Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 05

Jonavos miesto centre iškirsti medžiai papiktino jonaviečius: sunaikinta žalia erdvė

Istoriniame Jonavos Ramybės skvere iškirsti medžiai, iš jų – 23 saugotini. Toks miesto savivaldybės sprendimas papiktino jonaviečius, o valdininkams žeriami kaltinimai ne tik vienintelės centre esančios ir žmonių mėgstamos žaliosios erdvės niokojimu, tačiau ir visuomenės nuomonės nepaistymu.
Jonavos miesto centre iškirsti medžiai
Jonavos miesto centre iškirsti medžiai / jonavoszinios.lt nuotr.

Jonavos miesto centre esantį Ramybės skverą atnaujinti numatyta dar prieš kelerius metus. Tačiau jonaviečiai sako net neįtarę, kad šioje vietoje bus iškirsta tiek medžių – net 42. Nukirsti trys klevai, ąžuolas, 14 kaštonų, trys liepos bei invaziniai medžiai.

Kaip socialiniame tinkle teigė Mokyklos seniūnaitijos seniūnaitis Žilvinas Galimovas, pagal savivaldybės gautą raštą aišku, jog kertamų medžių sąrašas sudarytas pradėjus takų nužymėjimo darbus.

„Naikinami tie saugotini medžiai, kurie trukdo naujai tiesiamiems takams. Vadinasi, pasitvirtino mano hipotezė, jog savivaldybė neturi lankstumo ir geriau pašalins tako kelyje atsiradusį medį nei patį taką pakreips šiek tiek kita linkme. Savivaldybė nemato nieko blogo savo darbuose, nes viskam yra leidimai ir viskas vykdoma pagal įstatymus. Bėda, jog leidimai ir įstatymai nevertina moralinio aspekto“, – rašė Ž.Galimovas.

Nors savivaldybės atsakyme Ž.Galimovui teigiama, jog bus atsodinti nauji medžiai, tačiau jonavietis tvirtina, kad net penki nauji medeliai vargu ar atstos vieną stiprų ir sveiką ąžuolą.

Kaip teigia Ž.Galimovas, savivaldybė turėtų pateikti nuorodą, kada buvo paskelbtas kvietimas ir visuomenei pristatytas numatomas projektas. Savo ruožtu savivaldybė teigia, jog jis buvo paskelbtas savivaldybės interneto svetainėje.

„Teigiate, jog viskas vyksta pagal įstatymus, darbams yra leidimai, tačiau politikoje ne ką mažiau svarbus ne tik teisinis, bet ir moralinis aspektas. Kaip iš moralinės prizmės vertinate savivaldybės stovėseną Ramybės skvero rekonstrukcijos klausimu, visuomenei išreiškus nepasitenkinimą konkrečiai medžių kirtimo klausimu?“ – viešai klausė Ž.Galimovas.

Ramybės skvero atnaujinimas papiktino nemažai jonaviečių – žmonės piktinosi visų pirma valdžios požiūriu bei diskutavo apskritai apie situaciją mieste: siaurinamas gatves, nesuprantamą Prezidento gatvės rekonstrukciją, tiesiogine žodžio prasme susprogdintą buvusį baldų kombinatą.

jonavoszinios.lt nuotr./Jonavos miesto centre iškirsti medžiai
jonavoszinios.lt nuotr./Jonavos miesto centre iškirsti medžiai

„Pamačius pjaunamus medžius parke be galo liūdna. Ir iškilo mintyse savaitgalio pasivaikščiojimai Nidos trinkelių takeliais, vingiuojančiais tarp pušų. Gal gali ir Jonavoje takeliai būti siauresni, vingiuoti, bet išsaugant žaliuojančius medžius?“ – socialiniame tinkle rašė jonavietė Milita.

Jonavietė Jolita taip pat kaip pavyzdį pateikė Kauno miesto parką, esantį greta Muzikinio teatro, kuriame žaliuoja medžiai.

Jonaviečiai taip pat įžūliu vadino savivaldybės elgesį, kai, kilus sujudimui dėl kertamų medžių, jų darbai nebuvo bent laikinai sustabdyti: „Atrodė, kad priešingai: medžiai iškirsti dar operatyviau“.

Tuo tarpu savivaldybės specialistai teigia, jog viskas daroma pagal patvirtintus planus ir gavus leidimus.

„Prieš pradedant projekto įgyvendinimo darbus Jonavos rajono savivaldybės Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija išnagrinėjo projekto sprendinius dėl projekte numatytų medžių ir krūmų šalinimo. Komisijos nariai įvertino padėtį vietoje. Projekte buvo numatyta pašalinti 119 medžių. Komisija nusprendė, kad projektui įgyvendinti pakanka pašalinti 42 medžius, iš kurių 17 invaziniai medžiai (uosialapiai klevai ir baltažiedė robinija) bei du medžiai blogos būklės.

23 priskiriamiems saugotiniems medžiams Jonavos rajono savivaldybės administracija paskaičiavo atkuriamąją vertę – 17 tūkst. 415 eurų.

Apmokėjus numatytų iškirsti saugotinų medžių atkuriamąją vertę, rugsėjo 26 d. Jonavos rajono savivaldybės administracija išrašė leidimą saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo, genėjimo darbams. Vykdant medžių kirtimo darbus vienas klevas buvo papildomai išsaugotas“, – rašoma 15min atsiųstame Jonavos rajono savivaldybės komentare.

Pasak valdininkų, medžius kirsti prireikė dėl to, jog Ramybės skveras taps nauja ir patrauklia erdve miestiečiams.

Kaip sakė Jonavos miesto savivaldybės Remonto ir statybos skyriaus vedėjas Mantas Petrauskas, parke bus įrengti nauji šviestuvai, pakeistos esamų takų dangos, nutiesti nauji takai, įrengti suoliukai, pasodinti medžiai, krūmai, atnaujinamos vejos, laisvalaikio erdvės.

„Parko teritorijoje, vykdant projektą, augantys medžiai bus išsaugoti, išskyrus tuos, kurie yra prastos būklės ar patenka į tvarkomas erdves. Siekiant išsaugoti parko žaliuosius plotus, bus pasodinti lapuočiai, taip pat dekoratyviniai medžiai ir krūmai“, – teigė M.Petrauskas.

Ramybės skvero atnaujinimas kainuos 639 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento