Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 29

Jonavos gyvūnų daugyklos istorijoje šokiruojanti atomazga: šuniukai grąžinti kankintojams

Pernai spalį Jonavos rajone aptiktos gyvūnų daugyklos vaizdai šokiravo visuomenę: šunys buvo laikomi narvuose, jiems nebuvo duodama vandens, neteikiama net būtiniausia veterinaro pagalba. Nors Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) teismui pateikė prašymą keturkojus konfiskuoti, byloje priimtas sprendimas juos grąžinti daugintojams.
Jonavos daugykloje aptikti gyvūnai
Jonavos daugykloje aptikti gyvūnai / „DogSpotas“ nuotr.

„Patikrinimo Jonavos rajone metu, kuriame dalyvavo VMVT inspektoriai, policijos pareigūnai, Jonavos rajono savivaldybės administracijos ir gyvūnų globėjų organizacijų atstovai, buvo fiksuota žiauraus elgesio su gyvūnais faktų. Daugiau kaip 20 šunų buvo laikoma ankštuose narvuose ir boksuose, Dalyje jų grindys grotuotos, be paklotėlių, – laikymas visai netinkamas šunų letenėlėms.

Narvuose laikomi šunys patikrinimo metu neturėjo vandens. Pirminės apžiūros metu nustatyta, kad 5 šunys buvo su ryškiai matomais ligų požymiais, t. y. jiems nebuvo teikiama veterinarinė pagalba“, – apie daugykloje aptiktas sąlygas kalbėjo VMVT Kauno departamento Jonavos skyriaus viršininkė-valstybinė veterinarijos inspektorė Diana Daina Šutovienė.

Teismo sprendimas šokiravo

Dar labiau nei sąlygos daugykloje, gyvūnų globėjus šokiravo teismo sprendimas – po kelis mėnesius trukusio proceso keturkojus nuspręsta grąžinti atgal daugintojams.

Teismas daugintoją pripažino kalta dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Jai skirta 700 eurų administracinė bauda be gyvūnų konfiskavimo.

Teismas daugintoją pripažino kalta dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Jai skirta 700 eurų administracinė bauda be gyvūnų konfiskavimo.

Pareiškimą teikusi institucija, Kauno VMVT, prašė teismo skirti papildomą administracinio nusižengimo poveikio priemonę – gyvūnų konfiskavimą.

To reikalauta atsižvelgiant į gyvūnų laikymo sąlygas bei itin prastą keturkojų būklę.

„DogSpotas“ nuotr. /Jonavos daugykloje aptikti gyvūnai
„DogSpotas“ nuotr. /Jonavos daugykloje aptikti gyvūnai

Gyvūnų globos organizacijos „DogSpotas“, globojančios daugiau nei 20 iš šios daugintojos laikinai konfiskuotų gyvūnų (dar 8 globoja „Lesės“ prieglauda bei 10 „Nuaras“), vadovė Indrė Pileckienė negali suprasti tokio nutarimo logikos.

Pasak globėjos, teismas pripažino, kad daugintoja žiauriai elgėsi su gyvūnais, paskirta bauda, tačiau laikinai konfiskuoti šunys grąžinami žmogui, dėl kurio elgesio ir kankinimo gyvūnams grėsė suluošinimas ir žūtis.

Pas globėjus pateko sunkios būklės

Gyvūnų globėjai neslepia savo nusivylimo ir abejoja tokiu nutarimu.

„Kadangi nuo pirmos dienos žinome, kokios būklės buvo gyvūnai, atkeliavę iš šios daugyklos, protu nesuvokiama, kaip toks sprendimas apskritai galėjo išvysti dienos šviesą“ – piktinosi „DogSpoto“ vadovė.

Daugumai konfiskuotų gyvūnų iš karto po perėmimo buvo reikalinga vieno ar kito pobūdžio būtinoji veterinarinė pagalba, kai kuriems prireikė lašelinių.

Klaikiomis sąlygomis laikyti gyvūnai turėjo užleistų lėtinių ligų, dėl kurių jautė nepakeliamą skausmą.

„Dėl antisanitarinių sąlygų daugykloje buvo sunku ištverti dvoką net stovint greta pastatų, kur buvo laikomi gyvūnai, o po visos gyvūnų gelbėjimo procedūros, kaip mes sakome, paprasčiau drabužius būtų sudeginti, nei išsskalbti“, – pasakoja I.Pileckienė.

„DogSpotas“ nuotr. /Jonavos daugykloje aptikti gyvūnai
„DogSpotas“ nuotr. /Jonavos daugykloje aptikti gyvūnai

„Gyvūnai buvo smarkiai neprižiūrėti, dauguma smarkiai viduriavo, turėjo įvairių parazitų – visa tai patvirtinta veterinarijos klinikų išrašais. Jau nekalbant apie tai, kad jos veikla buvo nelegali, daugintoja negalėjo pateikti būtinų dokumentų, gyvūnai neturėjo skiepų, o dalis jų buvo pradanginta konfiskacijos metu – kur jie dingo, paaiškinimų nepateikė nei pati daugintoja, nei buvo išaiškinta bylos nagrinėjimo eigoje.“ – apie bylos eigą pasakojo I.Pileckienė.

Teismas savo sprendimą grindžia viltimi, jog daugintoja savikritiškai įvertins savo elgesį.

Taip pat byloje dėstoma, jog nusižengusioji A.P. jau išsinuomavo konteinerius bei nupirko šunims skirtų kilimėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas