP.

VIDEO: Slaptai nufilmuota, kaip rinkėjams galimai nurodoma, už ką balsuoti

Skunde VRK nurodomi du atvejai, kai balsuojant iš anksto buvo padaryti pažeidimai. Vienoje VRK teikiamoje vaizdo medžiagoje girdima, kaip rinkimų komisijos narys moteriai, gavusiai kandidatų į merus balsavimo biuletenį, teigia: „Tai visur dėkit pliusiukus. Kiekvienam apskritime dėkit pliusiukus.“

Taip pat rašoma, kad LSDP rinkimų stebėtojai fiksavo ir daugiau pažeidimų. Skunde VRK dėstoma, kad rinkimų dieną Turgelių rinkimų apylinkėje keliems piliečiams, kurie buvo galimai neblaivūs, leista balsuoti. Vienas iš jų neturėjo asmens dokumento. Į šią apylinkę autobusu atvežta ir rinkėjų grupė, kurie su savimi turėjo lapus – juose buvo pažymėta partija ir nurodyti skaičiai.

Šalčininkų rinkimų komisija vienbalsiai atmetė skundus

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė 15min komentuodama J.Butkevičienės skundus, sakė, kad Šalčininkų savivaldybės rinkimų komisija gavo informaciją ir išnagrinėjo situaciją: vienbalsiai nusprendė, kad pažeidimų nėra. Apie tai informuota ir LSDP. Kadangi iš partijos ar kandidatės atsakymų dėl sprendimų negauta, VRK pakartotinai situacijos netirs.

„Dėl balsavimo namuose: komisijos nariai nenurodinėjo už ką balsuoti, nedavė užuominų, neišskyrė kandidatų. Tame pačiame skunde buvo minima, kad rinkėjų namuose buvo agitacinės medžiagos ir, komisijos nuomone, rinkėjas savo namuose gali turėti ką nori, ir čia nėra jokio pažeidimo. Ir tas skundas buvo vienbalsiai atmestas“, – atsakė L.Matjošaitytė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Viename iš vaizdo įrašų girdisi, kaip rinkėja klausia, kuris yra norimas kandidatas, o komisijos narė nurodo, kur reikia pažymėti, kad už jį atiduotų balsą, tačiau tai irgi nelaikoma pažeidimu. Anot VRK pirmininkės, jeigu rinkėjas klausia apie kandidatus, tai rinkėjui turi pateikti informaciją, bet nenurodyti už ką balsuoti. Tiesa, ji pati nematė minimo vaizdo įrašo.

„Nemačius sunku vertinti. Jeigu rinkėjas paklausė kuris kandidatas yra tas, tai žmogus ir pasakė“, – sakė L.Matjošaitytė.

Ji pridūrė, kad taip pat nepagrįsti skundai dėl galimai neblaivių ar be asmens dokumentų balsavusių rinkėjų. Šalčininkų komisija nurodė, kad absoliučiai visi rinkėjai balsavo su asmens dokumentais.

„Buvo vienas galimai šiek tiek neblaivus rinkėjo, kuris atėjo, pasisveikino lietuviškai, pateikė asmens dokumentus, gavo biuletenį, nuėjo į kabiną, užpildė biuletenį, įmėtė pats į urną, atsisveikino ir išėjo. Komisija neturėjo jokio pagrindo neleisti jam balsuoti ar iškviesti policijos pareigūnus“, – pasakojo L.Matjošaitytė.

Nefiksuotinas pažeidimas ir dėl automobilio – pasak VRK pirmininkės, automobilis buvo nuosavas, o ne savivaldybės.

„Taip pat gautas skundas, jog rinkimų komisijos narė nešiojo rinkėjo korteles, buvo dalijami biuletenių pavydžiai, kuriuose nurodoma, už ką reikia balsuoti, kaip reikia žymėti, agitacinės medžiagos dalijimas. Komisija aiškinosi šias aplinkybes, tačiau preliminariais duomenimis tai nebus fiksuojamas kaip pažeidimas“, – atsakė L.Matjošaitytė.

VRK duomenimis Šalčininkuose pirmajame ture į merus išrinktas LLRA-KŠS kandidatas Zdislavas Palevič, kuris surinko 75,06 proc. balsų. Už J.Butkevičienę balsavo 11,17 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas