Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 06

J.Neverovičius: įtarimus reikia išnagrinėti, tačiau GIPL turi veikti nepertraukiamai

Portalui „15min“ kartu su kelių šalių partneriais atskleidus, kad pernai gegužę atidarytame strategiškai svarbiame Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) galėjo būti sumontuotos rusiškos detalės, prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius sako, kad kilę įtarimai turi būti patikrinti ir išnagrinėti.
Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vis dėlto, pasak prezidento patarėjo aplinkos ir infrastruktūros klausimais, svarbu užtikrinti, kad dujotiekis veiktų nepertraukiamai.

„Jeigu yra kažkokios problemos su standartais, sertifikatais, kyla kažkokių įtarimų, ta informacija turi būti patikrinta, išnagrinėta ir turi būti priimti atitinkami sprendimai“, – Žinių radijui antradienį sakė J.Neverovičius.

„Tai yra strateginis projektas, kuris yra reikšmingas ne tik Lietuvai, bet ir Lenkijai (...). Manytume, kad reikia ir toliau užtikrinti, kad šitas dujotiekis nepertraukiamai veiktų, o tie iššūkiai su sertifikatais, standartais ir galbūt dalimis, jeigu jų neatitinka, tuos sprendimus pati įmonė (dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ – BNS) įsivertins ir priims“, – pridūrė prezidento patarėjas.

Pasak jo, dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ turėtų numatyti ir visų standartų ir aukščiausių reikalavimų neatitinkančių dujotiekio komponentų keitimą.

„Aš nepersistengčiau atsakinėti į tokius techninius klausimus. Čia pati įmonė įvertins visus scenarijus, įskaitant ir tokį, kad reikėtų keisti visus elementus, kurie neatitinka standartų ir aukščiausių reikalavimų“, – teigė J.Neverovičius, atsakydamas į klausimą apie galimą rusiškų detalių poveikį dujų tiekimui.

Pasak patarėjo, konkrečių asmenų, tarp jų ir energetikos ministro, atsakomybė paaiškės teisėsaugos institucijoms atlikus su GIPL statyba susijusius tyrimus.

„Energetikos ministerija yra institucija, prižiūrinti ir atliekanti valstybės, kaip savininko funkcijas, tose įmonėse, kurios atsako už mūsų perdavimo sistemą. Taigi, tiesioginis vaidmuo prižiūrėti ir užtikrinti įmonėse įstatymų laikymąsi“, – teigė J.Neverovičius.

„Tyrimus atliks atitinkamos institucijos ir pateiks atsakymus, kas vyko ir kas yra atsakingas už tokius sprendimus“, – kalbėjo patarėjas.

Vilniaus apygardos prokuratūra pernai liepą pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo ir sukčiavimo statant GIPL, o projekto užsakovės – valstybės valdomos įmonės „Amber Grid“ ir jos akcininkė „Epso-G“ dėlioja krizės valdymo planus, pirmadienį rašė „15min“.

Pasak jo, šiuo metu narpliojama pagrindinė įtarimų versija – „Alvora“ susirado kelias Europos įmones, kad po jų išduotais kokybės sertifikatais galėtų paslėpti Rusijos koncerno „ChelPipe“ įmonės pagamintas ir „Alvorai“ jau galimai parduotas detales. „Alvora“ šiuos įtarimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas