Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

JAV valdžioje kai kas galėjo nesiskiepyti nuo COVID-19, bet ar tikrai tūkstančiai?

Interneto vartotojai tebelieja nuoskaudą dėl COVID-19 skiepų. Socialiniuose tinkluose dalijamasi sąrašu asmenų, kuriems JAV esą nebuvo taikoma ši vakcinacija. Jame – tūkstančiai žmonių nuo parlamentarų ir Baltųjų rūmų bei parlamento personalo iki vakcinas sukūrusių kompanijų darbuotojų. Ši informacija – netiksli, kai kurių iš minėtų institucijų ir bendrovių darbuotojai turėjo skiepytis.
Vakcina nuo koronaviruso
Vakcina nuo koronaviruso / 123RF.com nuotr.

Seną tvarką priminė „Telegram“ vartotojai

Šiuo sąrašu anglų kalba neseniai pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos. „Paskelbtas sąrašas asmenų JAV, kuriems nebuvo taikoma vakcinacija nuo COVID“, – paaiškino ji.

Toliau internautė išvardijo: tai – visi senatoriai ir Atstovų Rūmų nariai, Kongreso ir Baltųjų rūmų darbuotojai, 2,5 tūkst. „Pfizer“, 1,5 tūkst. „Moderna“ ir 120 tūkst. „Johnson & Johnson“ darbuotojų, 15 tūkst. CDC (JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro) ir 14 tūkst. FDA (JAV Maisto ir vaistų administracijos) darbuotojų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ vartotoja priminė seną ir ne visai teisingą informaciją
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ vartotoja priminė seną ir ne visai teisingą informaciją

Moteris kaip šaltinį nurodė Nepriklausomos gydytojų asociacijos kanalą „Telegram“. Toks tikrai yra ir tas pats sąrašas su vertimu į rusų kalbą (ji šiame kanale dominuoja) čia buvo paskelbtas diena anksčiau.

Kažkodėl tuo pačiu sąrašu su fraze „Tai pasako viską, ką reikia žinoti. Tačiau tie patys žmonės reikalauja, kad jūs ir jūsų vaikai gautų šias vakcinas bei sustiprinančias dozes“ internete imta aktyviai dalytis pastarosiomis dienomis, nors skiepijimosi bumas jau seniai praeityje. Ypač aktyviai juo dalijamasi rusiškose socialinių tinklų paskyrose.

Lietuvė šia informacija pasidalijo nuo skiepijimo pradžios praėjus kone ketveriems metams, kai mūsų šalyje vakcinacija nuo COVID-19 beveik sustojusi. Valstybės duomenų agentūros kaupiama statistika rodo, kad pastaruoju metu skiepijosi po vieną-du žmones ar visai nė vieno.

Ekrano nuotr. iš osp.stat.gov.lt/Pastarosiomis savaitėmis nuo COVID-19 pasiskiepija vos po vieną-du ar visai nė vieno Lietuvos gyventojo
Ekrano nuotr. iš osp.stat.gov.lt/Pastarosiomis savaitėmis nuo COVID-19 pasiskiepija vos po vieną-du ar visai nė vieno Lietuvos gyventojo

Negaliojo tik parlamentui

Atvirkštinė vaizdų paieška rodo, kad panašiais išimčių sąrašais buvo dalijamasi jau 2021-aisiais (čia, čia), praėjus mažiau nei metams nuo skiepijimo pradžios. Apie ta rašė naujienų agentūra „Reuters“.

Tuomet teigta, neva Baltųjų rūmų, Kongreso, teismų sistemos, CDC, FDA, Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto (NIAID), Jungtinių Valstijų pašto tarnybos (USPS), „Pfizer“ ir „Moderna“ darbuotojai, taip pat – dokumentų neturintys imigrantai neprivalės skiepytis. Socialinių tinklų vartotojai aiškino, esą jie buvo „atleisti nuo privalomų prezidento Joe Bideno vakcinų“.

JAV vadovas 2021 m. rugsėjo 9 d. pasirašė vykdomąjį įsakymą, nurodantį federaliniams darbuotojams pasiskiepyti nuo koronaviruso.

Be to, prezidentas paskelbė, kad privataus sektoriaus įmonės, kuriose dirba bent 100 žmonių, turės užtikrinti, kad darbuotojai būtų visiškai paskiepyti arba reguliariai tikrinami.

Kaip ir daugelyje šalių, JAV valdžią sudaro trys šakos: įstatymų leidžiamoji, vykdomoji ir teisminė. Minėtas įsakymas buvo taikomas federaliniams darbuotojams, kurie priklauso vykdomajai valdžiai.

Kongreso nariai ir personalas yra įstatymų leidžiamosios valdžios dalis, taigi jiems įsakymas nebuvo taikomas. Beje, faktas, kad parlamentui reikalavimas negaliojo, buvo sulaukęs kritikos.

Teismų sistemoje nebuvo vieningos vakcinavimo politikos. Tačiau federaliniai apygardų teismai trijuose iš 10 didžiausių šalies miestų paskelbė reikalaujantys, kad darbuotojai būtų pasiskiepiję nuo COVID-19.

Baltieji rūmai ir dauguma federalinių darbuotojų priklauso vykdomajai valdžiai. Įsakymas buvo taikomas visiems federaliniams darbuotojams, taigi ir Baltųjų rūmų, CDC, FDA, taip pat anksčiau minėto NIAID personalui.

Vakcinas nuo koronaviruso sukūrusi kompanija „Pfizer“ dar 2021 m. rugpjūčio 4 d. paskelbė, kad reikalaus visų savo darbuotojų ir rangovų Jungtinėse Valstijose pasiskiepyti nuo COVID-19 arba kas savaitę testuotis.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Seniai gimusia melagiena pasidalyta rusiškoje „Telegram“ paskyroje
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Seniai gimusia melagiena pasidalyta rusiškoje „Telegram“ paskyroje

„Johnson & Johnson“ ir „Moderna“ savo ruožtu rugpjūčio viduryje pranešė nuo spalio taip pat reikalausiančios, kad visi darbuotojai JAV būtų pasiskiepiję nuo COVID-19. Išimtys buvo taikomos tik dėl individualių religinių ar medicininių priežasčių. Visoje šalyje tokių darbuotojų, 2021 m. gruodžio duomenimis, buvo 165 tūkst.

15min verdiktas: iš dalies melas. JAV prezidento J.Bideno pasirašytas vykdomasis įsakymas, kad federaliniai darbuotojai būtų pasiskiepiję nuo koronaviruso, 2021 m. buvo taikomas Baltiesiems rūmams, FDA ir CDC, jis neapėmė tik Kongreso. „Pfizer“, „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“ savo darbuotojams taikė analogiškus reikalavimus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius