Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 08

JAV lietuvis Juozas Kazlas: man neramu dėl Amerikos paramos Ukrainai

Amerikos lietuvis, nepriklausomas politikos stebėtojas Juozas Kazlas iš arti mato amerikiečių nuotaikas. Tad 15min video laidoje „15/15“ su juo ir pasikalbėjome apie amerikiečių nuotaikas po kadencijos vidurio rinkimų, respublikonų nesutarimus, paramą Ukrainą ir bene labiausiai amerikiečius jaudinantį klausimą – ar Donaldas Trumpas bandys dar kartą siekti prezidento posto?
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Interviu temos

  • JAV kadencijos vidurio rinkimai
  • Respublikono Rono DeSantiso perspektyvos
  • Donaldo Trumpo ambicijos
  • JAV parama Ukrainai

– Tai pirmiausia papasakokit, kaip jūs laikotės Amerikoj, kaip gyvenat?

– Ačiū, gerai, esu sveikas, myliu žmoną, žmona mane myli, turiu draugų, turiu darbų, tai nėra ko skųstis.

Pokalbio įrašo stop kadras/Nepriklausomas politikos stebėtojas, Amerikos lietuvis Juozas Kazlas
Pokalbio įrašo stop kadras/Nepriklausomas politikos stebėtojas, Amerikos lietuvis Juozas Kazlas

– Aktualija, žinoma, yra vidurio kadencijos rinkimai, jie mus dar vis lydi. „Raudonoji banga“ neįvyko, kaip kad tikėjosi respublikonai, ir nenuplovė demokratų iš Kongreso. Kita vertus, vis tiek respublikonai paėmė Atstovų rūmus. Kokios jūsų įžvalgos po šių rinkimų?

– Man atrodo, kad šie rinkimai yra politinė staigmena – beveik, galima sakyti, istorinė staigmena, nes iš tikrųjų paprastai prezidento partija pralaimi tam tikrą skaičių vietų Kongrese, ypač Atstovų rūmuose.

Pavyzdžiui, B.Clintono demokratai per pirmus vidurio kadencijos rinkimus prarado 54 vietas, G.W.Busho – 30, B.Obama, kuris labai populiarus buvo, pralaimėjo 63 vietas per pirmus kadencijos rinkimus. Na, ir D.Trumpas 40 pralaimėjo.

O dabar visi sakė, kad dar ir prezidentas yra nelabai populiarus. Ir staiga matome, kad demokratai gal iš viso nepraras nė vienos vietos Senate. O Atstovų rūmuose gali būti praradę mažiau negu 10 vietų. Tai čia yra labai įdomu. Ir, man atrodo, iš to gali būti įvairiausi rezultatai politiniai.

Vienas iš jų, man atrodo, yra, kad D.Trumpas, jo reputacija tarp respublikonų ir konservatorių bus sužalota ir kris dar daugiau. Man atrodo, kad tas pakenks jo šansams būti išrinktam, net nominuotam kaip respublikonų kandidatui į prezidentus.

Aš tik šiandien pamačiau vieną labai įdomią statistiką – kad 2021 metais po rinkimų 78 nuošimčiai respublikonų norėjo, kad D.Trumpas būtų jų kandidatas. Praėjusį rugpjūtį jau tik 57 nuošimčiai norėjo, kad jis būtų kandidatas. O lapkričio mėnesį – 48 nuošimčiai.

– Kaip manote, kodėl taip yra, kokios priežastys?

– Man atrodo, kad yra aišku, kad jo įsikišimas į šiuos rinkimus parodė du dalykus: vienas – kad jis nelabai moka rasti aukštos kokybės žmonių, kad jam yra įdomūs tik tie žmonės, kurie aiškiai pasisako, kad jie tiki, jog rinkimai buvo pavogti ir kad jis yra tikras prezidentas.

Ir antra – kad su laiku žmonėms nusibosta ta jo vienintelė tema. Jo vienintelė tema yra, kad jis yra teisėtas prezidentas ir kad rinkimai buvo pavogti. Žmonės turi ekonominių problemų, kitų bėdų, o tas senis dar kalba apie rinkimus, kurie vyko beveik prieš dvejus metus. Man atrodo, tas turi įtaką. Ir kai pamatai, kad žmogus jau nebėra toks stiprus – ar fiziškai, ar politiškai, tada jau mažiau žiūri į jį kaip į vadą.

– Galima sakyti, kad jis truputį atsilieka nuo savo rinkėjų, kad jis yra praeityje, o tie žmonės, kurie rinko jį anksčiau, jau yra priekyje?

– Man atrodo, kad jisai yra atsilikęs nuo tam tikro sluoksnio respublikonų rinkėjų. Yra dar kai kurie, kurie laiko save ne respublikonais, o D.Trumpo kulto nariais, galima pasakyti. Ir jiems jis yra kaip dievaitis.

Bet tai toli gražu nėra visi respublikonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas