Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 07 10 /20:40

JAV prezidentas Joe Bidenas Vilniaus oro uoste ilgai bendravo su žmonėmis, bet prie viešbučio nepasirodė

Pirmadienio vakarą Vilniuje šiek tiek po 19 valandos nusileido Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Joe Bidenas. Jis atskrido išskirtiniu lėktuvu „Air Force One“. J.Bidenas iš Didžiosios Britanijos į Vilnių atvyko dalyvauti NATO viršūnių susitikime. J.Bidenas kone valandą bendravo su jo laukusiais žmonėmis, juokavo ir net pats darė asmenukes. JAV prezidento kortežas sustojo prie sostinės centre esančio „Kempinski“ viešbučio, tačiau ten susirinkusiems vilniečiams J.Bidenas nepasirodė.
Joe Bidenas atvyko į Vilnių
Joe Bidenas atvyko į Vilnių / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Tarptautiniame Vilniaus oro uoste JAV vadovo laukė garbės sargyba ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. J.Bidenas iš lėktuvo pasirodė vienas. Jis ilgai spaudė ranką G.Nausėdai, o kelis žingsnius žengė įsikibęs jam į parankę.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių

Kalbėjosi su žmonėmis ir darėsi asmenukes

Prieš sėsdamas į automobilį J.Bidenas ilgokai pabendravo su jo už tvoros laukusiais žmonėmis, tarp kurių daugiausia buvo JAV ambasados Lietuvoje darbuotojų ir jų šeimų narių. Tarp susirinkusiųjų daugiausia buvo jaunų žmonių. Drauge su juo su žmonėmis kalbėjosi ir valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

VIDEO: Joe Bidenas tik išlipęs iš lėktuvo skyrė dėmesio ir susirinkusiems gerbėjams
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių

J.Bidenas ne tik kalbėjosi su žmonėmis, juokavo, bet ir mielai su jais pozavo nuotraukoms. Nestokodamas geros nuotaikos J.Bidenas net pats darė asmenukes. Galingiausios pasaulio valstybės vadovas niekur neskubėjo, bendravo su kiekvienu norinčiu ir kartu fotografavosi kone valandą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Joe Bidenas bendrauja su vilniečiais
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Joe Bidenas bendrauja su vilniečiais

Kortežas sustojo prie „Kempinski“ viešbučio

Galiausiai prieš 20 val. JAV prezidento kortežas paliko oro uostą ir išvyko į Vilniaus centrą. Paskui jį nusidriekė labai ilga automobilių kolona. J.Bidenui vykstant į Vilniaus centrą eismas tomis gatvėmis buvo uždarytas. JAV prezidento kortežas važiavo užėmęs visas gatvių juostas.

J.Bideno kortežas išvyko į sostinės širdyje esantį viešbutį „Kempinski“, prie kurio buvo susirinkusi minia žmonių, daugybė pareigūnų, žurnalistų. Ant viešbučio stogo įsitaisę snaiperiai.

Tačiau J.Bideno kortežas prie viešbučio paradinių durų nesustojo. Jis nuvažiavo Universiteto gatve. Vis dėlto netrukus jo kortežas sugrįžo L.Stuokos-Gucevičiaus gatve ir įvažiavo į didžiulę palapinę, kuri pastatyta gatvėje tarp „Kempinski“ ir „Amberton“ viešbučių. Ar J.Bidenas pro tą palapinę įėjo į „Kempinski“ viešbutį, buvo neįmanoma pamatyti.

Vildamiesi, kad JAV prezidentas dar pasirodys, prie viešbučio susirinkę žmonės ilgai nesiskirstė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bideno kortežas prie „Kempinski“ viešbučio
Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bideno kortežas prie „Kempinski“ viešbučio
VIDEO: Pamatykite: JAV prezidento lėktuvas nusileido Vilniaus oro uoste

Nei tikslus J.Bideno atvyko laikas, nei viešbutis, kuriame jis apsistos, iš anksto nebuvo skelbiamas. J.Bideno automobilių kortežas į Vilnių buvo atskraidintas prieš kelias dienas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas atvyko į Vilnių

TIESIOGINĖ TRANSLIACIJA:

G.Nausėda: tai – istorinis įvykis

Antradienį priešpiet rengiama oficiali JAV Prezidento pasveikinimo ceremonija Prezidentūros kieme. Vėliau Lietuvos ir JAV vadovai dvišaliame susitikime aptars paramą Ukrainai, NATO rytinio flango stiprinimo priemones, atsaką į Baltarusijos remiamą Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą. Vėliau J.Bidenas dalyvaus NATO viršūnių susitikime.

„JAV prezidento atvykimas į Lietuvą – tai istorinis įvykis, liudijantis apie artimus ir tvirtus mūsų šalių ryšius“, – Prezidentūros pranešime spaudai cituojamas G.Nausėda.

„Lietuva vertina Jungtinių Valstijų strateginę partnerystę ir nepaprastai reikšmingą indėlį, stiprinant rytinio NATO flango ir viso Aljanso gynybą“, – pridūrė jis.

Trečiadienį sakys kalbą

Trečiadienį, liepos 12 d., pasibaigus NATO viršūnių susitikimui, tik antrą kartą Lietuvos istorijoje, į šalies gyventojus kreipsis Jungtinių Amerikos valstijų prezidentas. J.Bideno kalbą vilniečiai ir miesto svečiai galės išgirsti gyvai Vilniaus universiteto Didžiajame kieme.

Renginys nemokamas ir atviras visuomenei, tačiau patekimas į jį vyks gyvos eilės principu, jokia išankstinė registracija nėra vykdoma.

Istorinę JAV prezidento kalbą taip pat transliuos renginio prieigose įrengti lauko ekranai.

Patekti į trečiadienio renginį bus galima nuo 16:30 val. pro vartus esančius Universiteto ir Skapo gatvių sankirtoje.

Dėl NATO viršūnių susitikimo metu galiojančių eismo ribojimų į renginio ir aplinkines teritorijas bus galima patekti tik pėsčiomis.

Renginio prieigose JAV slaptoji tarnyba atliks oro uosto tipo saugumo patikrą.

VIDEO: Istorinis JAV prezidento „Air Force One“ lėktuvo nusileidimas iš arti

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyksiančiame viršūnių susitikime iš viso tikimasi 48 NATO šalių narių ir šalių partnerių delegacijų. Jose bus apie 2400 narių, 40 valstybių vadovų. Tokio dydžio susitikimas Lietuvoje rengiamas pirmą kartą.

Lietuvoje taip pat lankysis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Vilniuje jau buvo

Joe Bidenas Vilniuje jau yra buvęs – būdamas viceprezidentu, JAV prezidento pareigas einant Barackui Obamai, lankėsi Lietuvos sostinėje 2014 m. kovo 18 d., kelios dienos po Kryme įvykusio „referendumo“.

Į Vilnių tuomet J.Bidenas atskrido iš Varšuvos, kur pasmerkė Rusijos vykdytą Krymo aneksiją ir perspėjo dėl papildomų sankcijų.

JAV viceprezidentas Vilniuje susitiko su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite ir Latvijos vadovu Andriu Bėrziniu.

VIDEO: Minios žmonių pasitiko Joe Bideno lėktuvą: ratams palietus žemę, akimirkai stojo tyla, kurią keitė plojimai

Po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje J.Bidenas pabrėžė, kad Baltijos šalių saugumas yra NATO reikalas.

„Noriu patvirtinti mūsų pasiryžimą laikytis Šiaurės Atlanto kolektyvinės gynybos sutarties. Norėjau labai aiškiai pats asmeniškai pasakyti, kad pagal penktąjį jos straipsnį mes tikrai atsakysime į agresiją prieš valstybę narę. Noriu užtikrinti, kad mes labai labai labai rimtai žiūrime į savo atsakomybę. Į tai atsakingai žiūri ir JAV prezidentas, ir aš“, – teigė J.Bidenas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Andris Bėrzinis, Dalia Grybauskaitė ir Joe Bidenas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Andris Bėrzinis, Dalia Grybauskaitė ir Joe Bidenas

Todėl, aiškino J.Bidenas, pastaruoju metu buvo sustiprinta Baltijos šalių oro erdvės apsauga, o artimiausiu metu gali būti stiprinami kariniai mokymai Baltijos šalyse.

„Mes žengsime papildomų žingsnių, bus padidinta mūsų bendradarbiavimo apimtis, įskaitant didesnį JAV pajėgų rotavimą Baltijos regione vykdyti pratybas žemėje ir jūroje, ir mokymo misijoms“, – kalbėjo J.Bidenas.

Jis pabrėžė, kad dabar svarbus ne tik karinis, bet ir energetinis saugumas, nes Rusija energetiką naudoja kaip karinį ginklą. Todėl Europai yra svarbu kuo skubiau diversifikuoti energetikos šaltinius.

Antrasis JAV prezidentas

J.Bidenas yra antrasis JAV prezidentas, apsilankęs Lietuvoje. 2002 m. šalyje lankėsi tuometinis JAV prezidentas George'as W.Bushas. Jis tuomet taip pat viešai kreipėsi į Lietuvos gyventojus.

Vilniaus Rotušės aikštėje jis ištarė istorine tapusią frazę: „Kiekvienas Lietuvos priešas nuo šiol bus laikomas ir JAV priešu“, kuri pažymėjo ką tik Lietuvos gautą kvietimą prisijungti prie NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius