Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Razma: LSDP pozicija dėl koalicijos su konservatoriais gali keistis po antrojo turo

Pirmasis Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma mano, kad socialdemokratų pozicija dėl valdančiosios koalicijos formavimo su konservatoriais po antrojo parlamento rinkimų turo gali pasikeisti.
Jurgis Razma / BNS nuotr.
Jurgis Razma / BNS nuotr.

„Aš suprantu dabar socialdemokratų ar Sauliaus Skvernelio laikyseną, kai jiems antrame ture reikia ir tų visokių marginalų balsų. Jeigu jie nepateko į antrą turą, tai jie turbūt mušis į krūtinę ir jiems įrėmus šautuvą neišgausi žodžio, kad jie galėtų kalbėtis ir būti koalicijoje su konservatoriais“, – Žinių radijui trečiadienį sakė J.Razma.

„Kitokia gali būti socdemų ar demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ laikysena (po rinkimų – BNS), kai nebereikės savo laikysenos grįsti tuo pamąstymu, kaip čia priims rinkėjai“, – kalbėjo jis.

Pirmąjį rinkimų turą minimalia persvara laimėjusios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė valdančiąją koaliciją mato tik su „valstiečiais“ ir demokratais. Ji yra sakiusi, kad koalicijos su konservatoriais neformuotų.

J.Razma kalbėjo besitikintis, kad po Seimo rinkimų partijos „galvos valstybiškai, kokia čia koalicija geriau valstybei“.

„Matome, kad vis dėlto tokią tvarkingą centro-kairės ar centro-dešinės koaliciją gali būti suformuoti pakankamai sudėtinga be kokių nors marginalų ir populistų pagalbos“, – teigė konservatorius.

Po pirmojo rinkimų turo konservatoriai nedideliu balsų skirtumu liko antri, o trečioje vietoje – partija „Nemuno aušra“.

Anot J.Razmos, konservatoriams antrajame rinkimų ture surinkus daugiau balsų nei socialdemokratams, ši politinė jėga būtų kviečiama pokalbiui apie plačią koaliciją.

Jis taip pat svarstė, kad pirmojo rinkimų turo rezultatams įtakos galėjo turėti su konservatorių politikais susiję skandalai.

„Labai nedėkingai susikaupė mums tokių asmeninių mūsų politikų skandalų kaip tik priešrinkiminiame laikotarpyje, ir aš bijau, kad tai ir sutrukdė mums gauti šiek tiek geresnį rezultatą“, – sakė konservatorius.

Seimo nariui konservatoriui Andriui Vyšniauskui prieš rinkimus pateikti įtarimai „čekiukų“ byloje. Jis sustabdė narystę konservatorių gretose, pasitraukė iš frakcijos seniūno pareigų bei Teisės ir teisėtvarkos komiteto.

Buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė iš pareigų atsistatydino birželį paaiškėjus, kad su teisėsaugos ir priežiūros institucijų akiratyje atsidūrusios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininke Ieva Trinkūnaite bei teistu jos sugyventiniu Vilhelmu Germanu pernai privačiu lėktuvu skrido į Dubajų atostogauti.

Sekmadienį per Seimo rinkimus daugiausia balsų – 19,36 proc. – gavo opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija, tai jai garantuoja 18 mandatų. Dar du socialdemokratai išrinkti vienmandatėse apygardose.

Antri liko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 17,96 proc. balsų ir 17 mandatų. Dar vienas konservatorius rinkimus laimėjo vienmandatėje apygardoje.

Už partiją „Nemuno aušra“ balsavo 14,99 proc. rinkėjų, tai jai užtikrino 14 mandatų Seime.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ surinko 9,24 proc. ir turi aštuonis mandatus, Liberalų sąjūdis gavo 7,70 proc. balsų ir užsitikrino septynis mandatus naujajame parlamente. Dar vienas mandatas iškovotas vienmandatėje apygardoje. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga perkopė 7 proc. barjerą ir turi šešis mandatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito