Tiesa ar mitas, kad Baltijos jūra yra viena iš labiausiai užterštų pasaulio jūrų? Ar saugu valgyti čia sugautą žuvį? Kaip į Baltiją pateko kiniškas krabas, kai jam čia tiesiog neužtenka druskingumo? Kokias jūros perspektyvas mato mokslininkai? Ir kokią žinią mokslininkas norėtų perduoti mums, paprastiems jūros vartotojams? Apie visa tai – 15min pokalbis su S.Oleninu.
– Profesoriau, kalbamės prieš pat Kūčias. Ar ant jūsų Kūčių stalo būna Baltijos jūroje sugautos žuvies?
– Būtinai. Paprastai – strimėlė. Žmona ją gamina pagal senovinį receptą. Kai buvome studentai, dirbome Baltojoje jūroje, taigoje. Ten gyveno pomorai – senų laikų žmonės. Tarp jų buvo viena močiutė, kuri pagal savo receptą išmokė paruošti strimėlę.
Bet aš jaučiu, kad šis klausimas yra tik „tiltas“ į kitą klausimą?
– Taip. Ar ta žuvis saugi, ar ją galima valgyti?
– Ją valgyti galima, mūsų regione tikrai ypatingos problemos nėra. Žinoma, reiktų vadovautis ir rekomendacijomis. Tarkime, nėščiosioms patariama per daug jos nevalgyti, nes tam tikras užterštumas yra.
– Arba kas geriau – mūsų vietinė žuvis ar atvežtinė fermose užauginta lašiša?
– Dėl fermose auginamos lašišos – irgi didelis klausimas.