Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 11

J.Šiugždinienė nemato reikalo atsistatydinti, jos išlaidas tyrinėja prokurorai

Visuomenininkui Andriui Tapinui paskelbus, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė palikdama Kauno miesto savivaldybę galimai neatsiskaitytinai gavo 13,8 tūkst. eurų už tarybos nario veiklą, ji sakė nematanti reikalo palikti postą. Aiškindamasi dėl išlaidų konservatorė teigė, kad jas pagrįsdavusi skaičiuodama, kam kiek išleido, čekių atsiskaityti už jas nereikėdavo rinkti. Kauno apygardos prokuratūra pranešė, kad pradėtame tyrime dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų lėšų panaudojimo bus tiriamas ir J.Šiugždinienės gautų lėšų panaudojimas.
Jurgita Šiugždinienė
Jurgita Šiugždinienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atsiskaitydavo, bet čekių nerinko

Ketvirtadienį Seime žurnalistams J.Šiugždinienė aiškino, kad susipažino su A.Tapino paskelbta informacija. Ji sakė, kad gerai, jog tokia iniciatyva yra, tai padės išskaidrinti sistemą, padaryti ją teisingesne.

„Aš, kaip Kauno miesto tarybos narė, per mėnesį išleisdavau 600–700 eurų. Juos visą laiką reglamentavau ir atsiskaitydavau už juos pagal reglamentą, pagal Kauno miesto savivaldybės nustatytą tvarką. Tikrai sąžiningai visada atsiskaičiau“, – komentavo ji.

J.Šiugždinienė sakė valdiškus pinigus kaip Kauno miesto savivaldybės tarybos narė naudojusi transportui, internetui.

Ji kartojo atsiskaitydavusi pagal Kauno miesto savivaldybės reikalavimus. Reglamentas – pateikti išlaidų detalizaciją.

„Čekių Kauno miesto savivaldybėje, pagal reglamentą, niekada atskirai pateikti nereikėjo ir nė vienas tarybos narys nėra teikęs kelias kadencijas“, – dėstė ministrė.

Išlaidas politikė aiškino pagrįsdavusi jas skaičiuodama ir „teikdama patvirtinimą, detalizaciją“.

„Žinai, kiek išleidi, tiek ir atsiskaitai. Taip, kaip yra nustatyta reglamento tvarka, nieko naujo nebuvo nei šioje kadencijoje, nei užpraėjusioje“, – kartojo konservatorė.

Klausiama, kaip ji galės pagrįsti būtas išlaidas, J.Šiugždinienė teigė, kad kaip ir visi kiti, kartodama, jog veikė pagal reglamentą.

Prašydama patikslinti, kaip, pavyzdžiui, naudodamasi telefonu, apskaičiuodavo, kokios išlaidos – asmeninės, kokios – valdiškos, ji kartojo, kad kaip ir visi kiti.

„Normaliai. Aš turiu telefoną ir skaičiuoju, kiek aš išleidžiu. Tam tikrą išlaidų dalį skirdavau būtent tarybos nario veiklai. Tai yra natūralu“, – teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narė.

Kodėl dabar išleidžia mažiau?

Kartu ministrė aiškino, kad yra viena mažiausiai parlamentinei veiklai išleidžiančių Seimo narių – per ketvirtį 1,3 tūkst. eurų, kai galima išleisti virš 4 tūkst. eurų.

Ji teigė kaip ministrė reprezentacijai per kadenciją išleidusi tik 1 tūkst. eurų, kai galimybė buvo panaudoti 35 tūkst. eurų.

„Visada sąžiningai atsiskaitau, sąžiningai dirbu ir nesuprantu, kodėl turėčiau atsistatydinti“, – kalbėjo J.Šiugždinienė.

Kodėl dabar išleidžia mažiau nei būdama Kauno miesto savivaldybės tarybos nare?

„Todėl kad tai buvo visiškai kitoks darbo pobūdis – darbas su rinkėjais. Tai buvo visiškai kita aplinka. Tai natūralu, kad išlaidos gali būti kitokios“, – dėstė konservatorė.

„Aš jums dabar negaliu paaiškinti detaliai, kas buvo prieš dvejus ar trejus metus, kur kokios išlaidos, kokiose eilutėse. Tikrai aš tos informacijos, kaip sakant, neanalizavau šiandien iš ryto ir nežiūrėjau. Išleidau ten, kur buvo reikalinga tarybos nario darbui“, – sakė ji.

Premjerei Ingridai Šimonytei pareiškus, kad jeigu ministras neskaidriai naudojo lėšas, turės trauktis, J.Šiugždinienė atkartojo mintį ir pakartojo, jog viską tikrai naudojo skaidriai.

Ji sakė galinti įrodyti, kad pinigus naudojo skaidriai. Tačiau į klausimą, kaip, neatsakė.

Ministrės išlaidas tyrinėja prokurorai

Kauno apygardos prokuratūra pranešė, kad Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorų iniciatyva gegužės 9 d. buvo pradėtas tyrimas dėl galimo viešojo intereso pažeidimo, kurio metu bus vertinamas Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų panaudojimo teisėtumas ir pagrįstumas.

Tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti, ar nebuvo padaryta žala, ar nebuvo pažeisti savivaldybių interesai, taip pat ar biudžeto lėšos buvo naudojamos racionaliai.

Šio tyrimo metu bus tiriamos ir švietimo, mokslo ir sporto ministrės J.Šiugždinienės gautų lėšų panaudojimas, nes 2019–2020 metais ministrė buvo Kauno miesto savivaldybės tarybos narė.

Siekiant patvirtinti arba paneigti viešojoje erdvėje paskelbtas aplinkybes bei užtikrinant tyrimo visapusiškumą, Kauno apygardos prokuratūra kreipėsi į atsakingas institucijas dėl papildomos informacijos pateikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas