Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jessicos Shy koncertas buvo rekordinis, bet Lietuvos erdvėse yra buvę ir didesnių

Penktadienį įvykęs Jessicos Shy šou sudrebino ne tik Kauno Dariaus ir Girėno stadioną, bet ir internetą. Gerbėjai dalijosi įspūdžiais, žurnalistai publikavo reportažus ir skelbė, kad renginys buvęs rekordinis. Bet pastarąjį faktą lydėjo skirtingi epitetai: skelbta, kad jis buvo ir didžiausias lietuviškos muzikos koncertas šiemet, ir apskritai. Kaip yra iš tiesų?
Jessicos Shy koncertas Kaune
Jessicos Shy koncertas Kaune / Luko Grušecko ir Evelinos Sabaliauskaitės nuotr.

Koncertas pateko į istoriją

Vienos tituluočiausių Lietuvos popmuzikos atlikėjų Džesikos Šyvokaitės – toks tikrasis jos vardas – koncertas Kaune paskutinį vasaros savaitgalį sulaukė ne tik didžiulio žiniasklaidos, bet ir gerbėjų dėmesio.

Bilietų pardavėjai iškart po renginio pranešė, kad didžiausias ir vienintelis šiemet dainininkės šou įėjo į istoriją kaip didžiausias 2024-ųjų lietuviškos muzikos koncertas.

Taip pat skaitykite: Į Jessicos Shy koncertą Kaune plūdo stilingi gerbėjai: stadione ošė daugiatūkstantinė minia

„Dariaus ir Girėno stadione Kaune nugriaudėjęs grandiozinis pasirodymas išsiskiria tuo, kad į jį buvo parduotas rekordinis skaičius bilietų“, – skelbė bilietų platinimo bendrovė „Bilietai.lt“.

Iškart nurodyta, kad „priešpaskutinę šių metų vasaros dieną surengtas šou tapo visų laikų didžiausiu koncertu: tiek daug bilietų nebuvo parduota nė į vieną lietuvių muzikos atlikėjo koncertą“. Paaiškėjo, kad į renginį buvo susirinkę 38 tūkst. žiūrovų.

Taip pat skaitykite: Jessica Shy sudrebino Dariaus ir Girėno stadioną: parduotas rekordinis bilietų skaičius

Šią informaciją pasigavo žurnalistai, ji buvo kartojama ir vėlesniuose rašiniuose apie renginį, tiesa, pirmiausiai akcentuojant, kad koncertas buvo didžiausias šiais metais.

Taip pat skaitykite: Po gyvenimo koncerto – netikėta Jessicos Shy žinutė: „Maniau, norėsiu ilgai ilsėtis nuo muzikos“

Bet archyvuose randama informacija rodo, kad dainininkės, kuri dabar yra viena populiariausių Lietuvoje ir vien šių metų M.A.M.A. apdovanojimuose susišlavė 6 statulėles, pasirodymas nebuvo didžiausias istorijoje šalies atlikėjo ar grupės pasirodymas.

Su „Foje“ atsisveikino didesnė minia

Lietuvos rekordų tinklalapyje ir kitur internete galima rasti informacijos apie įvairius didžiausius koncertus mūsų šalyje – vieno ar kito atlikėjo arba grupės, tam tikrais metais, tam tikroje arenoje, uždarose patalpose arba atviroje erdvėje ir pan.

Portalas 15min kreipėsi į viešąją įstaigą „Agentūra Factum“ su prašymu nurodyti, kuris Lietuvoje vykęs pavienio atlikėjo ar grupės koncertas (ne festivalis ar renginys, kaip, pavyzdžiui, Dainų šventė) laikomas didžiausiu. Atsakymo kol kas nesulaukėme. Kaip ir iš „Bilietai.lt“, kurių paprašėme patikslinti, kuria prasme Jessicos Shy koncertas buvo rekordinis.

„Google“ paieškos sistema išmeta ne vieną interviu su žinomu dainininku, dainų autoriumi, prodiuseriu, aktoriumi Andriumi Mamontovu, kuris yra sakęs, kad didžiausias toks pasirodymas buvo jo su bičiuliais suburtos grupės „Foje“ atsisveikinimas Vilniaus Vingio parke.

1997 m. gegužės 17 d. vykusio koncerto klausė mažiausiai 50 tūkst. žmonių, nors dažniausiai nurodomas gerokai didesnis skaičius – 60 tūkst.

„Tai buvo momentas, kai supratau, kad tokios akimirkos mano gyvenime daugiau niekada nebebus, – apie paskutinį pasirodymą su grupe yra pasakojęs A.Mamontovas. – Ypatingai tai pajutau atliekant paskutinę dainą „Laužo šviesa“. Suvokiau, kad tai vienintelė ir labai ypatinga akimirka… Tokio jausmo, kaip anąsyk, nebepajutau niekada.

Grupės archyvo nuotr./„Foje“
Grupės archyvo nuotr./„Foje“

Renginyje dalyvavę žmonės pamena, kad žiūrovai buvo užpildę visą žole ir asfaltu padengtą erdvę nuo scenos iki pirmųjų Vingio parko medžių. Palyginimui – į pernai čia vykusį JAV grupės „Imagine Dragons“ koncertą, lrt.lt duomenimis, buvo susirinkę 40 tūkst. žiūrovų.

„Foje“ laikais Vingio parke esame surengę du solinius koncertus, – pernai pasakojo A.Mamontovas. – 1995 m. buvo turbūt geriausias mūsų koncertas. Atlikimo ir jausmo prasme. Čia įvyko ir paskutinis „Foje“ koncertas, kuris, neįtikėtina, vis dar yra rekordinis Lietuvoje pagal vieno atlikėjo surinktą žmonų skaičių viename koncerte.“

VIDEO: „Foje“ paskutinis koncertas 1997.05.17 Vingio parke

Nusprendę išsiskirti, kolektyvo nariai 1997-ųjų gegužę gerbėjus pakvietė į tris paskutinius koncertus. Jie vyko Klaipėdos Vasaros estradoje, Kauno Nemuno saloje ir Vingio parke. Muzikos firmos „Tigris“, kuri su „Foje“ dirbo nuo pat savo veiklos pradžios 1993 m., duomenimis, juose iš viso apsilankė daugiau nei 100 tūkst. žmonių.

Už šių koncertų organizavimą „Tigris“ 1997 m. gavo „Bravo“ statulėlę „Už geriausią metų renginį“, o Kultūros ministerija grupei įteikė 50 tūkst. litų premiją.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Didžiausiu Lietuvos istorijoje vieno atlikėjo ar grupės surengtu pasirodymu laikomas grupės „Foje“ atsisveikinimo koncertas, surengtas 1997 m. gegužės 17 d. Tądien į Vilniaus Vingio parką susirinko apie 60 tūkst. žiūrovų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas