Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 07 28

K.Trečiokas apie nelegalius statinius Neringoje: sunaikinti turtą ir po to mokėti kompensacijas – kvailystė

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas „visiška kvailyste“ vadina Kuršių nerijoje neteisėtais pripažintų statinių griovimą kartu kompensuojant žalą savininkams. Jis teigia, kad to galima išvengti keičiant Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą.
Kęstutis Trečiokas
Kęstutis Trečiokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministras vylėsi, kad Seimas rudens sesijos pradžioje priims pataisas, leidžiančias daryti korekcijas dabartiniame plane, nes naujo plano rengimas užtruktų.

„Yra atvejų, kai užtenka paprasto koregavimo ir ten labai pagreitėtų situacija. Aš optimistiškai žiūriu į šitą dalyką, nes būtų visiška kvailystė sunaikinti turtą ir po to dar sumokėti antrus pinigus kompensuojant gyventojams ar įmonėms, kad sunaikinome jų turtą“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė ministras.

Jis teigė suprantantis Neringos mero Dariaus Jasaičio „riksmą“ jau nugriauto restorano Juodkrantėje istorijoje, kai buvusio restorano valdytoja bendrovė „Meirona“ per antstolius siekia žalos atlyginimo.

Gegužę Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) galutinai nusprendė, kad „Meironai“ žalą privalo solidariai atlyginti Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija bei Neringos savivaldybė. Antstoliams dėl to kreipusis į savivaldybę, Neringos meras D.Jasaitis paprašė pagalbos iš Vyriausybės rezervo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Neringos meras socialdemokratas Darius Jasaitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Neringos meras socialdemokratas Darius Jasaitis

„Aš suprantu pono Jasaičio riksmą, šauksmą, tai noras, kad valstybė prisiimtų (žalos atlyginimą). Jis yra pagrįstas (...). Aš kiek žinau Teisingumo ministerija, kuri atsakinga už tokius visokius dalykus, ieško kartu su Finansų ministerija lėšų“, – dėstė K.Trečiokas.

„Meirona“ Juodkrantėje valdė jachtų klubą ir žuvų restoraną L.Rėzos gatvėje. Pastato statybą Klaipėdos apygardos teismui 2008 metais pripažinus neteisėta ir panaikinus detalųjį planą, projektavimo sąlygas bei statybos leidimą, statinys buvo nugriautas.

Teismų vertinimu, restoranas pastatytas prieštaraujant Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemai, nusižengiant Saugomų teritorijų įstatymui.

Restorano savininkų nuotr./Prabangus restoranas Juodkrantėje buvo sulygintas su žeme
Restorano savininkų nuotr./Prabangus restoranas Juodkrantėje buvo sulygintas su žeme

Nugriautas tik 1 statinys

2012 metų birželį centro kairės Vyriausybė patvirtino Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pagal jį, iš galbūt neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis (kai kuriuos iš šių objektų sudaro po kelis statinius). Kitus objektus siūlyta tobulinti, sudarius taikos sutartis.

Iki šiol iš minėtų penkių griūčiai pasmerktų objektų nugriautas tik vienas pastatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas