Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2019 12 03

J.Narkevičiaus chronologija: kaip plėtojasi skandalas

Rugpjūtį susisiekimo ministru tapęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Jaroslavas Narkevičius pastarąsias savaites sulaukė dėmesio dėl savo sprendimų bei pažeidimų. Prezidentas Gitanas Nausėda tris kartus paragino jį trauktis, tačiau tiek premjeras Saulius Skvernelis, tiek valdančiosios daugumos lyderis Ramūnas Karbauskis nemato tam priežasčių.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius

15min primena J.Narkevičių ištikusio skandalo eigą.

Spalio 31 d. vakare, prieš pat savaitgalį, susisiekimo ministras J.Narkevičius atleido ministerijai pavaldaus Lietuvos pašto valdybą. 15min žiniomis, ministras apie savo sprendimą net neinformavo Lietuvos pašto administracijos, o valdyba iš jo nesulaukė jokių signalų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos paštas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos paštas

Lapkričio 11 d. Atleista valdyba viešame laiške pareiškė, kad nesugrįš dirbti, nors mėginta įsakymais pratęsti jos veiklą.

Lapkričio 12 d. 15min paskelbė straipsnį apie tai, kad susisiekimo ministras spalio pradžioje išvyko į konferenciją Abu Dabyje. Ten turėjo skaityti pranešimą, bet vietoj J.Narkevičiaus tą jo vardu padarė viceministras Vladislavas Kondratovičius. Kai viceministras skaitė pranešimą ekrane švietė ministro pavardė. Be to, paaiškėjo, kad už vakarienę Jungtiniuose Arabų Emyratuose sumokėjo Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Lapkričio 13 d. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad J.Narkevičiaus elgesys nėra korupcija, be to, jį galėjo pakišti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Susitikimo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Susitikimo akimirka

Lapkričio 15 d. BNS paskelbė tekstą, kad Trakų rajono savivaldybei, kuri yra J.Narkevičiaus rinkimų apygarda, skirta daugiau lėšų gatvių asfaltavimui.

Lapkričio 18 d. Lietuvos pašto atstovai patvirtino, kad įstaiga sumokėjo už J.Narkevičiaus, tuomet dar buvusio tik seimo nariu, bei jo dukros Karolinos Narkevič pietus su Lenkijos pašto atstovais.

Lapkričio 19 d. Delfi paskelbė, kad už J.Narkevičiaus pietus Baltarusijoje spalio pradžioje mokėjo ir Klaipėdos valstybinis jūrų uostas bei „Lietuvos geležinkeliai“. J.Narkevičius išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad sumokėjo už pietus bei vakarienes, kurias apmokėjo Susisiekimo ministerijai pavaldžios įstaigos.

Tą pačią dieną LRT laidoje „Dienos tema“ prezidentas G.Nausėda neigiamai įvertino J.Narkevičiaus darbą, tačiau trauktis neragino.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Lapkričio 20 d. 15min paskelbė apie tai, kad J.Narkevičiui priklausančiame Seimo viešbučio bute kartais nakvoja jo dukra K.Narkevič. Po šio straipsnio ministras atsisakė minėto buto. Vėliau jis dėl savo elgesio turėjo aiškintis opozicijai Seime.

Tądien, G.Nausėda sakė, kad duodantis J.Narkevičiui laiko, kad jis „mėgintų susitvarkyti, ką yra pridirbęs“.

Lapkričio 21 d. pasak LLRA-KŠS pirmininko Valdemaro Tomaševskio, ministras nepadarė nieko blogo, o G.Nausėdos kritika buvo švelni.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis, Jaroslavas Narkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis, Jaroslavas Narkevičius

Lapkričio 26 d. 15min paskelbė straipsnį apie tai, kad iš Vilniaus rajono keliams Vyriausybės papildomai skirtų 300 tūkst. eurų 299,9 tūkst. atiteko S.Skvernelio gatvei. Pinigus keliams perskirstyti buvo pasiūlęs susisiekimo ministras J.Narkevičius.

Tą pačią dieną paaiškėjo, kad Trakuose gyvenantis J.Narkevičius turi butą Vilniuje, nors buvo gavęs ir butą Seimo viešbutyje. Turimą būstą sostinėje ministro žmona nuomojo.

VIDEO: Apie butą Vilniuje paklaustas J.Narkevičius: „Ką norim, tą ir darom“

Be to, LNK laida KK2 paskelbė reportažą apie tai, kad J.Narkevičius galimai brakonieriauja Trakų rajone, Gilūšio ežere. J.Narkevičius pareiškė, kad tai netiesa. Lapkričio 28 d. 15min paskelbė, kad ežero savininkai ministro nėra matę, o jis sodybos ten neturi.

Lapkričio 27 d. 15min kalbinti politologai teigė, kad J.Narkevičius į ministro postą pateko ne kaip profesionalas, bet kaip siūlė, kuri surišo esamą valdančiąją daugumą. Baiminamasi, kad patraukus ministrą gali iširti ir dauguma Seime.

Lapkričio 28 d. prezidentas Gitanas Nausėda paragino J.Narkevičių trauktis iš pareigų. Ministrą užstojo R.Karbauskis, tvirtinęs, kad valdantieji nemato tam priežasčių, bei V.Tomaševskis, minėjęs, jog ministras turi premjero Sauliaus Skvernelio palaikymą. Seime prabilta apie interpeliaciją J.Narkevičiui, tačiau nepavyko surinkti parašų.

VIDEO: Prezidentas nebegali pasitikėti J.Narkevičiumi ir mano, kad jis turi trauktis iš einamų pareigų

Gruodžio 2 d. po ligos į darbą grįžęs premjeras S.Skvernelis Vyriausybėje pareiškė, kad neįžvelgia „teisinių faktų“, pagal kuriuos galėtų reikšti pretenzijas susisiekimo ministrui J.Narkevičiui ir jį atstatydinti.

VIDEO: Saulius Skvernelis apie Jaroslavą Narkevičių: nemato dėl ko būtų galima reikšti pretenzijas ministrui

Į tai sureagavo Prezidentūra: BNS rašė, kad G.Nausėda toliau ragina susisiekimo ministrą trauktis, nes ministrams galioja ne tik teisiniai, bet ir moraliniai reikalavimai.

Tą pačią dieną pats J.Narkevičius BNS pareiškė, kad žada dirbti toliau ir pateikti S.Skverneliui raštiškus paaiškinimus dėl kritikos.

Gruodžio 3 d. prezidentas vėl pakartojo raginimą ministrui atsistatydinti. Pasak G.Nausėdos, LLRA-KŠS nenori keisti J.Narkevičiaus, nes jis „lengvai tampomas už virvučių“. R.Karbauskis BNS teigė, kad nemato, kodėl ministrui reiktų trauktis, o V.Tomaševskis atsakė, kad nesiruošia diskutuoti su šalies vadovu per žiniasklaidą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius