Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 29 /17:40

Julius Pagojus savo neblaivią nuodėmę slėpė ir nuo socialdemokratų vadovų, ir nuo visuomenės

Lietuvos socialdemokratų partijos vadovybė iki antradienio popietės nieko nežinojo apie tai, kad partijos narys, buvęs teisingumo viceministras, dabar paskirtas teisingumo ministru Julius Pagojus yra nubaustas už tai, kad vairavo neblaivus, ir iki šiol dar nėra atgavęs vairuotojo pažymėjimo. Partijos atstovai neslepia, kad žinia apie šią nuobaudą galėjo pakeisti jų sprendimą jį siūlyti į ministro pareigas.

Apie J.Pagojaus nuobaudą nieko nežinojo net Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, 15min patvirtino jo atstovas spaudai Mindaugas Janulionis.

Jis neslėpė, kad ši žinia galėjo turėti įtakos priimant sprendimą, ką siūlyti Teisingumo ministerijos vadovu, kurį socialdemokratų prezidiumas priėmė pirmadienio vakarą.

Tačiau, pasak M.Januliono, dabar A.Butkevičius mano, kad J.Pagojaus tinkamumą eiti pareigas jau įvertino paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, todėl persvarstyti jo kandidatūrą esą per vėlu.

Nesakė, nes niekas neklausė

Pats J.Pagojus antradienio vakarą, po Vyriausybės narių pasitarimo dėl darbų programos, pripažino, kad apie tai, jog buvo pagautas neblaivus prie vairo iki šiol buvo pasipasakojęs tik savo tuomečiam tiesioginiam vadovui – teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui.

Jis tikino, kad anksčiau apie teismo skirtą nuobaudą viešai nieko nesakęs, nes iki dabar jo niekas apie tai neklausė.

„Anksčiau šitas klausimas neiškilo, apie tai žinojo mano tiesioginis vadovas ir daugiau žmonių ministerijoje vadovybėje“, – pripažino jis.

Anksčiau šitas klausimas neiškilo, apie tai žinojo mano tiesioginis vadovas ir daugiau žmonių ministerijoje vadovybėje, – sakė J.Pagojus.

J.Pagojus sako, kad tuomet buvo pasisiūlęs atsistatydinti, tačiau tam J.Bernatonis nepritaręs, todėl viceministras liko dirbti toliau, viešai apie nuobaudą neprabilo, o šiemet dalyvavo konkurse į Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovus, jį laimėjo ir buvo paskirtas į pareigas, nepaisant tebegaliojančios nuobaudos.

Tuo tarpu partijos pirmininko ir partijos vadovybės J.Pagojus pripažino neinformavęs.

Klausiamas, ar apie nuobaudą pasakė prezidentei Daliai Grybauskaitei, su kuria susitiko antradienį ryte, J.Pagojus tikino, kad su šalies vadove kalbėjo „apie viską“.

To, kad viešai apie savo nuodėmę neprabilo, jis nelaiko apgavyste.

„Ne, tikrai nelaikyčiau to apgavyste. Tai buvo įvykis, kuris man buvo skaudus ir kuris įvyko prieš pusantrų metų ir kuris tikrai man buvo pamoka. Pamoka, kurią išmokau ir kuri suteikė patirties daugiau tokių klaidų nedaryti“, – sakė paskirtasis teisingumo ministras.

Klausiamas, kaip elgtųsi dabar, jei pasikartotų panaši istorija, J.Pagojus tikino, kad taip tiesiog nebus, nes pamoką jis išmokęs.

„Politinės atsakomybės tikrai nevengsiu ne tik dėl tokių atvejų, bet jeigu ir kažkokie kitokie per kažkokius atsitiktinumus įvyktų“, – žadėjo jis.

J.Bernatonis apie teismo sprendimą: „Aš labiau pasitikiu kraujo tyrimu“

Teisingumo ministro poste paskutines dienas skaičiuojantis socialdemokratas Juozas Bernatonis, kurio pavaduotoju Teisingumo ministerijoje iki šių metų vasaros buvo J.Pagojus, 15min aiškino, kad buvęs viceministras nieko blogo nepadarė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Bernatonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Bernatonis

„Ne jis buvo teistas už tai, kad yra neblaivus, jūs ne taip traktuojate. Jis buvo sustabdytas kai vairavo Neringoje, kiek pamenu. Kadangi buvo parodymai alkotesterio virš 0,4 trupučiuką, jis su tuo nesutiko, kadangi jis buvo blaivas, ir jis darė kraujo tyrimus. Bet kadangi jam reikėjo persikelti keltu į Klaipėdą daryti tyrimus, praėjo keletas valandų, ir teismas priėmė sprendimą, kad praėjus tam tikram laikui galėjo išnykti (girtumas – aut.). O kraujyje nebuvo rasta. Aš nemanau, kad jis buvo išgėręs apskritai“, – 15min sakė teisingumo ministras.

Aš nemanau, kad jis šioje situacijoje buvo kaltas. Aš labiau pasitikiu kraujo tyrimu, negu alkotesterio parodymais, – sako J.Bernatonis.

15min pastebėjus, kad J.Pagojus iki šiol neturi vairuotojo pažymėjimo, J.Bernatonis patikslino: „Teises jis turi, jis negali vairuoti. Jis šiuo metu nevairuoja, man atrodo, kad jam jau nedaug beliko – gal trys mėnesiai.“

Paklaustas, ar tokia istorija neturėjo atsiliepti viceministro karjerai, ministras tikino, kad ne.

„Aš nemanau, kad jis šioje situacijoje buvo kaltas. Aš labiau pasitikiu kraujo tyrimu, negu alkotesterio parodymais. Bet toks buvo teismo sprendimas, teismo sprendimą mes gerbiame“, – aiškino jis.

J.Bernatonis pridūrė, kad nevalia žmogaus du kartus teisti už tą patį. „Būtų baudimas už tą patį įvykį, teisinėje valstybėje tai neįmanoma, bet jeigu reikia skandalo jums, galit daug ką prisigalvoti“, – kalbėjo socialdemokratas.

Socialdemokratai įsiutę

Pirmadienį vakare prezidiumo posėdyje kandidatą į teisingumo ministrus rinkęsi socialdemokratai apie J.Pagojaus nuobaudą už vairavimą esant neblaiviam nieko nežinojo, 15min patvirtino keli partijos valdybos nariai.

Socialdemokratas A.Sysas pripažino, kad apie tai nieko niekas nežinojo, bet šis faktas būtų turėjęs įtakos priimant sprendimą.

A.Sysas tikino, kad J.Pagojus būtinai turėjo informuoti partijos bičiulius apie padarytą nusižengimą ir gautą nuobaudą.

„Ir aš tada jums galėčiau sekti kitokią pasaką“, – juokėsi A.Sysas.

Kitas socialdemokratas neoficialiai tvirtino, kad bet kuriam kitam partijos nariui tokia nuobauda užkirstų kelius užimti bet kokias pareigas ministerijose, o gal net Seime.

Todėl jis neabejoja, kad J.Pagojus apie nuobaudą galėjo nutylėti ne netyčia.

Ministrui dabar labai padedame ir mes, ir premjeras, ir prezidentė, nes ministrui be teisių nereikės taksi ieškoti ir draugų prašytis pavežėjamam ar važiuoti visuomeniniu transportu. Jis turės automobilį su vairuotoju, – ironizavo socialdemokratas.

Taip pat socialdemokratai svarsto, ar tikrai J.Pagojus būtų buvęs pasirinktas kandidatu į teisingumo ministrus, jei partijos vadovybė būtų žinojusi apie šią istoriją.

„Tuo labiau, kad nuobauda vis dar galiojanti. Čia yra rimčiau. Ministrui dabar labai padedame ir mes, ir premjeras, ir prezidentė, nes ministrui be teisių nereikės taksi ieškoti ir draugų prašytis pavežėjamam ar važiuoti visuomeniniu transportu. Jis turės automobilį su vairuotoju. Pačiu laiku jis buvo paskirtas ministru“, – ironizavo vienas socialdemokratas.

Pats J.Pagojus tikina, kad partijos prezidiumo ir valdybos posėdžiuose pirmadienio vakare jis nedalyvavo, todėl nežino, ar šis klausimas buvo svarstytas.

VIDEO: Juliaus Pagojaus komentaras apie nuobaudą

Dvi taurės virto trim

J.Pagojus teisme sakė, kad šeštadienio vakare išgėrė dvi taures vyno, todėl esą negalėjo patikėti alkoholio matuoklio duomenimis, kurie parodė, jog jis dar neblaivus.

Dabar J.Pagojus jau sako negalintis atsiminti, ar išgėrė dvi, ar tris taures.

„Būtent dėl to aš ir pats nepatikėjau. Žinote, dabar neprisiminsiu dvi ar trys, bet tikrai nebuvo daugiau esmingai“, – klausiamas, kaip jo sudėjimo žmogus vakare išgėręs porą taurių, ryte gali „įpūsti“ 0,67 promilės, kalbėjo J.Pagojus.

Jis aiškino, kad norėjo kraujo tyrimui duoti Klaipėdos ligoninėje, tačiau vienoje iš jų jam būtų tekę laukti apie pusvalandį, o kitoje dirba J.Pagojaus tėvai, todėl J.Pagojus aiškina nutaręs tyrimo vykti net į Kretingą.

„Tai buvo viena iš priežasčių. Nenorėjau, kad būtų kažkokių insinuacijų, o į kitą Klaipėdos ligoninę pasiskambinau ir sužinojau, kad tektų laukti apie pusvalandį. Kadangi ir taip buvo praėję nemažai laiko, nenorėjau, kad dar daugiau jo praeitų, tai pasiskambinau į Kretingos ligoninę ir sužinojau, kad ten eilės nėra“, – aiškino paskirtasis teisingumo ministras.

J.Pagojus 2015 m. gegužės 31 dieną Nidoje buvo sustabdytas vairuojantis transporto priemonę, jam nustatytas lengvas girtumas – 0,67 promilės.

Tuomet J.Pagojus ėjo teisingumo viceministro pareigas.

Jis su nuobauda nesutiko ir per dvi valandas iš Nidos nuvyko į Kretingos ligoninę duoti kraujo. Kraujas parodė J.Pagojų esant pakankamai blaivų, kad galėtų vairuoti.

Tačiau 2016 metų vasario 23 dieną teismas paskyrė J.Pagojui 289 eurų baudą ir 12 mėnesių atėmė teisę vairuoti. Politikas šį nuosprendį apskundė, tačiau gegužės 2 dieną Klaipėdos apygardos teismas skundo netenkino.

Teisė vairuoti J.Pagojui atimta iki 2017 metų vasario.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas