Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 03

Kai kurias savivaldybes COVID-19 aplenkė, bet karantinui jos nesipriešina

Penkiose šalies savivaldybėse – Anykščių, Ignalinos, Rokiškio ir Zarasų rajonuose bei Visagine – COVID-19 nėra išplitęs taip smarkiai, užsikrėtimo pavojus čia žemas. Tačiau ir jos turės laikytis reikalavimų, jei Vyriausybė įves nacionalinį karantiną. 15min kalbinti dalies tokių savivaldybių vadovai sako, jog liga juos aplenkė dėl atsitiktinumo, o visuotinį karantiną derėjo skelbti anksčiau.
Nemenčinė, diena prieš uždarymą
Karantinas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Iki šiol COVID-19 plitimą Vyriausybė valdė lokaliai, o trečiadienį svarstys, ar skelbti visuotinį bent trijų savaičių karantiną. Priemonės turėtų įsigalioti šeštadienio vidurnaktį.

Karantino metu neveiks viešojo maitinimo įstaigos, išskyrus tas, kurios maistą tiekia išsinešimui, taip pat – muziejai, teatrai, kino teatrai, bibliotekos. Sporto varžybos, koncertai ar kiti renginiai galės vykti tik be žiūrovų, nerekomenduojamas judėjimas tarp savivaldybių.

VIDEO: Vyriausybė imsis papildomų priemonių COVID-19 plitimui stabdyti: bus skelbiamas visuotinis karantinas

R.Godeliauskas: Vyriausybė vėluoja

Ir nors Rokiškio rajonas su COVID-19 iki šiol tvarkėsi neblogai, savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas sako, kad situacija gali greitai pasikeisti.

Čia dienų klausimas, kada mes būsim nebe žalioj zonoj.

„Čia dienų klausimas, kada mes būsim nebe žalioj zonoj. Reikia žiūrėt realybei tiesiai į akis, koks plitimas yra ir sergamumas, kaip visoje Lietuvoje jis auga. Tos penkios savivaldybės šiandien žalioj zonoj, poryt gali būti raudonoj. Taip greičiausiai ir bus“, – 15min komentavo meras.

Jis palankiai vertino Ministrų kabineto iniciatyvą skelbti nacionalinį karantiną, tokio esą reikėjo jau anksčiau: „Bandymas visoje Lietuvoje suvaldyti, žiūriu į tai teigiamai. Netgi galbūt vėluoja Vyriausybė su tokiais sprendimais. Manau, kad tai reikėjo daryti prieš išeigines dienas.“

Rokiškio rajone, pasak R.Godeliausko, tik 13 COVID-19 atvejų, tačiau rajono gyventojai, anot mero, nesisaugo.

„Mūsų žmonės gana sąmoningai reaguoja į rekomendacijas, bet tai, ką matėm šį savaitgalį – apgultį kapinėse, prekybos centruose, matėm, kaip perkami maisto produktai ne vienai vakarienei ir ne vienai šeimai, automobilių srautas iš didmiesčių į Rokiškį – čia laiko klausimas, kada skaičiai išaugs“, – prognozavo jis.

Asmeninio archyvo nuotr./Ramūnas Godeliauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Ramūnas Godeliauskas

Klausiamas, kokie Vyriausybės priimti ribojimai labiausiai paveiks žmonių gyvenimą rajone, meras atsakė, kad nukentės maitinimo ir savivaldybei pavaldžios įstaigos.

„Miestas nėra didelis, klientų skaičius taip pat nelyginamas su didmiesčiais, joms išgyvent bus sunkiau. Ir, žinoma, sunkiau bus mūsų įstaigoms, kurios renka lėšas, ypač baseinui, kurį irgi turėsim uždaryt. Tai finansiškai ženkliai apsunkins padėtį“, – tikino R.Godeliauskas.

N.Gusevas: COVID-19 sienų neturi

Zarasų rajone antradienio duomenimis – tik 2 koronaviruso atvejai, tačiau, mero įsitikinimu, visuotinio karantino reikia.

„Zarasai ir dar kelios savivaldybės patenka į žaliąją zoną, bet žiūrint į tai, kas vyksta Europoje, pasaulyje, kas dedasi Lietuvoje, kad atvejų daugėja, užbėgant į priekį, manau, kad bus teisingas sprendimas, jei Vyriausybė įves karantiną visoje šalyje“, – 15min teigė Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas.

„COVID-19 sienų neturi“, – pridūrė jis.

Meras pasakojo juokaujantis, kad Zarasai – šventa vieta, dėl to COVID-19 taip sparčiai ir neplinta. Bet priežastis, matyt, kitur.

„Iš tikrųjų žmonės sąmoningi, jų tankumas ženkliai mažesnis, jie vadovaujasi saugios kaimynystės principu“, – teigė N.Gusevas, bet tuo pačiu tikino, kad taip elgiasi ne visi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nikolajus Gusevas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nikolajus Gusevas

„Kiek pasišneku su pažįstamais, kolegomis merais, kad ir Panevėžio rajone, mūsų piliečiai saugumo priemonių nelabai laikosi, bendrauja, važiuoja, kontaktuoja. Aš iš principo už saugumą“, – sakė Zarasų rajono meras.

Klausiamas, kokios Ministrų kabineto įvestos priemonės skaudžiausiai palies rajono gyventojų kasdienį gyvenimą, N.Gusevas atsakė, jog žala bus viskam.

„Viskas skauda, ką bepaliestum. Bet reikia laikytis saugumo priemonių ir liksime sveiki“, – pažymėjo jis.

A.Bukauskas: atvejų rastumėm daugiau

Karantinui pritarė ir Visagino savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Andrius Bukauskas.

„Karantinas šiuo metu reikalingas. Mūsų visuomenė juda, nesilaiko socialinių atstumų, taisyklių, priemonės reikalingos“, – 15min komentavo jis.

Mūsų visuomenė juda, nesilaiko socialinių atstumų, taisyklių.

Visagine, pasak direktoriaus, tik 6 COVID-19 atvejai, bet užsikrėtusių esą greičiausiai daugiau.

„Jei planine ar prevencine tvarka testuojama būtų daugiau, tai atvejų galėtų būti daugiau. Antras dalykas, kiek sąžiningai tie gyventojai, kurie suserga, atskleidžia savo turimus kontaktus“, – svarstė V.A.Bukauskas.

Kaip savivaldybei pavyko išvengti viruso?

„Lyg ypatingų drausminimo priemonių kitokių nepriėmėm, išskyrus tas, kur numatyta valstybės operacijų vadovo. Nebent tiek, kad laiptines dezinfekavom, kartu su policija buvo priemonės įvedamos prekybos centruose, pavyzdžiui, sudrausminant gyventojus per Velykas“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Anykščių, Ignalinos, Rokiškio ir Zarasų rajonai bei Visaginas, ekstremalių situacijų operacijų vadovo sprendimu, priskiriamos žaliajai zonai, kur pavojus užsikrėsti COVID-19 žemas. Į šią zoną patenka savivaldybės, kuriose sergamumas COVID-19 mažesnis negu 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų bei teigiamų tyrimų procentas per savaitę yra mažesnis negu 4 proc.

Pastarųjų dviejų savaičių sergamumas koronaviruso Lietuvoje siekia beveik 300 atvejų 100 tūkst. gyventojų, paros nustatytų užsikrėtimų skaičius savaitgalį buvo pasiekęs 1 tūkst., antradienį pranešta apie beveik 900 atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas