Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 25

Ką ir kodėl žmonės rinkosi antrajame ture: kai kurie tikisi ir to, ko neįmanoma padaryti

Lietuvoje ką tik baigėsi balsavimo Seimo rinkimuose laikas. Piliečiai balsavo antrajame ture, kur vienmandatėse apygardose rinko 68 Seimo narius. Visą dieną 15min žurnalistai kalbino Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje balsavusius rinkėjus. Jie atskleidė, už ką balsavo ir kokios Vyriausybės tikėtųsi.
Balsavimas antrame Seimo rinkimų ture
Balsavimas antrame Seimo rinkimų ture / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kiti 73 Seimo nariai buvo išrinkti prieš dvi savaites – 70 daugiamandatėje apygardoje ir trys vienmandatėse, ryškiu skirtumu įveikę konkurentus.

Vilnius įvairus: nuo „Skvernelis nepasirodė“ iki „visiems padėjo“

Vilniuje kalbinome rinkėjus netoli Karoliniškių gimnazijos. Čia įsikūrusi Laisvės apylinkė, esanti Pilaitės-Karoliniškių apygardoje, kur antrajame ture varžosi konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir „valstiečių“ atstovas Saulius Skvernelis.

VIDEO: Karoliniškėse rinkėjai neskuba rinkti S.Skvernelio: „Daug žada, mažai daro“

Pirmasis turas buvo sėkmingesnis opozicijos atstovei, surinkusiai per 30 proc. balsų. Premjeras gavo apie 14,5 procento.

Antrajame ture balsavusio Zenono ketveri S.Skvernelio metai valdžioje neįtikino, todėl Vyriausybėje nori konservatorių.

„Daug žada, mažai daro“.

„Na, Skvernelis man nepasirodė per tą laiką. Daug pažadų, mažai tęsia. Daug žada, mažai daro“, – tvirtino rinkėjas.

Su šeima atvykęs balsuoti Tomas teigė palaikęs konservatorius, nes turi nemažai su partija susijusių draugų.

Dešiniųjų kandidatę palaikiusi Kristina norėtų, kad valstybė mažiau kištųsi į verslą, skirtų didesnį dėmesį žmogaus teisėms.

„(Norėtųsi – 15min) šiek tiek galbūt liberalesnio požiūrio, liberalesnių politinių sprendimų“, – sakė ji.

Jie visi man vienodi, bet „valstiečiai“ labiau patinka.

Vardo nenurodžiusi vyresnio amžiaus moteris sakė, kad rinkosi S.Skvernelį, nes „valstiečiai“ per buvimo valdžioje metus pakėlė pensijas.

„Jie visi man vienodi, bet „valstiečiai“ labiau patinka, kadangi pensijų dadėjo, o konservatoriai nuėmė“, – teigė moteris.

„Jis (S. Skvernelis – 15min) žmogus yra išmanantis, labai visiems padėjo, geras žmogus, nuoširdus“, – kalbėjo kita S.Skvernelio rėmėja Veronika.

„Aš norėčiau, kad jie iš tikrųjų būtų tautos tarnai“

Kaune bendravome su rinkėjais J.Jablonskio rinkimų apylinkėje. Ši yra Centro-Žaliakalnio apygardos, kur varžosi konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis ir „valstiečių“ kandidatė Audronė Jankuvienė, dalis.

Pirmajame ture čia kur kas geriau sekėsi G.Landsbergiui, surinkusiam 38 proc. balsų. A.Jankuvienė surinko beveik 13 procentų.

VIDEO: Kauno gyventojai balsavo Seimo rinkimuose: vieni iš naujos valdžios nieko nesitiki, kiti tikisi, kad nesišvaistytų pinigų

Sekmadienį balsavusi jauna kaunietė tikino, valdžioje labiau įsivaizduojanti konservatorius, nes jų idėjos – artimesnės pačiai. Pasak jos, nors konservatoriai praeityje ir pridarė klaidų, tikėtina, jau pasimokė iš jų ir valstybei iš tikro nori tik gero.

Merginai norėtųsi, kad naujoji valdžia labiau siektų socialinės lygybės, o ir švietimo srityje – daug problemų.

Ant dviračio sėdęs rinkėjas teigė koalicijoje norintis matyti konservatorius ir Liberalų sąjūdį.

Šitie du jau pabuvo – nieko gero.

„Dalyvavau Sausio 13-osios įvykiuose, tad man ir daugumai, manau, konservatorių pažiūros yra artimos. Liberalų sąjūdis papildo Tėvynės sąjungą. Iš naujosios valdžios tikiuosi bendro darbo, daugiau konkretumo darbe“, – kalbėjo kaunietis.

Balsuoti atskubėjusi, save ne itin politiškais pavadinusi sutuoktinių pora neslėpė: atėję biuletenyje rado ne tų pavardes, kurių tikėjosi. Anot jų, norėtųsi valdžioje matyti daugiau jaunimo.

„Šitie du jau pabuvo – nieko gero“, – numojo ranka vyriškis.

Jam pritarė ir žmona: „Tiek kadencijų pribuvo, prižadėjo ir mes nieko neturime. Ko tikėčiausi iš naujos valdžios? Neįgyvendinamo. Kada valdžia naudojasi valdžia savo tikslams pasiekti, niekada mums nebus gerai“.

Iš naujos valdžios, konservatorių, nieko nesitikiu, nes jie niekad nieko neduoda, tik žada.

„Aš norėčiau, kad jie iš tikrųjų būtų tautos tarnai. Mes tuos tarnus šeriam, šeriam, o jiems vis mažai ir mažai. Kada tie tarnai prisivalgys ir mažiau norės, galės išgyventi iš mūsų atlyginimų, gal tada kitaip žiūrės, o šiaip aš nesitikiu nieko. Daugėja milijonierių tarp valdžios atstovų per vieną kadenciją. Kai tai matai, neviltis ima“, – sakė rinkėja.

Dar viena pakalbinta kaunietė norėjo, kad darbus tęstų dabartinė valdžia.

„Kaip Ingrida Šimonytė agitavo: balsuokite „už“ ką nors, bet ne „prieš“. Aš, atvirkščiai, balsuoju „prieš“. Iš naujos valdžios, konservatorių, nieko nesitikiu, nes jie niekad nieko neduoda, tik žada. Kiek vis laukiam, laukiam kauniečiai, bet nieko gero“, – teigė ji.

Klaipėdiečių balsas: „Pasiilgome sveiko proto“

Danės apygardoje balsavę klaipėdiečiai buvo gana aktyvūs: sekmadienio popietę balsuoti į Vytauto Didžiojo gimnaziją ėję ir ėję žmonės teigė, jog, nepaisant siaučiančių virusų, pilietinę pareigą būtina atlikti.

VIDEO: Klaipėdiškiai antrajame Seimo rinkimų ture atidavė savo balsus

Šioje apygardoje varžosi konservatorius Arvydas Pocius ir liberalas Saulius Budinas, pirmajame ture atitinkamai surinkę apie 26 ir 14 proc. balsų.

„Aš kaip visada balsavau už konservatorius. Noriu pokyčių į gerąją pusę“, – neslėpė klaipėdietis Gediminas.

15min pakalbinta Eglė teigė, kad „valstiečių“ valdžioje jau nebenorėtų matyti.

Kita rinkėja, Agnė sakė, kad nei „valstiečių“, nei konservatorių vyriausybės jos netenkintų.

„Nežinojau, už ką balsuoti. Buvo sunku. Noriu, kad ateitų protingi žmonės. Aš norėčiau visiškai naujos jėgos, išmanančios darbą“, –neslėpė pašnekovė.

Norisi sveiko proto valdžioje, gebėjimo viską matyti plačiau, liberalumo sprendimuose.

„Balsavau už liberalus. Žiūriu į visą paveikslą ir vis tik jau daugmaž aišku, koks vaizdas bus. Manau, kad „valstiečiai“ koaliciją kurs su socialdemokratais ir garsiąja Uspaskicho partija. Tai jau gali pridaryti didelių problemų Liberalų partijai, Laisvės partijai ir konservatoriams“, –tvirtino klaipėdietis Nauris.

Balsuoti atėjęs Aleksas įsitikinęs: naujoji valdžia labiau turėtų įsiklausyti į verslo atstovų balsą.

„Norisi sveiko proto valdžioje, gebėjimo viską matyti plačiau, liberalumo sprendimuose“, – apie lūkesčius kalbėjo Goda.

Balsą Seimo rinkimuose už Liberalų sąjūdį atidavusi Edita teigė, jog norisi valdžios, kuri pagaliau imtų tarnauti liaudžiai.

„Ir dar norisi liberalių ir konservatyvių jėgų balanso“, – teigė klaipėdietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas