Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 19

Jauno klebono pamokslai glumina kauniečius: „Liepė paaugliui nusirengti, kad šis pasijustų vyru“

Dalį parapijiečių jau kurį laiką piktina Kauno Šv. Antano Paduviečio bažnyčios klebono Tomo Trečioko pamokslai, kurių metu jis nevengia pavartoti aštresnių žodelių. Dvasininkas jaunas, tad nesibodi švaistytis šiuolaikines realijas atitinkančiomis frazėmis. Bažnyčios lankytojai dėl to netgi ėmė jį filmuoti. Ne vienam kilo klausimas: ar tokie aštrūs pasisakymai nežeidžia paauglių?

„Dievą išvadino durneliu“

Į 15min redakciją kreipėsi kaunietė Kamilė, kuri patikino, jog dėl šio kunigo bendruomenė daugiau nebegali tylėti. Kaip įrodymą T.Trečioko nederamų kalbų moteris pateikė kovo 5 d. darytą mišių garso įrašą. Jame užfiksuotas klebono pamokslas apie tėvų bei maištaujančių paauglių santykius.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šv. Antano bažnyčia
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šv. Antano bažnyčia

„Klebonas T.Trečiokas per pamokslą pasakojo, kaip liepė pas jį atėjusiam paaugliui nusirengti nuogai, jei šis nori pasijusti tikru vyru. Kaip lankydamas šeimas, jis išvaro tų šeimų paauglius iš namų. Apie tai, kaip ragina žmones neiti į bažnyčią. Kaip jis moliais išvadino motinas ir tėvus, kurie sielojasi dėl savo paklydusių vaikų. Moliais išvadino ir jų pačių vaikus. Ir svarbiausia – Dievą išvadino durneliu ir durniais, kurie tiki juo“, – teigė Kamilė.

Kone kiekvieną sekmadienį per jo pamokslus girdime tokius žodelius kaip kekšė, kekšystė, viešnamiai.

Anot jos, pamokslu jau ne pirmą ir toli gražu ne antrą kartą visi taip pasipiktina, kad žmonės ima filmuoti kleboną. Moteris kelia klausimą, ar tokie dvasininko vartojami žargonai ir išsireiškimai nedaro žalos vaikams ir paaugliams, kurie ateina į bažnyčią?

„Kone kiekvieną sekmadienį per jo pamokslus girdime tokius žodelius kaip kekšė, kekšystė, viešnamiai. O dar tos jo pagyros apie su džiaugsmu kelių policijai mokėtą baudą. Šis garso įrašas jus tikrai šokiruos“, – pažadėjo kaunietė ir patikino, jog dėl to ne kartą buvo kreiptasi į Kauno arkivyskupą Lionginą Virbalą, tačiau reakcijos nesulaukta.

VIDEO: Kunigo Tomo Trečioko kovo 5 dienos pamokslas Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje Kaune

Kalba vaizdinga

Garso įraše girdima, kaip T.Trečiokas kreipiasi į paauglius auginančius tėvus, dalija jiems patarimus: „Kai kas mane pasikviečia, jog sulaikyčiau norintį išeiti vaiką, aš atidarau duris ir sakau jam – „Eik“. Pasimeta“; „Nereikia bijoti moliui pasakyti, kad jis molis. Per klaidas uždirbamas nuolankumas“; „Vienas paauglys atėjo pas mane. Sako: „Nekenčiu tėvų“. Paklausiau, ar nori būti vyras? Atsakė, kad nori. Sakau: „Nusirenk ir eik laukan“. Tai pasirodė, kad jis ne vyras, o vaikas“.

Pamokslo metu klebonas paauglius, norėjusius nepriklausomybės nuo tėvų, vadina padugnėmis, prisipažįsta pažeidęs kelių eismo taisykles ir mokėjęs baudą, dėl ko pasijuto išsilaisvinęs. Prisipažįsta ir dėl to, jog norėtų, kad mažiau žmonių eitų į bažnyčią. Tuomet lengviau būtų dirbti.

Vienu metu jis pertraukia pamokslą ir liepia jo nefilmuoti ir nefotografuoti.„Turiu aštrias akis, gerą klausą, silpnus nervus. Tas derinys yra nelabai geras“, – prašymą palydi tokie jo žodžiai.

Skundų nesulaukė

Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas 15min patikino, jog arkivyskupas L.Virbalas nėra apie tai girdėjęs ir parapijiečiai niekada tiesiogiai jam nesiskundė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lionginas Virbalas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lionginas Virbalas

„Tiesa, arkivyskupas buvo gavęs vieną anoniminį laišką, tačiau tokių juk rimtai vertinti neįmanoma. Jei yra problema, tuomet žmonės ateina ir kalbasi su ganytoju, tada ir sprendžiama. Jei iš tiesų kunigas elgiasi netinkamai, sulauks įvertinimo“, – teigė D.Chmieliauskas.

Anot jo, klierikai pamokslo sakymo subtilybių mokosi šešerius metus. Nusiskundimų dėl vieno ar kito Kauno kunigo pasitaiko, tačiau arkivyskupija – ne prokuratūra, sankcijų netaiko.

Nerašykit apie jį nieko blogo, o tai ištrenks į kokį šikučių kaimą ir liksim be tokio puikaus klebono.

„Dekalogas ir evangelija yra didžiausias mūsų etikos kodeksas“, – pabrėžė jis.

Nuvykus į pačią bažnyčią, klebono T.Trečioko joje surasti nepavyko. Šv. Mišias laikė kitas kunigas. Sutikta vargonininkė Laima negalėjo patikėti, jog kažkas skundžiasi šiuo dvasininku.

„Aš vien dėl jo atvirų, kitokių pamokslų atvažiuoju iš toli. Man taip patinka. Tomas dirba su paaugliais, yra pats jaunas, gal dėl to jo pamokslai kam nors stringa. Nerašykit apie jį nieko blogo, o tai ištrenks į kokį šikučių kaimą ir liksim be tokio puikaus klebono“, – galvą purtė moteris.

Paprašė melstis už jo klaidas

Pats T.Trečiokas teisintis nepuolė. 33-ejų metų kunigas pripažino savo kaltę.

„Padariau daug grubių klaidų. Ypač tą kovo 5 dieną. Turiu mažai patirties. Esu jaunas. Atsiprašau tų, kuriuos mano vaizdingi pasisakymai įžeidė. Prašau parapijiečių melstis už mane ir mano klaidas. Teisintis būtų vaikiška. Priimu šį išbandymą. Laukia kančios sekmadienis“, – tikino klebonas.

Viena klaida žmogų gali sudeginti, o tūkstantis gerų darbų – neiškelti.

Anot jo, viena klaida žmogų gali sudeginti, o tūkstantis gerų darbų – neiškelti. Nors jis patikino galintis pateikti ne vieną argumentą savo naudai, to nedarysiąs. Puolimas jo atžvilgiu yra per stiprus. Klebonas jaučiasi filmuojamas jau ilgą laiką. Kai kurie žmonės laukė jo klaidos.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šv. Antano bažnyčia
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šv. Antano bažnyčia

„Kunigų seminarija nekalta. Ji puikiai išmoko sakyti pamokslus. Tai mano asmeninė klaida. Aš nesugebu įvertinti savųjų kalbų. Žmonės vertina. Dievas mato, ką gero padariau, o ką blogo – žmonės pasakys. Gaila tik, kad niekas neatėjo ir tiesiogiai į akis nepasakė. Nepasiūlė taisyt kalbėsenos“, – patikino T.Trečiokas, padėkojęs ir žiniasklaidai, kuri tildo puikybę, verčia pasitempti.

Kunigo teigimu, Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje sekmadieniais apsilanko po 2500-3000 žmonių. Iš viso parapijoje – apie 40 000 tikinčiųjų. Tad sunku kiekvieną aptarnauti su meile.

„Man patinka dirbti kaimiškoje vietovėje, kur žmonės – nuoširdūs. Gali kiekvienam skirti pakankamai laiko. Mieste nespėji. Galbūt dėl to kažkas ir pyksta“, – spėjo klebonas.

T.Trečiokas į kunigus įšventintas 2010 metų sausį. Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje klebonauja antri metai – nuo 2014 m. gegužės. Šiuose Dievo namuose Šv. Mišias laiko penki kunigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito