Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką daryti, jei po audros kieme radote nepaskrendantį paukštį: specialistai griežtai nesiūlo vieno dalyko

Į 15min redakciją kreipėsi kaunietė Vitalija, kuri pasakojo vos nutilus audrai kieme radusi paukštelį. Skaitytoja nežinojo, ar šis gali skristi, nėra susižalojęs. Gamtos fotografas, zoologijos magistras Marius Čepulis sutiko pasidalinti keliais patarimais ir atskleidė, ko jokiais būdais nereikėtų daryti tokioje situacijoje.
Paukštis po audros
Paukštis po audros / Angelinos D./„Orų entuziastų“ nuotr.

„Aš nežinau ar jis sužestas, ar tiesiog labai šlapias. Jis šokinėja kieme, bando slėptis. Nesu labai pažįstama su paukščiais, todėl nenutuokiu, ką tiksliai turėčiau daryti, kad vietoje pagalbos paukštelis nesulauktų meškos paslaugos“, – pasakojo Vitalija.

Nelaimių virtinė

Tokių atvejų po audros – ne vienas. Apie tai, kad Poilsio ir kultūros parke Panevėžyje per audrą virtus medžiams, ant žemės galėjo atsidurti dar net nepaskrendančių paukščių mažylių, šiandien skelbta ir vienoje „Facebook“ grupėje, skirtoje stebėti orus ir gamtos reiškinius.

Mariampolėje, dar prieš įsisiautėjant audrai, pranešta apie tai, kad galimai nuo žaibo užsidegė gandralizdis. Jaunikliai liko be namų.

„O Marijampolės sav. Buvo vat taip liūdnai. Trys jaunikliai priverstinai turėjo išskleisti sparnus pirmą kartą ir palikti lizdą nors kaskart vis bandė grįžti. Deja liko be savo lizdo šeimyna. Vakar prieš 22 val. Net nematėm nuo ko įsiliepsnojo“, – teigiama „Facebook“ grupėje paskelbtame įraše.

Kaip matoma iš pridėto dar vieno vaizdo įrašo, vėliau gesinti lizdo suskubo ugniagesiai gelbėtojai.

Kaip padėti?

Nenuostabu, kad iš lizdų iškritę ar kitaip susižaloję paukščiai bando rasti pagalbos, tačiau, pasak specialistų, nereikėtų persistengti.

„Radus paukštį, visų pirma reikėtų įsitikinti, ar jis nėra sužeistas. Jei sužeistas – skambinti į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Laukinių gyvūnų globos centrą ir tartis su jais.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Marius Čepulis
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Marius Čepulis

Jei paukštis nesužeistas, tačiau smarkiai sušlapęs, jį reikėtų paimti ir padėti sausai – ant prieangio ar panašioje vietoje po stogeliu.

Jokiais būdais nenešti į pernelyg didelę šilumą, kur gyvūnui gali pasidaryti blogai ir nebūti nuolat šalia“, – įspėjo M.Čepulis.

Specialistas taip pat nerekomendavo paukščių girdyti ar maitinti – patarė tiesiog leisti ramiai išdžiūti.

Flickr.com/Mamai vis nėra laiko pailsėti
Flickr.com/Mamai vis nėra laiko pailsėti

Pastebėjus, kad iš medžio iškrito visas lizdas su dar mažais paukšteliais, M.Čepulis įspėjo jų neliesti rankomis, kelti atsargiai, su visu lizdu.

„Tuomet galima padėti į krepšelį ar kažką panašaus ir praėjus audrai įkelti su visu lizdu atgal į medį į tą pačią vietą“, – patarė gamtos fotografas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?